Apollo Amsterdam te sterk voor Yoast United

Gepubliceerd op 13 februari 2022 om 09:00

Tegen Yoast United heeft Apollo het één en ander te bewijzen. Vorig seizoen werd er vaak van verloren, en ook in de eerste ontmoeting won de ploeg uit Bemmel met ruime cijfers. Gezegd moet worden dat Apollo te maken had met enorm veel afwezigen, iets wat nu enkel bij Justin Mitchell het geval is, al is dat ook een grote afwezigheid natuurlijk. Bij Yoast is enkel hun center Lucas N’Guessan afwezig. Verder wordt het team gevormd met vijf Amerikanen, waarbij Duane Wilson samen met Emmanuel Nzekwesi (spelend bij Belfius Mons) gedeeld topscorer is van de gehele BNXT League met gemiddeld 20 punten per wedstrijd. Dat is de man die Apollo uit de wedstrijd moet houden. Foto: Martin Blom.

Het begin van de wedstrijd is voor Apollo. Na een sterke drive van Roger Moute a Bidias is Sergio de Randamie enorm sterk met negen punten oprij: twee mooie stepback schoten, een driepunter en een sterke actie onder de ring. Bij de bezoekers is meteen zichtbaar dat zij lengte tekort komen om onder het bord door te komen en om de rebounds te pakken. Bij veel acties worden de schoten moeilijk gemaakt of geblockt. Het moet dus van buiten komen, en dat laten Jett Speelman en Duane Wilson zien met een driepunter: 9-8. Het weerhoudt Apollo er niet van om verder te gaan. Moute a Bidias gaat verder met een driepunter, waarna Benicio Leons en Berend Weijs de stand op 18-11 zetten voor de thuisploeg. Yoast heeft moeite met de aanval, vooral ook omdat zij Wilson en Kaleb Warner moeilijk tot scoren krijgen. Ook heeft Apollo het lengte overwicht, en na een aanvallende rebound van Weijs is hij meteen goed voor een tweede kans score. Even later, als Josh Ferguson wat heeft teruggedaan namens de bezoekers, zorgt Moute a Bidias voor een spijkerharde dunk over diezelfde Ferguson heen die de stand daarmee op 23-17 zet na het eerste kwart.

Bij Apollo gaat het vervolgens moeizaam, vooral omdat veel acties via Moute a Bidias kwamen die even niet op het veld staat. Yoast doet lichtjes wat terug, voornamelijk middels meerdere rebounds en scores van Ferguson. Hij brengt het verschil terug tot drie punten. Apollo zet Job Kayhan in, en meteen bewijst hij zijn waarde namens de hoofdstad. Een jumper zorgt voor een tegenaanval op het juiste moment. Na vrije worpen van Nesta Agasi aan de andere kant is het opnieuw Kayhan die onder het bord sterk is en het verschil weer opkrikt. Yoast moet in de verdediging veel switchen waardoor er missmatches ontstaan. Weijs doorziet deze missmatches en haalt eveneens uit met een harde dunk: 31-24. Yoast komt niet aan zowel scoren als aan rebounden toe, en Apollo blijft zoeken naar kansen om toe te slaan. Weijs maakt opnieuw gebruik van de ruimte onder het bord, maar Yoast doet gelijk wat terug via Kaleb Warner. Het probleem is dat de spelers die een duit in het zakje moeten doen niet tot scoren komen. Warmer, Wilson en Nate Britt staan op dat moment nog op een lage score. Beter gaat het bij Apollo als Jacopo Bertotti de trekker overhaalt met een driepunter en het verschil op 10 punten zet: 38-28. Maar toch, Apollo profiteert ook niet optimaal van alle kansen die zij krijgen. Ondanks dat Yoast moeite heeft om onder het bord goed af te ronden, levert Apollo veel balverlies. Ferguson doet iets terug, maar aan de andere kant doet Benicio Leons dat ook. Vlak voor rust zorgt De Randamie met twee vrije worpen voor een 42-30 ruststand.

Het zal na rust beter moeten bij Yoast, en zeker voor Wilson die nog niet is doorgebroken en zelfs al op drie persoonlijke fouten staat. De bezoekers openen in elk geval met een driepunter van Warner, maar incasseren gelijk een and-1 van Moute a Bidias. Yoast zoekt naar een nieuwe mogelijkheid en vindt wederom Warner met de driepunter die daarmee op 10 punten komt. Bij Yoast ontstaat er problemen als Wilson al op vier fouten komt en er dus niet nog één mag maken. Bij vijf persoonlijke fouten is het einde wedstrijd. Ook Warner moet gaan oppassen, want hij komt ook op drie persoonlijke fouten. Benicio Leons benut één vrije worp, maar omdat Apollo de rebound pakt zorgt Moute a Bidias gelijk voor een driepunter: 49-36. Apollo heeft even later de kans om de voorsprong te vergroten, maar de ballen willen er vervolgens niet meer zo makkelijk in. Aan de andere kant zorgt Warner met zijn derde driepunter voor een verschil van 10 punten. Warner staat op dat moment op 13 punten en is dan ook de topscorer van de wedstrijd. Opnieuw maakt Weijs gebruik van het lengte-overwicht middels een dunk, maar Wilson dunkt vervolgens ook. Het verschil blijft 10 punten, maar als Moute a Bidias opnieuw goed is voor een and-1, en Warner zijn vierde persoonlijke fout maakt, is het verschil weer 12 punten. Wilson wordt op dat moment vanwege vier fouten gewisseld, maar Warner blijft staan. Een risicovolle beslissing van coach Paul Vervaeck namens Yoast United. Een beslissing die ook fataal wordt, want gelijk daarna maakt Warner zijn vijfde persoonlijke fout. Op dat moment gaat de topscorer van Yoast dus voorgoed naar de kant. Het verschil wordt er niet kleiner door, aangezien Apollo met 60-48 het vierde kwart in gaat.

Yoast weet dat Wilson nu wel wat moet doen om het gemis van Warner op te vangen. Hij opent het vierde kwart met een sterke drive naar de basket. Aan de andere kant opent Apollo op haar beurt met een tegenaanval van De Randamie. Er wordt gewisseld bij Apollo. Matthias Runs en Lucas Faijdherbe komen in het veld. Laten dat net de spelers zijn die bij Apollo in de volgende aanval elkaar weten te vinden. Runs dunkt in de eerste minuten van het vierde kwart, zoals we dat dit seizoen vaak hebben gezien in die periode. Yoast zoekt het, maar levert veel balverlies. Hierdoor kan ook Tibor Taras profiteren van het lengte-overwicht en zet Apollo op een 66-52 voorsprong. Op dat moment laat Yoast nog één keer zien waar zij toe in staat zijn. Bob Berghuis legt aan voor een driepunter om het verschil weer terug te brengen. Apollo komt in een fase waarin zij veel balverlies lijden en niet gemakkelijk tot scoren komen. Jett Speelman en Berghuis gaan sterker spelen en brengen Yoast met meerdere scores terug tot een kleiner verschil. Als ook Nate Britt gaat scoren is het verschil met nog drie minuten te gaan twee punten en vlucht coach Wierd Goedee in een time-out: 67-65. Er moet nu gescoord worden door Apollo, anders kan Yoast de voorsprong opstrijken en er wellicht vandoor gaan. Wellicht dat Yoast ook op dat moment Wilson in stelling brengt. Sergio de Randamie krijgt de gelegenheid om te schieten, en verzilvert een hele belangrijke driepunter: 70-65. Yoast kan opnieuw zorgen voor een driepunter, maar lijdt balverlies aan Tibor Taras die een rechte oversteek naar de basket kan maken. Hij wordt foutief afgestopt door Britt en mag dus twee vrije worpen namen. Met een percentage van 88% moet dat geen probleem zijn. Echter, Taras mist beide vrije worpen. 70-65 is het en blijft het dus. Yoast kan het verschil opnieuw kleiner maken. Berghuis gaat voor een nieuwe driepunter, maar mist deze keer. Toch pakt Yoast de aanvalsrebound en zoekt naar een nieuwe kans. Britt gaat voor een tweepuntsactie, maar mist ook deze bal. Apollo pakt de rebound, en Taras is deze keer wel trefzeker naar de ring: 72-65. Ook nu lijdt Yoast balverlies en scoort Weijs op dezelfde wijze als hoe Taras scoorde. Het verschil is nu negen punten met nog anderhalve minuut te gaan. In feite staat Yoast voor een onmogelijke opgave, maar scoort wel via Britt. Lang kan het verschil van zeven punten niet op het bord staan, want Weijs bezegeld te overwinning voor Apollo met een dunk. Met een score van Bertotti wordt het uiteindelijk 79-69 voor Apollo dat daarmee een belangrijke overwinning pakt, met 21 punten van Roger Moute a Bidias, 18 voor Sergio de Randamie en 16 voor Berend Weijs. Volgende week zaterdag speelt Apollo de laatste wedstrijd in Zwolle in de Domestic League.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.