Zorg & Zekerheid Leiden door naar de kwartfinale van de FIBA Europe Cup

Gepubliceerd op 11 februari 2022 om 08:30
Zorg & Zekerheid Leiden door naar de kwartfinale van de FIBA Europe Cup: door Bryant Abath

Vier van de laatste vijf wedstrijden in de FIBA Europe Cup wist Zorg & Zekerheid Leiden te winnen. Woensdagavond 9 februari kan een historische avond worden. ZZ Leiden neemt het dan op tegen het Russische Parma Parimatch. Bij winst is Leiden de groepswinnaar en plaatsen ze zich voor de kwartfinale van de FIBA Europe Cup. De Vijf Meihal mag zich schrap zetten voor een immense strijd op het scherpst van de snede.

Parma Parimatch is een team met diverse nationaliteiten: twee Litouwers, één Let, één Amerikaan en één Poolse speler. De grote man aan hun zijde is de inmiddels 35-jarige Rus Valerii Likhodei. Tijdens de duels die hij in Europees verband speelt is hij goed voor gemiddeld 15 punten per wedstrijd, en is dus de man die Leiden uit de wedstrijd moet houden. Het begin is in elk geval slordig voor de bezoekers uit Rusland. Twee keer zit een Leidse hand tussen de aanval van de Russen, en bij de derde keer zijn ze de bal helemaal kwijt. Ook als Leiden niet weet te scoren leveren de bezoekers vervolgens opnieuw in. Voorlopig profiteert Leiden niet van de kansen die zij krijgen om de eerste voorsprong op te strijken. Na drie aanvallen lukt dat wel via Marijn Ververs, die zich de afgelopen Europese duels goed heeft laten zien. Met een driepunter van de Litouwse Einaras Tubutis staat Leiden 5-0 voor. Ook de verdediging van de thuisploeg staat als een huis waardoor de Russen van binnen en van buiten moeilijk tot scoren komen. Na ongeveer drie minuten lukt het met een driepunter van Adas Juškevičius, een van de twee Litouwse spelers van Parma. Ook in de rebound domineert Leiden voorlopig waardoor er steeds tweede kansen ontstaan in de aanval. Gaandeweg het eerste kwart komt Parma beter in de wedstrijd. De andere Litouwer Eigirdas Žukauskas en de geroutineerde Artsiom Parakhouski brengen de stand terug op een 9-10 voorsprong voor de bezoekers. Doordat Parma veel balverlies lijdt lopen ze niet weg van Leiden. Worthy de Jong zet Leiden met een driepunter op 14-10. Voorlopig staat Leiden nog aan de goede kant van de score, maar er zijn natuurlijk nog ruim 30 minuten te spelen. Aan teamspel ontbreekt het niet. Een mooie pass van Luuk van Bree bereikt Arūnas Mikalauskas. Een block van Tubutis beperkt de kansen van Parma om dichterbij te komen, en een mooie pass van De Jong op Maarten Bouwknecht zorgt voor 20-14 voor ZZ Leiden na het eerste kwart.

Ook in het tweede kwart start Leiden meteen goed. Jhonathan Dunn vuurt meteen een driepunter af, en dat doet Luuk van Bree ook waardoor het verschil 10 punten wordt: 26-16. Parma levert opnieuw de bal in aan Leiden, en Tubutis vergroot de voorsprong voor de thuisploeg. De stemming in de Leidse Vijf Meihal zit er goed in, altijd in dit soort situaties. Parma wil terugkomen in de wedstrijd, en dat lukt als Evgeny Voronov goed is voor de backdoor score, een driepunter en gelijk na een steal zorgt voor 28-23. Een voorsprong van 12 punten wordt teruggebracht tot vijf punten, en dus vlucht coach Geert Hammink in een time-out. Op het juiste moment haalt Dunn opnieuw de trekker over met een driepunter, maar aan de andere kant doet Valerii Likhodei dat ook. Op dat moment wordt het een spelletje driepunters schieten. Ook Bouwknecht antwoordt met een driepunter waardoor het verschil voor Leiden intact blijft, zeker als de bezoekers de bal blijven verliezen. Toch komen ze dichterbij als Likhodei opnieuw inside sterk doorkomt. Leiden komt in de aanval steeds meer in tijdnood waardoor er snelle schoten gelost moeten worden. Asbjørn Midtgaard doet op het juiste moment wat terug onder het bord: 36-32. Beide teams ontlopen elkaar in het laatste deel voor rust nauwelijks. Op het juiste moment wordt Mikalauskas rond de driepuntslijn gevonden, wederom bij een situatie waarin Leiden snel moet schieten. Met dubbel succes, want doordat op deze driepunter een fout wordt gemaakt benut hij nog een extra bonus vrije worp: 42-34. Likhodei blijft de drives naar de basket scoren om wat terug te doen, maar doordat Parma vrije worpen blijft missen blijft de ruststand in het voordeel voor de thuisploeg. Met een mooie doordunk van Midtgaard krijg je het publiek in Leiden wel van de banken. ZZ Leiden pakt een voorsprong van 44-36.

Met elk 10 punten leveren Dunn en Mikalauskas nuttig werk namens de thuisploeg. Dat biedt nog geen garanties, aangezien 20 minuten in basketbal genoeg tijd is om een wedstrijd te laten kantelen. Gelijk bij het ingaan van de tweede helft levert Parma weer balverlies, maar dat doet Leiden ook. Mikalauskas opent weliswaar met wederom een and-1, maar de bonus vrije worp blijft dit keer onbenut. Vervolgens laat Ververs opnieuw zijn kunde zien tijdens dit Europees avontuur. Met een driepunter zet hij Leiden op de grootste voorsprong tot dusver: een verschil van 13 punten. Op dat moment krijgt Midtgaard zijn derde persoonlijke fout en moet hij oppassen in de verdediging. Met vijf fouten is het einde wedstrijd. Daar trekt hij zich niks van aan, en blockt het schot van Parma wat het verschil weer onder de 10 punten had kunnen brengen. Toch breekt er een rommelige fase aan in de wedstrijd. Beide teams willen ieder steeds een persoonlijke fout, maar krijgen ze vaak genoeg niet. Dat leidt tot chaos in de aanvallen die beide ploegen neerzetten. Parma zoekt het in haastige schoten en snelle driepunters die er niet in willen. Dunn probeert het, en raakt zijn derde driepunter: 54-39. Leiden lijkt de wens te vervullen om naar de kwartfinale van de Europe Cup te gaan. Parma blijft vrije worpen missen en komt voorlopig niet dichterbij Leiden. Een paar minuten later lijkt dat wel te gebeuren als de Letse Mareks Mejeris beter in de wedstrijd komt. Leiden moet gaan oppassen als vervolgens Žukauskas het verschil op 59-52 zet, maar Bouwknecht is op tijd bij de les om Leiden op een 61-52 voorsprong te zetten na het derde kwart.

Worthy de Jong opent ook het laatste kwart in het voordeel van Leiden. Met een driepunter zet hij Leiden op 64-52. De kwartfinale lijkt voorlopig zo goed als zeker. Leiden blijft op het juiste moment scoren, en Parma komt niet tot scoren als het moet. De bezoekers beginnen hun grenzen op te zoeken als het gaat om het uitlokken van persoonlijke fouten, alles om nog in balbezit te komen. Nog één keer komt Parma terug tot 69-62 als Juškevičius de and-1 benut. Er zijn dan nog ruim vijf minuten te gaan, en kan Parma nog de wedstrijd naar zich toetrekken. Ook nu laten de vrije worpen Parma in de steek, en Leiden heeft Dunn die opnieuw goed is voor drie punten: 72-62. Parma geeft ondanks alles nog steeds niet op. Juškevičius komt nog met een drive naar de basket, en Nikolai Zhmako brengt met een driepunter het verschil terug tot vier punten: 72-68. Een spannende laatste drie minuten nadert. ZZ Leiden had de hele wedstrijd een voorsprong, maar kunnen ze deze vasthouden? Gaat Parma op het moment suprême de ballen erin gooien? Midtgaard pakt een hele belangrijke rebound en scoort op een cruciaal moment, maar het vermindert de spanning niet als Žukauskas met een dunk de stand weer terugbrengt tot vier punten. Midtgaard heeft nog niet veel qua score laten zien, maar dat lijkt in de laatste minuten te veranderen. Opnieuw slaat hij toe onder het bord waardoor het gaatje weer groter is in Leids voordeel. Parma geeft het opnieuw niet op. Voronov is opnieuw trefzeker, maar dat is Tubutis bij Leiden ook. De voorsprong is 78-73 in het voordeel van Leiden met nog één minuut te gaan. Mareks Mejeris is aan de bal namens Parma, en die neemt de oversteek naar de ring om voor een kleiner verschil te zorgen. Het verschil is nog maar drie punten, en dus moet Leiden scoren om de Russen niet op gelijke hoogte te laten komen. Dunn heeft al vier driepunters raak geschoten, maar uitgerekend deze driepunter gaat er niet in. Ondanks dat pakt Tubutis de rebound, maar levert gelijk in bij Parma. Nu gaat het er echt om spannen. Een driepunter voor Parma betekent zo goed als verlengen. Evgeny Voronov gaat omhoog voor het schot. De bal lijkt in goede richting, maar valt net te veel naar links waardoor het schot niet valt. Met 25 seconden te spelen gaat Parma een fout maken op Asbjørn Midtgaard, in de hoop dat de Deense international namens Leiden vrije worpen gaat missen. De eerste is in elk geval mis; 78-75 is het en dat blijft het als de tweede ook wordt gemist. Nu moet Parma met de rebound komen om alle hoop levend te houden, maar het is Tubutis die de rebound pakt en ervoor zorgt dat Worthy de Jong naar de vrije worp lijn mag. Voor de helft is hij trefzeker: 79-75 voor Leiden. Parma heeft de bal, en kan enkel een verlenging eruit slepen als ze een driepunter raken en een and-1 tegoed krijgen. Het schot komt van Juškevičius, wordt niet benut, maar krijgt wel drie vrije worpen met nog één seconde te gaan. De situatie kan nu als volgt worden: Parma raakt de eerste twee vrije worpen, pakt de rebound in nog één seconde en kan nog voor een verlenging zorgen met een snelle bal onder het bord. Juškevičius is op dat moment slechts 1 uit 4 vanaf de vrije worp lijn, en heel Parma slechts 7 uit 20. Trekt deze negatieve reeks door in deze vrije worpen sessie? De eerste van Juškevičius is mis, en in feite gooit dat alle kansen in het water. Nummer twee en drie gaan ook mis waardoor het niet meer stuk kan voor Leiden. Zij gaan met een 79-75 overwinning als groepswinnaar naar de kwartfinale van de FIBA Europe Cup. Een werkelijk prachtige historische prestatie voor Zorg en Zekerheid Leiden, met hopelijk nog veel meer sensatie gedurende dit Europees avontuur!