Zorg & Zekerheid Leiden op matchpoint na geweldige tweede helft

Gepubliceerd op 26 mei 2022 om 08:30

Zowel Heroes Den Bosch als Zorg & Zekerheid Leiden wonnen in deze best of five finale play-offs, voor het nationaal kampioenschap, ieder hun uitwedstrijd. Dat zorgde ervoor dat Leiden afgelopen maandag het thuisvoordeel heeft teruggebracht. Daar werd woensdagavond van geprofiteerd door Leiden. Na een 43-51 achterstand kwam de thuisploeg in een mum van tijd terug tot een 69-58 voorsprong. Deze werd niet meer uit handen gegeven waardoor ZZ Leiden met 87-68 op matchpoint komt en vrijdagavond in Den Bosch voor de tweede keer oprij kampioen van Nederland kan worden.

Afgelopen maandag kwam Heroes Den Bosch in eigen Maaspoort niet één keer op voorsprong. Shane Hammink brengt daar in deze wedstrijd verandering in met de openingsscore. Iemand die bij Leiden sterk begint is Arūnas Mikalauskas. De Litouwse forward liet de afgelopen seizoenen al goed spel zien bij Aris Leeuwarden en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball, en dit seizoen bewijst hij zich namens de ploeg als harde werker in het team van coach Geert Hammink. Dankzij een driepunter en een aantal sterke drives naar de basket komt hij al snel op 10 punten, en zorgt hij voor de 12-10 voorsprong. Heroes komt voornamelijk in de wedstrijd dankzij twee driepunters van Shane Hammink, acht punten oprij. In tegenstelling tot afgelopen maandag zijn beide teams aan elkaar gewaagd in de beginfase van de wedstrijd. De Bossche schutter Austin Price schoot zaterdagavond in Leiden nog zeven driepunters raak, kwam afgelopen maandag op 0 punten, maar met een driepunter + een bonus vrije worp brengt hij de stand op gelijke hoogte: 16-16. Vrije worpen van Hammink en Clay Mounce zorgen voor een voorsprong voor de bezoekers, helemaal als Mounce met een driepunter voor 22-26 zorgt na het eerste kwart.

ZZ Leiden heeft moeite met het vinden van de open man. Veel passes zorgen voor weinig tijd op de schotklok waardoor er veel schoten geforceerd gelost worden, maar geen doel treffen. Worthy de Jong brengt met een driepunter Leiden dichter bij Den Bosch, maar de bezoekers antwoorden terug met een driepunter van de Finse international Edon Maxhuni. Zo blijft Leiden in de achtervolging, tegenover een ontketende Shane Hammink aan de andere kant. De zoon van de Leidse coach Geert Hammink weet bal na bal te verzilveren, waaronder een verwoestende doordunk. Hij komt daarmee voor rust al op 16 punten. Wat moet Leiden daar tegenover stellen? Het gevaar dreigt te komen in de vorm van de persoonlijke fouten. Mikalauskas, Jhonathan Dunn en Peter Olisemeka staan voor rust al op drie fouten. Een drive van Dwayne Lautier-Ogunleye brengt Den Bosch op 38-44 met nog één minuut voor rust, en de thuisploeg krijgt na meerdere kansen de bal er niet in. Den Bosch pakt de rebound, en kan de voorsprong van zes punten behouden dan wel uitbreiden. Echter begaat Maxhuni een aanvallende fout met nog 6,9 seconden te gaan voor rust. Dat geeft Leiden nog één kans om wat terug te doen. Coach Geert Hammink weet dat ook en neemt gelijk een time-out. De Jong dribbelt snel naar de overkant en lost vervolgens een driepunter die met succes erin gaat. In plaats van een grotere voorsprong voor de bezoekers komt Leiden terug tot 41-44, met al 12 punten van Worthy de Jong. De veelvoudig international gaat absoluut gemist worden in de Sleutelstad na dit seizoen.

Gelijk na rust begint Den Bosch sterk. Maxhuni schiet er meteen een driepunter in, waarna Price de voorsprong vergroot tot 43-51. Op dat moment is het Jhonathan Dunn die zich gaat opmaken voor een weergaloos optreden in de Vijf Meihal. Na de hervatting was hij al goed voor een jumper, maar na de tussensprint van Heroes Den Bosch schiet hij meteen een driepunter raak. Den Bosch mist vervolgens en begaat een onsportieve fout waardoor Dunn via vrije worpen het verschil terugbrengt tot drie punten. Leiden kan de jackpot uit de volgende aanval halen als ze een driepunter verzilveren. Opnieuw is het zoeken naar Dunn. In de Maaspoort schoot hij maandag nog zeven driepunters raak, en met opnieuw een driepunter zorgt hij voor een gelijke stand. Den Bosch verliest veelvoudig de bal, en opnieuw wordt Dunn gevonden bij Leiden. Moet het een driepunter zijn? Het hoeft niet altijd voor hem. Met zijn 12e punt oprij zorgt hij voor een nieuwe voorsprong voor de Sleutelstad: 53-51. Nog is Dunn niet klaar. Een nieuwe impuls komt tot stand met wederom twee driepunters. Zowaar 18 punten oprij voor Dunn, en Leiden breidt daarmee de voorsprong uit. Den Bosch wordt volledig zoek gespeeld, en als de stofwolken van Dunn zijn opgetrokken gaan Marijn Ververs en Mikalauskas verder. Dit soort momenten zorgen voor een intense sfeer en feest in de Vijf Meihal, want Leiden stijgt werkelijk boven alles uit, met opnieuw een ontkende Dunn. Hij maakt 21 punten namens Leiden in het derde kwart waardoor ze met 69-58 de voorsprong pakken.

Den Bosch krijgt het moeilijker en moeilijker. Ze scoren nog wel via Keime Helfrich die net binnen de lijnen is gekomen. Leiden antwoordt meteen met een driepunter van De Jong en even later natuurlijk van Dunn die met 28 punten de topscoorder is in de wedstrijd. In de resterende minuten doet Einaras Tubutis ook een duit in het zakje. De andere Litouwse forward komt sterk door met een dunk, iets wat Peter Olisemeka eveneens doet. Een geweldige tweede helft voor Leiden zorgt uiteindelijk voor een 87-68 overwinning waardoor zij op 2-1 komen in deze serie, en aanstaande vrijdag kunnen zij bij winst in de Maaspoort kampioen van Nederland worden.