Overwinning met bittere nasmaak voor de Astronauts

Gepubliceerd op 22 april 2022 om 08:30

Een thuiswedstrijd verliezen in een finaleserie kan enorm fataal zijn. In de eerste wedstrijd waren de Ricoh Astronauts dichtbij een eerste overwinning in Nijmegen, iets wat ze tot dusver dit seizoen niet één keer lukte. Driepuntsgeweld van Ryan Robertson en Jos Frederiks namens de Nijmegenaren staken daar een stokje voor. Nu wisten de Astronauts het hoofd boven water te houden in de Amsterdamse Sporthallen Zuid met 79-72 waardoor het 1-1 staat in de serie, maar houden een wrange nasmaak aan dit duel over en wellicht in het verloop van deze serie. Mario Bennes beging een diskwalificerende fout en is voor drie wedstrijden geschorst. Gezien de al krappe rotatie van de ploeg van Ton Boot kan zoiets funest zijn.

De Astronauts in het rood willen wat goed maken na hun eerste nederlaag in de best-of-seven serie tegen EiffelTowers. Net als in het begin van de eerste wedstrijd is Tony Miller alweer razend snel naar de basket om de eerste score te verzilveren. Het begin van de wedstrijd wordt gekenmerkt met het feit dat het alles behalve soepel gaat in de aanval. Amsterdam mist de ene na de andere bal, McGuthrie komt ook al niet lekker in de wedstrijd, iets wat hem in de eerste wedstrijd ook al niet lukte. Bij EiffelTowers hebben ze het probleem dat ze niet zuinig zijn met het balbezit. Passes van Robertson en Duggan leiden tot een grote hoeveelheid balverlies. De enige speler die Nijmegen enige tegenstand kan bieden is Joe Spinks. Reboundend komt hij bij de vele gemiste pogingen om alsnog toe te slaan, en schiet vervolgens de driepunter raak die voor 15-12 zorgt voor de Astronauts. Nijmegen heeft in tegenstelling tot de eerste wedstrijd moeite met het vinden van het afstandsschot, en moet het zoeken naar de punten onder het bord. Daar heeft Amsterdam de verdediging juist goed staan waardoor EiffelTowers met moeite Chris Mims en Eric Nelson bereikt. Hierdoor ontlopen de ploegen elkaar nauwelijks, en dankzij een driepunter van Joe Spinks blijven de Astronauts aan de leiding met 28-26 bij rust, en 14 punten voor Spinks waarvan drie driepunters.

Gelijk na rust komt Nijmegen goed uit de startblokken. Mims en Nelson zijn onder de basket sterk en bezorgen Nijmegen in een mum van tijd de voorsprong: 28-32. De Astronauts proberen met Egi Mikalajunas wat terug te doen, maar zijn actie leidt tot een rebound voor Eric Nelson. Ryan Robertson is meteen goed voor nog een Nijmeegse score. Lukt het EiffelTowers om toe te slaan na rust en gelijk 2-0 te maken in de serie? Milorad Kovačević, de Servische center van Nijmegen, kan een 0-10 run compleet maken, maar zijn poging wordt gemist. De Astronauts kunnen wat doen aan hun achterstand, en lijken meerdere spelers daarvoor in te kunnen zetten dan enkel Joe Spinks. Terrence Herbert gaat voor het jumpshot, en scoort. Na een nieuwe gemiste poging van Nijmegen komt de bal bij Mikalajunas die ook schiet, en de and-1 daarmee verzilvert. Nog voor je met je ogen kan knipperen is de bal alweer aan de overkant bij Chris Mims, en gelijk leidt dat tot 37-40. De Astronauts zoeken naar nieuwe troeven, en naast Herbert en Spinks lijkt ook McGuthrie zich aan het scorefront te melden. Zijn schot treft doel, en als Miller gelijk de bal verovert zorgt McGuthrie met een driepunter voor de voorsprong voor de Astronauts. Het is stuivertje wisselen vlak na rust, maar EiffelTowers komt in moeilijkheden als Ryan Robertson al vroeg in de tweede helft op vier persoonlijke fouten komt. Bij de vijfde is het einde wedstrijd voor hem, en dus wordt hij uit voorzorg gewisseld voor Kendell Mack. Ook Mims komt op drie persoonlijke fouten te staan. Kleine details kunnen het verschil maken gedurende zo’n finaleserie. De Astronauts gaan verder met het scorende werk, en wederom met Herbert onder de basket: 49-45. Op het moment dat de thuisploeg lijkt weg te lopen ontstaan er grote problemen. Na de aanvalsrebound van Eric Nelson schiet John Duggan een driepunter raak: 49-48 waarna Mario Bennes betrokken raakt bij een opstootje met Nelson en daarmee een diskwalificerende fout krijgt. Een rigoureuze impact op de Astronauts die daarmee een verdedigende en reboundende kracht zien verdwijnen. Nelson krijgt daarmee twee vrije worpen voor EiffelTowers, waarvan er eentje wordt benut. Bovendien is het daarna balbezit voor EiffelTowers die daarmee weer een nieuwe voorsprong kunnen opstrijken. Nelson komt na een gemiste poging bij de aanvalsrebound en scoort, zou je zeggen. Echter begaat hij een aanvallende fout waardoor er geen voorsprong komt voor de Nijmegenaren. De Astronauts willen hier gebruik van maken, en dat lukt via een tip-in van Terrence Herbert die daarmee de Astronauts op een 52-49 voorsprong zet na het derde kwart.

Gelijk bij het ingaan van de laatste 10 minuten zoekt Amsterdam naar de mogelijkheid om de voorsprong uit te bouwen. Dat lukt via een driepunter van Spinks, zijn vierde al in de wedstrijd. Nijmegen komt op een grotere achterstand, en zou juist nu willen profiteren van de krappe rotatie van Amsterdam. Er wordt geforceerd geschoten waardoor de Astronauts al snel weer in balbezit komen. Een assist van McGuthrie leidt tot een dunk van Terrence Herbert die een belangrijk aandeel heeft in de tweede helft: 57-49. EiffelTowers heeft een score nodig, en vindt deze via Ryan Robertson die weer terug op het veld is. Het verschil is weer zes punten, en beide ploegen hebben nog alle mogelijkheden om de zege binnen te halen. Toch vindt Amsterdam opnieuw Spinks die driepunter nummer vijf erin gooit. De voorsprong lijkt te gaan groeien, en extra druk komt er op de schouders van Nijmegen die nu echt dringend een tegenaanval moet vinden. Echter, de Astronauts hebben Chris McGuthrie die bezig is aan een imposante tweede helft. Twee onnavolgbare acties naar de basket treffen doel. Nijmegen wil er nog niet aan. Jos Frederiks, speler van de driepunters in de eerste wedstrijd, staat 1 tegen 1 met Tony Miller en schiet succesvol eroverheen: 64-57. De Astronauts vinden opnieuw McGuthrie die met 24 punten topscoorder is, waarvan 21 in de tweede helft alleen al. Zijn schot kan niet worden tegengehouden door EiffelTowers, en zorgt voor 75-66 met nog anderhalve minuut te gaan. Amsterdam in veilige haven, zou je zeggen. Het is nog niet gedaan. EiffelTowers gaat gokken op de driepunter, en vindt deze via opnieuw Jos Frederiks. Zoals hij ze raak schoot in de eerste helft, zo schiet hij deze op moment suprême ook raak. Het verschil is zes punten in de laatste minuut, en Amsterdam scoort nu eens niet. Dat geeft Nijmegen nog een kans om dichterbij te komen. Frederiks dreigt opnieuw met een driepunter, maar het is Robertson die hem neemt en ook raak schiet: 75-72 met nog 30 seconden te gaan. Amsterdam is in balbezit, maar als zij niet scoren zou Nijmegen met een derde driepunter nog een verlenging kunnen afdwingen. McGuthrie is opnieuw in balbezit, maakt gebruik van de geringe tijd die nog over is en gaat voor het schot. Na een stuitertje op de ring valt deze de goede kant op en lijkt daarmee de wedstrijd in Amsterdams voordeel te beslissen. Tony Miller probeert nog een snelle steal te pakken, maar landt daarbij met zijn heup tegen de rand van de speelvloer en is het voor hem einde wedstrijd. Sander van der Holst zorgt via vrije worpen voor de 79-72 eindstand voor de Astronauts. Een belangrijke overwinning die voor 1-1 in de serie zorgt, maar de aantekening dat ze Mario Bennes voorlopig kwijt zijn is vrij zorgwekkend voor het verloop van de serie. Dinsdag 23 april 2002 vindt wedstrijd nummer 3 plaats in Nijmegen.