EiffelTowers onbedreigd naar 2-1

Gepubliceerd op 24 april 2022 om 09:00

In wedstrijd nummer 2 verloren de Ricoh Astronauts hun aanvoerder Mario Bennes met een diskwalificerende fout. Echter wist EiffelTowers daar niet van te profiteren. Dinsdagavond was dat wel het geval. De Nijmegenaren schoten in eigen huis uit de startblokken en speelden de wedstrijd met 86-74 klaar waardoor de stand in de best-of-seven serie nu 2-1 is in het voordeel van EiffelTowers.

Gelijk bij het eerste balbezit is Nijmegen explosief. Chris Mims gaat het duel met Joe Spinks aan en scoort daarin gelijk namens de thuisploeg. De bezoekers stellen daar de eerste minuten niets tegenover, en EiffelTowers des te meer. Erik Nelson voelt zich goed in het eerste kwart met de ene na de andere inside score, op aangeven van spelverdeler Ryan Robertson. Een driepunter van diezelfde Nelson zorgt al voor 11-0 in de wedstrijd. De Astronauts hebben moeite met het vinden van hun schot. Waar Chris McGuthrie in de vorige wedstrijd nog bal na bal raak schoot in de tweede helft schiet hij nu niks raak. Enkel door toedoen van Joe Spinks en Egi Mikalajunas scoren de Amsterdammers mondjesmaat mee. Ryan Robertson gaat dan naar de kant, en maakt plaats voor Kendell Mack. De 36-jarige routinier is tot dusver nog niet op schot geweest, maar daar komt gelijk verandering in. Zijn driepunters treffen in het eerste kwart gelijk doel. De voorsprong wordt al meer dan 10 punten, helemaal als Mack ook naar binnen snijdt en scoort. Hij komt op dat moment al op 11 punten in de wedstrijd, en EiffelTowers gaat onbedreigd door. De scores van Nelson, Mims en Mack tillen het verschil op, mogelijk gemaakt door al 10 assists van Robertson in de eerste helft alleen al: 49-29.

Na rust gaan de Amsterdammers beter in de wedstrijd komen, maar Nijmegen valt niet stil. Eric Nelson wordt opnieuw gevonden rond de driepuntslijn, en scoort opnieuw waardoor het verschil groter en groter wordt. Nelson was al goed voor 13 punten en 7 rebounds voor rust. Het schotpercentage van de bezoekers keldert naar beneden, getuige de driepuntspogingen van McGuthrie (0 uit 14 in deze wedstrijd, bijna een record). Mikalajunas is vrijwel de enige die zich onttrekt aan de malaise. Zowel inside als vanaf de driepuntslijn is hij net zo trefzeker als Nelson, en hierdoor komt Amsterdam nog terug tot 78-67. In de laatste minuten laat Nijmegen zich niet meer foppen, en speelt de wedstrijd solide klaar tot 86-74. De spanning was ver te zoeken deze wedstrijd, geheel ter verdienste van een scherp schietend EiffelTowers. Donderdagavond 25 april 2002 is wedstrijd nummer 4 in Amsterdam waarin de Nijmegenaren een belangrijk verschil kunnen maken in deze serie.