Heroes Den Bosch forceert beslissende finalewedstrijd

Gepubliceerd op 28 mei 2022 om 09:00

Bij een 2-1 stand in de best-of-five finaleserie in de play-offs om het Nederlands landskampioenschap kon Zorg & Zekerheid Leiden vrijdagavond in Den Bosch het kampioenschap binnenhalen. Bij rust leek het zo ver te komen, maar een derde kwart met slechts één veldscore zorgde voor een ommekeer in het voordeel van Den Bosch. Ook in de slotfase bleef Den Bosch de bovenliggende partij en won uiteindelijk met 61-52 waardoor zondagmiddag om 15:00 uur de beslissende kampioenswedstrijd plaatsvindt in Leiden.

De bezoekers ZZ Leiden nemen al vroeg in de wedstrijd een kleine tussensprint. De Deense Asbjørn Midtgaard zorgt met een driepunter voor een 3-7 voorsprong. Leiden zet een energievretende verdediging neer tegen Den Bosch. De thuisploeg wordt hierdoor gedwongen tot het spelen van lange aanvallen en het nemen van geforceerde schoten. Leiden komt door met sneller spel in de aanval, en Einaras Tubutis schiet gelijk de volgende driepunter raak. Heroes vindt Thomas van der Mars, en met zijn inlegger zorgt hij weer voor een gelijke stand. Een volle Maaspoort is getuige van een gelijkwaardige eerste 10 minuten. Marijn Ververs is dan weer aan zet. Vanuit de rebound zorgt hij voor een nieuwe voorsprong voor Leiden, welke alleen nog groter wordt via een driepunter van hem daaroverheen: 14-17 na het eerste kwart voor de bezoekers uit Leiden.

De eerste slag is voor de titelkandidaat van vanavond. Bij winst voor Leiden is de nationale play-offs afgelopen. Dit soort wedstrijden zijn te kenmerken aan rommelig spel en zenuwen, aangezien het nu ergens om gaat. Pas na ruim drie minuten wordt er weer gescoord, en wel via een driepunter van Maarten Bouwknecht. Heroes krijgt er geen schot meer in, en Leiden lijkt uit te lopen via twee driepunters van Luuk van Bree. Heroes lijkt op tijd wakker te zijn. Shane Hammink was afgelopen woensdag in de eerste helft nog goed voor 16 punten. Nu slaat hij toe met een drive naar de basket en een driepunter: 24-28. Aan de andere kant is het gelijk Jhonathan Dunn die wederom een driepunter erin gooit. Dunn was in de tweede en derde wedstrijd de speler van de driepunters die Leiden op een veilige overwinning bracht. Aan de andere kant is zijn tegenvoeter Austin Price die na een serie gemiste driepunters nu wel raak schiet, en de achterstand van Heroes Den Bosch verkleint tot 29-31 bij rust.

Na rust scherpt Heroes de verdediging aan zodat het nu Leiden is dat geforceerde schoten moet nemen. Beide ploegen laten zien dat ze elkaar goed in de tang kunnen hebben als de één lijkt weg te lopen. Dat maakt deze play-offs serie zo prachtig. Thomas van der Mars slaat toe onder de basket en bezorgt Heroes de voorsprong. Leiden probeert het, maar krijgt er geen bal in. Enkel vanaf de vrije worp lijn weten zij te scoren, en Heroes des te meer. Van der Mars gaat door, en via vrije worpen van Edon Maxhuni en Boy van Vliet staat het 43-36 voor Den Bosch. Net als dat Heroes in het tweede kwart terugkwam lijkt Leiden dat ook te doen. Arūnas Mikalauskas zorgt met een driepunter voor een kleiner verschil, maar het is slechts de eerste veldscore van Leiden na ruim negen minuten. Van Vliet zorgt met een snelle drive naar de basket voor een voorsprong van zes punten voor Heroes. Nog 10 spannende minuten zullen volgen. Worthy de Jong weet dat Leiden snel terug in de wedstrijd moet komen. Hij weet daar wel voor te zorgen, net als Maarten Bouwknecht. Het verschil is weer twee punten, en Heroes moet weer zoeken naar een nieuwe aanval. Leiden komt voorlopig niet tot scoren, en iemand die dat wel doet is Edon Maxhuni namens Den Bosch. Een driepunter betekent 50-45, en weer komt Leiden in de problemen bij het zoeken naar de open man. Aan de andere kant staat Austin Price klaar om de driepunter te verzilveren. Hij schiet een cruciale bal raak die Den Bosch op 53-45 zet, maar voor je met je ogen kan knipperen is het Dunn die Den Bosch weer pijnigt met een driepunter. Den Bosch weet niet te scoren, en Leiden vindt in de hoek Tubutis. Opnieuw een driepunter betekent 53-51 waardoor de wedstrijd weer helemaal open ligt. Waar zojuist 'Heya Den Bosch' luidkeels klonk is het nu 'GO, GO, Leiden, GO GO Leiden' dat door de Maaspoort klinkt. En voor de blauwe supporters lonkt er weer hoop, want Den Bosch begaat een aanvallende fout. Leiden zoekt naar de snelste methode om de voorsprong te veroveren, via een driepunter. Daarvoor zoeken ze naar Dunn die Leiden op een voorsprong kan zetten, maar zijn schot gaat er niet in. Vervolgens komen er meerdere kansen voor Leiden om op voorsprong te komen. Mikalauskas mist, vervolgens is het Tubutis die schiet, en even daarvoor was zijn driepunter nog raak. Nu mist hij ook, en komt er nog één kans via Ververs, maar het schot wil er niet meer in. Iemand die wel raak schiet is Thomas van der Mars die voor de uiteindelijke beslissing zorgt. Den Bosch loopt uit naar een 61-52 overwinning waardoor aanstaande zondag om 15:00 uur in de Leidse Vijf Meihal de beslissende wedstrijd om het kampioen plaatsvindt.