STEM & STROOM: de reis van Lotte Nobelen naar innerlijke harmonie

Gepubliceerd op 16 oktober 2023 om 08:30

Een stem die verbindt en begeleidt

In een wereld die voortdurend in beweging is, waar de hectiek van de dag de mensen meesleurt in allerlei gedachten, verschillende meningen en hardnekkige conditioneringen, staat daar een stem die ons uitnodigt om stil te staan bij jezelf. Lotte Nobelen, coach en stembevrijder bij STEM & STROOM, beschikt niet alleen over een fantastische zangklank, maar brengt ook een diepere boodschap van bewustwording en verbinding. Haar talent is meer dan zingen en klank maken; het is een reis naar het hier en nu, een reis naar binnen, naar jezelf. Een reis waarin Lotte ons aanmoedigt om naar onszelf te luisteren, emoties te omarmen en onze authentieke stem te laten horen; zoals jij mag zijn. Achter Lotte schuilt een mooie kracht; een verhaal van moed, doorzettingsvermogen en transformatie. Een verhaal dat niet alleen het pad van een zangeres weerspiegelt, maar ook de menselijke zoektocht ondergaat naar authenticiteit en het inzetten van je 'moeiteloze’ talent.

Lotte's jonge ontdekkingstocht

Muziek is het altijd voor Lotte geweest. Ze wist al op jonge leeftijd deze passie in te zetten als 'haar weg'. “Ik had de behoefte om dingen te uiten tijdens het zingen,” vertelt Lotte. “Toch zat daar in mij al gauw een perfectionistische laag onder. Ik had daarbij een bepaald beeld meegekregen van TV en radio over zingen en videoclips en ik luisterde als puber naar artiesten zoals Aretha Franklin, Stevie Wonder, Whitney Houston en Alicia Keys, maar ook Anouk en de Spice Girls! Mede daarom visualiseerde ik daar meteen hele grote dingen bij en ging ik mij daarmee vergelijken. Dat had/heeft een positieve en kwellende kant, haha! De drive om hier volledig in op te gaan was dus al vroeg aanwezig, en wat muziek toen al voor mij was, is het nu nog steeds. Zowel een expressieve manier van uiting kunnen geven aan wat er in mij leeft als mijn talent verder ontdekken, ontwikkelen en kunnen delen. Al was ik mij daar destijds uiteraard niet zo bewust van als nu. Ook opende het op jonge leeftijd een wereld om mij in te mogen verliezen. Die dromer is nooit uitgegaan! Toen ik wat ouder werd, ging ik als puber ook vrijwel iedere dag op mijn kamer zitten, downloadde ik veel muziek en nam met een krakkemikkig microfoontje mijn zang op. Ik werd altijd geleid naar de soul & gospel muziek, en zo ben ik op mijn 14e zangles gaan volgen.”

“Als je op die manier met mensen kunt verbinden, dan is er haast niets mooiers dan dat!”

Waarom muziek haar passie is kan Lotte op een prachtige manier vertellen. Zij weet haar passie zo mooi te onderbouwen, en daarmee de diepte in te gaan. “Wat ik zo magisch vind aan muziek maken en delen, is dat je een magisch veld kunt creëren tussen jou (je band bijvoorbeeld) en het publiek. Dat kan pas, tenminste vanuit mijn beleving, als ik in verbinding ben met mijzelf. Als ik die verbinding voel, dan ben ik mij er soms niet meer zo van bewust wat zich in mijn omgeving afspeelt. Soms lijkt het dan alsof het een soort van meditatie is. Het is niet zozeer mijn doel om mensen hiermee in andere sferen/dimensies te brengen, maar juist dat het oké is om het ‘mens zijn’ te mogen delen en te laten zien. Dat kan alleen maar als ik mijzelf toesta dat ook te mogen. In alles zit voor mij muziek; of ik mij nou blij, boos of verdrietig voel. Hoe mooi is het als je die energie kunt omzetten in taal, trilling en klank? Als je op die manier met mensen kunt verbinden, dan is er haast niets mooiers dan dat! Die ervaring samen beleven is altijd de onderliggende reden waarom ik muziek wil blijven maken en wat ik hier en daar ook met STEM & STROOM doe.”

Een sabbatical, een innerlijke reis.

In Lotte’s muzikale reis schuilt een keerpunt, een moment omgeven door moed en zelfontdekking. Begin 2018 nam ze een grote beslissing in haar leven, afscheidnemend van de bekende paden van commerciële sessiemuzikanten. Deze keuze leidde tot een diepe duik in zelfontwikkeling, een sabbatical dat haar uiteindelijk naar een bijzondere reis van stembevrijding leidde. “Begin 2018 ben ik gestopt met alles wat ik tot dan toe deed,” vertelt Lotte. “In de commerciële sessiemuzikanten wereld werd ik als vocalist op van alles ingezet. Je hoort het al, ik nam achteraf gezien niet geheel de regie over mijn carrière en zong altijd in opdracht van. Ik werkte veel als backing vocalist, studio vocalist of lead vocalist, en ook gaf ik zang coaching op een vooropleiding aan de Best Music Education Centre. Dat vuur wat er in ons mensen ontwaakt, als je echt weet wat je waardes zijn en hoe je jouw talent het beste kunt inzetten. Ik geloof dat dat mij al vroeg startte als jong meisje. Het was alleen zo dat ik er een lange tijd nauwelijks echt aandacht aan had besteed, en daarbij ook niet altijd de juiste begeleiding had. Dat had allerlei (bewuste en onbewuste) redenen, maar begin 2018 ging ik dus een sabbatical in. Op dat moment ben ik met mijn hyper focus in zelfontwikkeling gedoken. Ik ben in 2019 een jaar de opleiding stembevrijding gaan volgen ‘Ode an die Freude’ bij o.a. Jan Kortie. Daar ging het helemaal niet over mooi zingen, maar over voor een groep gaan staan en je kwetsbaar op durven stellen. Dat is echt eng, als je er zo over nadenkt. De uitnodiging was om op het moment zelf aanwezig te zijn en blijven bij wat er zoal in je hoofd en in je lijf omgaat, en jezelf daarin zichtbaar te durven maken. In die ervaring ontdek je ontzettend veel over jezelf en je overlevingsmechanisme.”

Lotte is tijdens haar sabbatical enorm veel te weten gekomen over hoe zijzelf in elkaar steekt. Juist deze inzichten hebben succes opgeleverd. “Ik kon later pas zien dat het werk wat ik deed als vocalist en coach, in combi met mijn eigen zoektocht, ontzettend veel voor mij heeft betekend. Ik was mij heel lang niet bewust van mijn talent, want dat kan je vaak niet zo snel zien bij jezelf. Als dat talent zo moeiteloos in je systeem zit, dan ben je je er op de een bepaalde manier wel bewust van, maar aanschouw en beleef je het niet zozeer als ‘bijzonder’. Althans, zo ervaar ik dat. Ik was eerder geneigd onder de indruk te zijn van iemand anders, en heb ook lang een laag zelfbeeld gehad. Nu durf ik inmiddels te zeggen dat ik heel wat te geven heb. Er is alsmaar meer zelfvertrouwen ontstaan door steeds meer stapjes uit mijn comfortzone te zetten. In al die stapjes heb ik alle menselijke kanten meegenomen. Vooral door te doen en ervaren integreer je op innerlijk vlak steeds meer, en zodra je je waardes blijft volgen, word je ook steeds een gelukkiger mens!”

Een gelukkiger mens is ze zeker geworden. Een vuur van kracht, talent en doorzetting is in Lotte steeds meer gaan ontwaken. “Een missie of een vuur ontstaat in mijn geval uit tekortkomingen en pijn. Er is ontzettend veel moed voor nodig om deze elementen ‘aan te kijken’ en jezelf zichtbaar te maken; om zo echt in je eigen kracht te durven en kunnen gaan staan. Vanuit stevigheid, gezonde trots en zelfacceptatie.”

Iets opzetten wat geheel van haarzelf is: STEM & STROOM

Kwetsbaar opstellen: “Iets vormgeven wat geheel van jezelf is, is dat ook nogal,” vertelt Lotte. In 2021 was het dan zover: STEM & STROOM opende haar deuren. STEM & STROOM heeft in het kader van zelfbewustwording veel te bieden: workshops, onlinesessies, 1 op 1 sessies; om zo uiteindelijk tot je innerlijke zelf te komen. “Eerlijk gezegd wilde ik al eerder beginnen aan een initiatief zoals STEM & STROOM, maar dat heb ik heel lang uitgesteld. Twee jaar geleden ben ik begonnen met het uitdragen van mijn eigen onderneming. Sinds dat moment is het met hobbels gegaan, maar inmiddels begint ook dat steeds meer grond aan de voeten te krijgen. Wat er van binnen gebeurt, gebeurt van buiten ook. Althans, ik geloof dat dit onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Ik geef zowel workshops als 1 op 1 sessies in Udenhout, omgeven met een prachtige natuur. Hoe dat zo moeiteloos op mijn pad is gekomen is ook echt heel bijzonder! Iets vormgeven ervaar ik als heel vervullend en verrijkend, en het voelde alsof ik niet anders meer kon. Creëren is een van mijn grotere levenswaarden en zoals ik het zie; iets natuurlijks. ZO zou het mogen zijn. Soms heb je fases waarin je hard aan het werk bent, veel dingen uitprobeert en waarin niets lijkt te lopen. Ook in dat proces is het nodig om bewust naar binnen te keren en om vanuit jouw vuur en zuiverste kern jezelf zichtbaar te durven maken. Voor mijzelf werkt dat heel bevrijdend, want dan geef ik mijzelf de toestemming om er volledig te mogen zijn. Op deze manier gaat de levensenergie nog meer in je stromen, en ik gun iedereen datzelfde gevoel en die ultieme ruimte van binnenuit!”

Lotte heeft enorm veel overwonnen. Middels haar eigen kracht, talent, kennis en inzicht begeleid ze nu op een prachtige manier mensen naar meer zelfbewustzijn om zo tot innerlijke harmonie te komen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.