De Astronauts slaan in het laatste kwart toe

Gepubliceerd op 27 april 2022 om 08:30

Voor EiffelTowers was de hoop dat er donderdagavond gewonnen zou worden in Amsterdam, zodat ze in wedstrijd nummer vijf met 4-1 het kampioenschap zouden kunnen binnenhalen. Na driekwart van de wedstrijd was dat scenario denkbaar met een 58-59 voorsprong voor de bezoekers. In het laatste kwart vonden de Amsterdammers Tony Miller en Egi Mikalajunas die met hun score-impulsen de wedstrijd bezegelden met 80-73 voor de Astronauts. De stand in de serie is hierdoor weer gelijk, en nu er officieel een zesde wedstrijd in Amsterdam gaat komen mag Mario Bennes in die wedstrijd weer terugkeren namens de thuisploeg.

Chris McGuthrie schoot in de vorige wedstrijd in Nijmegen 0 uit 14 driepunters. The Mighty Mouse, zoals hij ook wel genoemd wordt, is in de eerste minuten gelijk goed voor onnavolgbare schoten namens de Astronauts. Egi Mikalajunas zet met een sky-hook de stand op 8-2 voor de Astronauts. Verder wil EiffelTowers het niet laten komen. Chris Mims neemt na een aantal dribbels het schot buiten de bucket om wat terug te doen. McGuthrie en Joe Spinks zijn niet te houden in de eerste minuten. In wedstrijd nummer 2 was Spinks nog goed voor vijf driepunters, en schiet ook nu de driepunter raak: 13-6. Het schot van de Nijmegenaren treffen geen doel, in tegenstelling tot de vorige wedstrijd. In plaats daarvan gaan de bezoekers verder met het werk inside. Eric Nelson en Chris Mims gaan voor in de strijd, maar de Astronauts hebben McGuthrie die een prachtige and-1 verzilvert. Met een bonus vrije worp zet hij de Astronauts op een 24-17 voorsprong. EiffelTowers is niet van plan het daar zo makkelijk bij te laten. In de volgende 10 minuten komt Ryan Robertson beter in de wedstrijd. Zijn driepunters zorgen voor aansluiting in de wedstrijd. De Astronauts blijven overeind door het solide aanvalsspel dat wordt opgezet door Tony Miller. Zijn pass op Lucien Boldewijn zorgt voor een voorsprong bij rust voor de Astronauts: 41-38.

Na rust gaan beide ploegen door met het sterke aanvalsspel. Naast de veel scorende Robertson, Nelson en Mims heeft EiffelTowers nog twee troeven achter de hand: Kendell Mack en John Duggan. Mack was tijdens de vorige wedstrijd sterk op schot, en lijkt na rust te ontwaken. Zijn driepunter zorgt voor een nieuwe gelijke stand: 45-45. Ook de Astronauts komen met nieuwe krachten: Tony Miller en Egi Mikalajunas die het scorende werk van Spinks en McGuthrie lijken over te nemen. Mikalajunas gaat 1 tegen 1 met John Duggan en scoort eroverheen. Zo blijven de Astronauts aan de goede kant van de score, maar zien Nijmegen opnieuw terug komen tot gelijke hoogte. Robertson zoekt naar de mogelijkheden, dreigt weer met het schot, maar passt naar buiten naar Patrick Cortenraede. Zijn driepunter gaat erin: 56-55. De bezoekers gaan door, en vinden een nieuwe driepunter als Kendell Mack weer wordt gevonden. Hij zorgt voor een voorsprong voor EiffelTowers na het derde kwart: 58-59. Na 30 minuten lijkt Nijmegen de wens te vervullen om in Amsterdam te winnen. Bij het ingaan van de laatste minuten zorgt Amsterdam dat die wens er niet komt. Miller is goed voor een drive naar de basket, waarna Spinks volgt. De voorsprong wisselt, en is weer voor de thuisploeg. EiffelTowers laat het daar niet bij. Mack gaat eens niet voor de driepunter, maar kiest nu voor de drive naar de basket. Met succes, maar de Astronauts gaan door. Mikalajunas tilt het verschil weer op met een sky-hook. De voorsprong wordt groter, en Nijmegen scoort niet. Zo komt de bal weer bij Mikalajunas die een stapje naar buiten dribbelt en de driepunter schiet. Zijn poging treft doel, op een cruciaal moment: 73-66. Nijmegen moet snel opzoek naar een nieuwe score, maar verliest hierbij de bal. Miller speelt de klok uit en gaat voor het schot die op bevrijdende wijze erin gaat voor de Astronauts. Het verschil wordt gemaakt en zal voor de thuisploeg blijven tot 80-73. De stand in de serie is 2-2 en zondagmiddag 28 april 2002 is wedstrijd nummer 5 in Nijmegen.