EiffelTowers in de slotminuten op match point

Gepubliceerd op 29 april 2022 om 08:30

De vijfde finale wedstrijd is een cruciale wedstrijd, want wie dit duel wint komt op match point. EiffelTowers kreeg het heel moeilijk dit keer in eigen huis tegen de Ricoh Astronauts. Winnen in Nijmegen lukten de bezoekers niet één keer dit seizoen, maar lange tijd leek het in de vijfde wedstrijd wel te gebeuren. Tot twee minuten voor het einde stonden de Astronauts met 72-73 voor, maar persoonlijke fouten van hun lange mannen deden de hoofdstedelingen de das om. Via een sterk spelende Eric Nelson in de slotminuten won Nijmegen met 79-73.

Gelijk bij de tip-off is het Joe Spinks namens de Astronauts die de confrontatie aangaat met Chris Mims, het blokbeton van de thuisploeg. Spinks gaat omhoog en zorgt gelijk voor de openingsscore, waarbij Eric Nelson de persoonlijke fout begaat. Via een extra vrije worp beginnen de Astronauts optimaal. EiffelTowers zoekt naar aansluiting, maar scoren niet. De Astronauts gaan vervolgens verder, en vinden weer de meest optimale keuze. Sander van der Holst zorgt met een driepunter voor 0-6. De thuisploeg laat het er niet bij zitten. Hoe kan het ook anders met een uitgebalanceerd team met aanvallend sterke wapens. Mims gaat omhoog, en twee keer treft hij doel. EiffelTowers is vervolgens opnieuw in balbezit als de Astronauts niet scoren. Ook van afstand laten ze zien dat ze trefzeker zijn. John Duggan zorgt met een driepunter voor een voorsprong voor de Nijmegenaren. Duggan meldt zich de laatste wedstrijden steeds meer aan het scorefront van de EiffelTowers. In wedstrijd nummer 3 schoot de ploeg ook trefzeker en stelden de Astronauts er weinig tegenover. Dat is nu anders. Spinks zorgt voor aansluiting in de wedstrijd, en hierdoor kan de thuisploeg geen afstand nemen van de Astronauts, iets wat ze de vorige thuiswedstrijden wel al snel lukten. De Towers brengen hun driepuntstroef op het veld: Kendell Mack. Bij de 36-jarige routinier is het altijd wachten wanneer de eerste raak gaat, en gelijk is het ook raak. Hij brengt de thuisploeg op voorsprong, maar niet lang. Gaandeweg het tweede kwart komen de Astronauts terug, en bouwen zelfs de voorsprong uit via Egi Mikalajunas: 36-41 en dat zien de veel meegereisde supporter uit de hoofdstad natuurlijk graag. De Nijmegenaren gaan opzoek naar nieuwe mogelijkheden. Is het niet Kendell Mack die een driepunter erin schiet, dan zeker Eric Nelson. Zo blijven de ploegen dichtbij elkaar vlak voor rust. Mikalajunas mag vrije worpen nemen. De eerste is raak, maar pas bij de tweede vrije worp komt de scheidsrechter tot de conclusie dat er helemaal geen vrije worpen mochten plaatsvinden omdat de fout niet op het schot werd gemaakt. In plaats daarvan is de bal bij Chris McGuthrie die gebruik maakt van de laatste seconden voor rust. Bij het ingaan van de zoemer lost hij een driepunter die erin gaat, en dat betekent een 41-46 voorsprong voor de Astronauts bij rust.

Beide ploegen ontlopen elkaar niet. De Astronauts lijkt zelfs een tandje bij te schakelen. Het duo Spinks-Mikalajunas maakt het Nijmegen in de verdediging erg lastig waardoor de Astronauts op voorsprong blijven. Het schot laat de thuisploeg ook in de steek, en de Astronauts lijken een gat te slaan via Terrence Herbert en McGuthrie. Het is op dat moment oppassen dat Herbert niet zijn vijfde persoonlijke fout begaat. Via vrije worpen blijft EiffelTowers in het spoor van de Amsterdammers, maar Lucien Boldewijn zet de stand op 58-65. Er is niet veel tijd, maar de Astronauts raken op dat moment Boldewijn en Herbert kwijt met vijf persoonlijke fouten. De lange mannen van de thuisploeg lijken hier gebruik van de maken. Nelson komt makkelijker bij de rebounds, en gaat de ploeg voor in de strijd om terug te komen. De stand was 61-67, en via Nelson wordt het al snel 65-67. De Nijmegenaren lijken op tijd wakker te zijn en toe te slaan, Tony Miller schiet er namens de bezoekers een driepunter in, die dan weer met vijf punten aan de leiding gaan: 68-73. Nijmegen speelt lange aanvallen uit, vooral omdat de Astronauts moeilijker tot rebounden komen en de thuisploeg zelfs derde en vierde kansen krijgen een aanval goed af te ronden. Joe Spinks kan omhoog, maar mist een belangrijke inlegger die voor 70-75 had kunnen zorgen. In plaats daarvan scoort wederom Nelson die het verschil minimaliseert: 72-73. Komt de thuisploeg op match point? Of gaan de Astronauts een break point realiseren om het in de zesde wedstrijd, met de terugkeer van Mario Bennes, af te maken? Chris McGuthrie kan met een driepunter voor een belangrijke beslisser zorgen, maar mist. Nijmegen gaat met nog één minuten zoeken naar opnieuw Nelson. Nelson gaat omhoog, scoort niet, maar dan is daar de rebound en de and-1 van Chris Mims: 75-73. De Astronauts hebben haast, zoveel haast dat ze de bal verliezen en direct fouten moeten maken in de hoop dat Nijmegen vrije worpen gaat missen. De thuisploeg blijft op de vrije worp lijn echter overeind, en dus gaat de zege naar de thuisploeg met 79-73. Hierdoor komen ze op match point met 3-2 en kunnen donderdag 2 mei 2002 in Amsterdam het kampioenschap binnenhalen.