Heroes Den Bosch kampioen van Nederland 2022

Gepubliceerd op 30 mei 2022 om 08:30

Afgelopen vrijdagavond dwong Heroes Den Bosch een beslissende finalewedstrijd af door met 61-52 te winnen. In de Leidse Vijf Meihal hadden zowel Zorg & Zekerheid Leiden als Heroes Den Bosch kans om bij winst het kampioenschap binnen te halen. Na een sterk begin van de thuisploeg bleef het de hele wedstrijd gelijk op gaan. Heroes nam steeds een voorsprong, maar zag Leiden steeds terugkomen of zelfs langszij komen. In de laatste vier minuten schoot Den Bosch diverse driepunters raak waardoor het Brabants feestje niet meer kapot kon gaan bij 74-81. Het is alweer de 17e landstitel sinds het bestaan van het Bossche basketbal.

Thuisploeg Zorg & Zekerheid Leiden zoekt in het begin van de wedstrijd Jhonathan Dunn op. Eerder deze serie was hij goed voor een groot aantal driepunters, en met zijn eerste rake afstandsschot zorgt hij gelijk voor 7-2 voor Leiden. De bezoekers lijden enorm veel balverlies, en daar maakt Leiden gebruik van door de eerste schoten te verzilveren vanuit deze turnovers. Toch laat Heroes het daar niet bij zitten. Shane Hammink antwoordt terug met een driepunter, en even later dunkt hij de gelijkmaker. Verder laat Leiden het niet komen. Door toedoen van Worthy de Jong wordt het 20-13, en heeft Leiden een gewenste voorsprong te pakken na het eerste kwart. Uiteindelijk wordt het 22-17 door benutte vrije worpen van Mohamed Kherrazi.

De eerste minuten van het tweede kwart worden gekenmerkt met moeilijke schoten aan beide kanten. Pas na twee minuten slaat Austin Price toe namens Den Bosch met een driepunter, waarna Maarten Bouwknecht even later vrije worpen mag aanleggen. Den Bosch gaat opzoek naar de mogelijkheden, en weer is het Price die raak knalt zoals hij dat in de eerste finalewedstrijd ook deed. Steeds na de aansluiting van Den Bosch gaat Leiden er vandoor. Dit keer vinden ze Luuk van Bree die met twee punten en twee vrije worpen het verschil weer opkrikt in Leids voordeel: 28-23. Den Bosch is nog niet klaar. Clay Mounce wordt in stelling gebracht. De Amerikaanse foward kwam afgelopen vrijdag tot nul punten, maar schiet de driepunter raak waardoor Den Bosch al op drie driepunters komt in het tweede kwart. Leiden zoekt naar een nieuwe mogelijkheid, maar lijdt balverlies. Mounce wordt aan de andere kant gevonden en schiet nog een driepunter raak die Den Bosch op voorsprong zet: 30-31. Leiden verspilt in de volgende aanval opnieuw de bal, en andermaal is het Mounce die een grotere voorsprong voor Den Bosch bezegeld met een dunk. Verder laat Leiden het niet lopen. Vanuit de hoek is het Arūnas Mikalauskas die met een driepunter weer gelijk maakt. Er volgen dan driepunters die voor diverse voorsprongwissels zorgen. Eerst is het Dunn die met een driepunter Leiden op 39-37 zet, maar gelijk aan de andere kant doet Dwayne Lautier-Ogunleye dat namens Den Bosch. Vlak voor rust is het Dunn die opnieuw doeltreft, en al op 18 punten komt voor rust. Een gelijke stand van 42-42 lijkt het te worden, maar een hele moeilijke driepunter van Price is nog wel raak namens Den Bosch waardoor zij aan de leiding gaan bij 42-45.

Ook na rust is het spel rommelig aan beide kanten, aangezien het nu ergens om gaat. Toch is het opnieuw Dunn die toeslaat namens Leiden met een driepunter, maar hij lijkt zo gauw de enige te zijn die Leiden een score-impuls bezorgt. Wanneer Leiden niet scoort doet Austin Price dat wel namens Den Bosch, maar zoals gezegd lijkt er bij Leiden zo gauw niemand anders op te staan dan enkel Dunn. Toch wel misschien, want Einaras Tubutis dunk een nieuwe gelijke stand: 53-53. Er wordt fel verdedigd door beide teams, en een gelijke stand na driekwart van de wedstrijd lijkt eraan te komen. Toch is het opnieuw Mounce die de driepunter weet te vinden, maar wordt er in de buzzer van het derde kwart een fout gemaakt op Peter Olisemeka. Zijn vrije worpen treffen echter geen doel waardoor het 53-56 blijft. Een cruciaal moment, maar het is Leiden die het laatste kwart goed begint. Luuk van Bree schiet een belangrijke driepunter raak die voor een gelijke stand zorgt, maar in de verdediging wordt Clay Mounce vergeten die meteen de drive naar de basket verzilvert: 56-58. Leiden gaat voor een snel schot, en gaat gehaast te werk wat geen resultaat oplevert. Een eveneens cruciaal moment komt wanneer Dunn botst tegen Kherrazi en op de grond blijft liggen. Pas na een schot of balbezit aan de andere kant kan worden afgefloten, maar dat gebeurt net op een moment dat Mounce zijn vierde driepunter raak schiet. Den Bosch komt op een voorsprong van vijf punten, een voorsprong die voor de bezoekers nog niet zo hoog is geweest deze wedstrijd. Worthy de Jong gaat ook voor een driepunter, en die is heel belangrijk voor Leiden. Het verschil is nog maar twee punten, maar een nieuw cruciaal moment breekt aan als De Jong een fout maakt op Den Bosch, en Geert Hammink enorm uit zijn vel springt dat daaroverheen een technische fout komt. Dat lijdt tot drie vrije worpen voor Den Bosch waarvan er twee worden benut. Boy van Vliet is dan de man die bij Den Bosch wordt gevonden. Twee keer is hij met de drive naar de basket koelbloedig, maar ook omdat hij de open ruimte daartoe kreeg. Het verschil is opgelopen tot acht punten, en dus heeft Leiden haast. Ze moeten scoren, anders lijkt het erop dat Den Bosch de 17e landstitel grijpt. Mikalauskas weet dat en houdt de hoop voor de thuisploeg levend met een driepunter: 62-67. Het is aan de andere kant opnieuw Mounce die zijn vijfde driepunter aanlegt. Het wordt moeilijker voor Leiden, en na de driepunters van Lautier-Ogunleye en Edon Maxhuni is het vonnis al voltrokken. Leiden komt op een achterstand te staan die zij niet meer kunnen overbruggen, en dat betekent dat Heroes Den Bosch de landstitel van 2022 binnenhaalt door met 74-81 te winnen. Zonder Mike Carlson en Morgan Stilma lukt het de Bosschenaren alsnog om een seizoen met succes te kunnen afsluiten. Afsluiten is niet het juiste wordt, aangezien de BNXT play-offs in volle gang bezig zijn en de laatste prijs van het seizoen nog open ligt.