Aukje Kerkhof: Een Helend Beeld van kracht en empowerment

Gepubliceerd op 17 april 2024 om 09:00

Aukje Kerkhof, een multidimensionaal talent, heeft haar eigen levensverhaal omgezet in een bron van kracht en heling. Na een veelzijdige carrière in theater en muziek, is ze inmiddels eigenaar en bedenker van Een Helend Beeld. Hier tekent ze helende beelden voor mensen die een trauma hebben meegemaakt en daar een nieuw beeld van willen maken, zodat ze met een ‘goed gevoel’ kunnen terugkijken op een vervelende periode. Ze wil hen laten zien dat ze in een heel moeilijk moment in hun leven toch veel kracht hadden om verder te gaan. Daar wil Aukje het meeste aandacht aan besteden. “Vaak hebben huisdieren of knuffels hen geholpen en kunnen ze een vervelende situatie een andere kleur geven,” vertelt Aukje. Wat ze nog meer te vertellen heeft, kan ze op een prachtige en liefdevolle manier verder mededelen. Aukje is echt een schitterend voorbeeld van veelzijdig talent en grenzeloze compassie.

Van kunst naar heling

Gedurende haar leven kwam Aukje van alles tegen. Vervelende ervaringen, hoe ga je daarmee om? Dat is juist het begin geweest van Een Helend Beeld, maar hoe is dat allemaal begonnen? “Van oorsprong ben ik grafisch ontwerper,” vertelt Aukje, “en daarnaast heb ik een sociale opleiding gevolgd aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Al een tijdje liep ik vast in mijn leven, van paniekaanvallen tot hyperventilatie. Ergens wist ik wel waar het mee te maken had, maar ik stopte het weg en ging door. Hierdoor stond ik steeds in de overlevingsstand, maar ik ging stug door met wat ik aan het doen was.”

De kracht van creatieve expressie

In haar zoektocht naar herstel van traumatische ervaringen uit haar verleden, ontdekte Aukje de transformerende kracht van vaktherapie, vooral beeldend. Door creatieve expressie vond ze een weg voorbij woorden om haar innerlijke strijd vorm te geven en te overwinnen. Haar persoonlijke transformatie vond niet alleen plaats in haar eigen leven, maar vormde ook de inspiratie voor haar werk als kunstenaar en ervaringsdeskundige op het gebied van trauma. “Uiteindelijk ben ik in therapie gegaan, en in het GGZ-traject kreeg ik vaktherapie, waarin ik veel geschilderd en getekend heb. Dat was mijn manier om emoties vorm te geven. Waar de één goed kan schrijven, kan ik goed tekenen. Dat was voor mij een eyeopener, want ik kon er alles in kwijt. Voor mezelf tekende ik oude foto’s van mijzelf in een nieuwe versie. Je gaat daarin terug naar een situatie van vroeger, en zodoende kan je er beter invloed op uitoefenen. Mijn trauma was ‘misbruik’. Ik heb een beeld getekend over dat ik op de rug van een olifant zat, maar verder geen bescherming voelde. Ik heb ter verwerking van mijn trauma nog twee andere olifanten erbij getekend ter bescherming. Dit was een geschenk voor mij, want hierdoor kan ik mezelf achteraf geven wat ik voorheen had gemist.”

Een Helend Beeld: het ontstaan van een transformative werkwijze

Met haar project Een Helend Beeld creëert Aukje niet alleen kunstwerken voor haar eigen genezingsproces, maar biedt ze ook anderen de mogelijkheid om hun eigen verleden opnieuw vorm te geven en te helen. Haar boodschap, geïnspireerd door Brené Brown, benadrukt het belang van het omarmen van je eigen verhaal om zo je eigen toekomst te kunnen schrijven. Haar gave om door kunst genezing te faciliteren, raakt levens op een diepgaande en transformerende manier. “Een Helend Beeld is een concept dat ik wilde uitwerken en uitproberen op het testpubliek. Dat bleek echt heel succesvol te gaan, en ik krijg heel veel mooie reacties van mensen. Het is ook een heel bijzonder proces waar je met mensen ingaat. Zij vertellen je heel veel, en de diversiteit aan verhalen is heel bijzonder om te horen. Ik krijg foto’s opgestuurd van vroeger, en zo ontvouwt zich een verhaal.”

Verhalen van herstel en hoop

Met een hart vol liefde en empathie biedt Aukje een veilige haven voor mensen die op zoek zijn naar heling. Haar toewijding aan het herdefiniëren van traumatische ervaringen als bronnen van kracht en groei is inspirerend en moedig. “Mijn eigen helende beelden hangen in huis, dus ik zie ze elke dag. Het geeft mij vertrouwen, ongeacht welke tegenslag en momenten er op jouw pad komen; het geeft mij de kracht om in het nu te zijn. Ik wil niet meer ontsnappen of wegkijken, maar vertrouwen hebben in het nu en in de toekomst. Het trauma an sich is niet het probleem, maar het feit dat niemand iets heeft gedaan om mij te helpen heb ik het meeste last van gehad. Dat geldt voor veel vormen van trauma’s. Mijn creaties zijn enorm waardevol voor mij. Juist omdat alles een goede wending heeft gekregen, ben ik sterker en krachtiger dan ooit!”

Door haar liefdevolle en talentvolle benadering biedt Aukje een veilige ruimte voor anderen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te omarmen. Haar verhaal is een inspiratie voor iedereen die op zoek is naar genezing en empowerment. Aukje opent deuren naar innerlijke genezing en zelfontdekking. Bezoek haar website, en ontdek wat Aukje voor jou kan betekenen!

Reactie plaatsen

Reacties

Joke Dortmans
een maand geleden

Wat een mooi verhaal. Ik ben trots dat ik al die foto's gemaakt heb. En dat jij dit in jou helend beeld gebruikt hebt. Tros op jou. Liefs mam.

Gitte
een maand geleden

Wauw wat een enorm mooi talent. Een voor een raken de beelden me zeer.
Ze brengen geborgenheid , kracht en berusting.
Erg mooi wat jij anderen schenkt.