BC Apollo Amsterdam dames onder 20 2 kampioen, overwinning in de Eredivisie voor dames onder 20 1

Gepubliceerd op 25 april 2022 om 06:00

Voor de dames onder 20 van BC Apollo was het een goed weekend. In de A-klasse heeft Apollo onder 20 2 gedomineerd en is dan ook terecht kampioen. Een collectief aan toppers wist de wedstrijd tegen Harlemlakers onder 18 met 73-20 te winnen. Voor de dames in de onder 20 Eredivisie was het eveneens fantastisch. Zaterdag werd in en tegen Jolly Jumpers Tubbergen gewonnen met 63-66.

Apollo onder 20 2 kampioen

Aan het begin van de wedstrijd laten de dames van onder 20 2 gelijk zien waarom ze zo sterk staan in de A-klasse. De eerste score is gelijk voor de thuisploeg dankzij Isis Oosterbaan, waarna Sofia de Bruyn na de rebound de and-1 verzilvert. In de eerste minuten weet Harlemlakers wat terug te doen via een bewegelijke drive van Sena Kahraman. Twee keer scoort ze op een fraaie manier. Verder laat Apollo het niet komen. Hengyi Zhao speelt voortreffelijk, is enorm atletisch en scoort dan ook gelijk na het pakken van een steal. Ook is een goed kwart weggelegd voor Mina Oosterhuis. Wanneer ze het veld betreedt is haar inbreng goed voor een run namens Apollo. Ze verdedigt haar tegenstander, houdt overzicht in de aanval, zorgt voor de nodige assists en scoort zelf via twee jumpers. Een hele prettige inbreng, en bovendien goed voor een 15-4 voorsprong wanneer ze zes punten oprij verzilvert. Apollo heeft de verdediging op orde, en naast Oosterhuis is er een andere speelster die gelijk gebruik maakt van haar intrede: Alex Hirst. Via een mooie pass van De Bruyn zorgt zij voor 17-4 na het eerste kwart.

Apollo weet dat zij vandaag het kampioenschap kan veiligstellen. Naast het schot van Isis Oosterbaan is Fien van Meggelen goed voor een nieuwe run namens Apollo. Haar verdediging is ijzersterk, ze pakt heel wat rebounds en scoort fraai onder het bord. Het is een collectief geheel van Apollo die een grotere voorsprong realiseert. We zagen eerder dat Mina Oosterhuis, Alex Hirst en Fien van Meggelen sterk van de bank kwamen, daar komt een vierde bij: Milou Noord. Zoals Oosterhuis eerder zes punten oprij maakte, doet Noord dat nu ook. De voorsprong groeit, en wordt mogelijk gemaakt door vrijwel alle speelsters die vandaag inzetbaar zijn. Ayeesha Worgan en Denise Gelmers zorgen voor het verschil bij rust.

Gelijk na rust slaat Apollo weer toe, dit keer via Alana Haverkort. Op dat moment ziet coach Christel Tiemessen dat Harlemlakers terugkomt in de wedstrijd. Zij vinden onder het bord Nora van Oosterhout en Fien Beukenhorst die mooie aanvallen afronden. Toch komt Apollo niet meer in gevaar. Zij hebben meerdere wapens in de aanval. Van Meggelen is sterk onder het bord, Zhao is zeer snel en behendig, Oosterhuis zet de aanval op een mooie manier op en De Bruyn gaat de ploeg eveneens voor in de strijd. Kortom, alles wat met dit Apollo te maken heeft verdient een dikke voldoende waardoor het kampioenschap wordt veiliggesteld bij 73-20. Een mooie prestatie van deze meiden die terecht trots mogen zijn.

Jolly Jumpers VS BC Apollo

De thuisploeg uit Tubbergen start de wedstrijd goed via goed gecreëerde aanvallen die worden afgerond door Emma Oude Vrielink. Na drie minuten weet Apollo daar wat tegenover te stellen. Eline Romijn schiet haar eerste driepunter raak, haar handelsmerk. Na een wat stroef begin weten beide ploegen toe te slaan in de aanval. Voornamelijk Romijn zorgt voor een belangrijke inbreng met drie driepunters namens Apollo: 6-10. Jolly Jumpers laat zien dat ze ook wat in hun mars hebben. Teddy Koopman en Zoë Lesscher beantwoorden hun inbreng aan het einde van het eerste kwart. Apollo blijft trefzeker vanaf de driepuntslijn. Amber Knippen laat zien dat ze ook kan schieten, net als Romijn die alweer haar vierde driepunter raak schiet. Via hun inbreng, en die van Babette Reinders en Juul van Eupen, staan de bezoekers 15 punten voor: 14-29. Jolly Jumpers zal met een plan moeten komen om terug te komen in de wedstrijd, en dat lukt ze. De bal gaat veel vaker rond, en wie opstaat in de wedstrijd is Anna Korte. De ene na de andere drive gaat erin, en als ze ook een driepunter verzilvert is het verschil nog maar vier punten: 27-31. De thuisploeg heeft een solide run te pakken, en Apollo wil daar iets tegenoverstellen. Dat lukt als Romijn driepunter nummer vijf erin gooit bij rust: 27-34.

Jolly Jumpers heeft vlak voor rust een run te pakken, en zijn van plan deze door te zetten. Lesscher is samen met Oude Vrielink goed voor de eerste treffers na rust, om zo het verschil te minimaliseren. De thuisploeg gaat meer aanvallende wapens inzetten, en met succes. Korte gaat door na rust waarmee ze was geëindigd, namelijk met een driepunter: 36 gelijk. Komt de thuisploeg op voorsprong? Voorlopig nog niet, want Lois Vrolijk schiet daar meteen een driepunter overheen. Toch weerhoudt het Jolly Jumpers er niet van om dichterbij te komen. Tess Beernink gaat omhoog en bezorgt met haar treffer de voorsprong voor de thuisploeg. Lang zal deze voorsprong niet duren, want Romijn is daarna goed voor haar zesde driepunter die Apollo weer op 40-42 zet. Het is stuivertje wisselen, maar voorlopig blijft Apollo de bovenliggende partij als Vrolijk opnieuw een driepunter erin gooit en Zahra Yusuf hetzelfde doet: 48-52.

Apollo zou wel weer een overwinning willen pakken in de Eredivisie. Reinders lijkt die wens te vervullen als zij er een driepunter in gooit: 48-55. Toch is het niet gedaan. Bij Jolly Jumpers worden Beernink en Lesscher gevonden die weer gelijk maken. Er is niet veel tijd meer. Er wordt gezocht naar mogelijkheden om een voorsprong te realiseren voor de thuisploeg. Na lange tijd wordt deze gevonden door Anna Korte die opnieuw ontwaakt: 58-57. Apollo moet zoeken naar nieuwe mogelijkheden, en een nieuwe voorsprong. Vrolijk wordt gevonden vanaf de driepuntslijn, en schiet deze ijskoud binnen. De voorsprong is weer voor Apollo, en bovendien wordt er meteen een steal gepakt door de bezoekers. Wederom wordt Vrolijk gevonden bij de driepuntslijn, en die schiet opnieuw raak: 58-63. Jolly Jumpers moet gauw zoeken naar een tegenaanval om in de wedstrijd te blijven. Na een aantal missers en rebounds wordt er toch een driepunter gevonden, dit keer van Rosaly Assink. Het verschil is nog maar twee punten, en het wordt nog spannend als Apollo vrije worpen gaat missen. Komt de thuisploeg weer op voorsprong? Driepuntspogingen worden niet verzilverd, wel twee vrije worpen van Anna Korte: 63-65. Er moet door Jolly Jumpers een fout gemaakt worden op Apollo in de hoop dat de bezoekers gaan missen. Reinders benut de eerste, en als ze de tweede benut wordt de overwinning veiliggesteld. De tweede gaat mis, en Jolly Jumpers heeft de bal. Er komt nog één kans op een gelijkmaker om zo vijf minuten te verlengen. De driepunter moet nu vallen voor de bezoekers. Lukt het ze? Nee, en daardoor wint Apollo op een fraaie manier van Jolly Jumpers met 63-66.