Heroes Den Bosch wint van Donar Groningen dankzij sterk laatste kwart

Gepubliceerd op 31 januari 2022 om 15:00

De thuisploeg, Heroes Den Bosch; spelend in het rood, mag in de Maaspoort weer publiek ontvangen. Zij zagen hoe hun ploeg het moest opnemen tegen de bezoekers: Donar uit Groningen. Voor beide teams was deze wedstrijd een belangrijke krachtmeting. Den Bosch verloor in het nieuwe jaar al twee wedstrijden, namelijk van Zorg & Zekerheid Leiden en Feyenoord Rotterdam. Donar is het nieuwe jaar beter begonnen, getuige de overwinningen op de ploegen waar Den Bosch recentelijk van had verloren. Voor beiden staat er heel wat op het spel, maar wie mag zich kronen tot winnaar van dit duel?

Heroes Den Bosch en Donar Groningen; twee teams beiden met diverse eigenschappen. Den Bosch is beter in het schieten en in het rebounden, maar hebben de afgelopen wedstrijden diverse spelers moeten missen en lijden meer balverlies dan Donar. Deze wedstrijd missen ze Keime Helfrich met een blessure, maar terug is de Amerikaan Mike Carlson. Dat is maar goed ook. De 2m06 lange forward is goed voor gemiddeld 17 punten per wedstrijd en een karrevracht aan rebounds, én is bovendien goed voor een driepuntspercentage van 40%. Bij Donar hebben in de loop van het seizoen wat wijzigingen plaatsgevonden. De van Yoast United overgekomen Austin Luke speelde één wedstrijd mee, maar kwam daarna tot op heden niet meer in actie, en ook Thomas Koenis wordt gemist vanwege een blessure. Tussendoor is Jimmy Gavin gehaald, een driepuntsschutter die goed is voor gemiddeld 9 punten in 19 minuten. Ook terug bij Donar: Donte Thomas. In seizoen 2019-2020 was de Amerikaan goed voor gemiddeld 15 punten en 8 rebounds, en liet zien een sterke aanwinst te zijn. Dat is op dit moment wat anders met gemiddeld 8 punten en 5 rebounds, maar daartegenover staat dat er vijf andere spelers zijn die goed zijn voor dubbele cijfers qua punten per wedstrijd.

De bezoekers uit Groningen, gecoacht door Matthew Otten, beginnen wat slordig aan de wedstrijd. Snelle acties leiden tot balverlies, en Heroes profiteert daarvan. Via een aantal dribbels vuurt Edon Maxhuni het schot af, en verzilvert twee punten. De Finse international is één van de floorleaders in het team van coach Erik Braal. Zowel op scorend gebied als het geven van assists is Maxhuni een ware aanwinst. Na opnieuw balverlies van Donar vindt Heroes Mike Carlson, en die wil graag laten zien dat hij weer terug is in actie middels één van zijn handelsmerken: de driepunter verzilveren. Drie van hem oprij zorgen voor een 11-6 voorsprong voor de thuisploeg. Het aantal balverlies aan Groningse kant zal moeten afnemen willen de bezoekers weer in de wedstrijd komen. Dat gebeurt, want Amanze Egekeze komt gelijk binnen de lijnen. De Nigeriaanse Amerikaan twijfelt geen moment en schiet meteen de driepunter raak. Donar blijft hierdoor in het spoor van Heroes, helemaal als ook Jimmy Gavin van heel ver raak schiet: 15-14. Beide ploegen lijden slordig balverlies, veelal uit de inbounce waar toch echt verwacht mag worden dat de bal een medespeler bereikt in plaats van de tegenstander.

Tot nu toe leidt het niet tot een groot verschil voor één van beide ploegen. De Bossche formatie vindt wederom Carlson die al op 13 punten komt. Echter, Donar komt beter in de wedstrijd. Henri Caruso pakt de aanvallende rebound en gaat omhoog voor de tweede kans score, en met succes. Omdat er een fout wordt gemaakt op zijn treffer mag Caruso nog een bonus vrije worp nemen. Caruso speelde in seizoen 2019-2020 nog voor Heroes Den Bosch waar hij één van de sterke spelers was. Zijn extra vrije worp gaat raak waardoor er een gelijke stand op het bord staat: 17-17 met nog ruim vier minuten te gaan in het eerste kwart. Dat geeft aan dat beide teams aanvallend veel rendement halen uit de schoten die zij krijgen. Donar gaat door, in het bijzonder met Egekeze. Zijn actie onder het bord en vrije worpen zorgen voor 19-23 in Gronings voordeel. Den Bosch kent een wat mindere periode. Er wordt gemakkelijk balverlies geleden en de schoten van onder het bord worden meerdere malen geblockt door Donar. Aan de andere kant ontstaat eenzelfde soort situatie. Enkel komt Donar minder vaak in balbezit doordat zij de thuisploeg veel aanvallende rebounds laten pakken, én ze hebben niet Mike Carlson in hun gelederen. Op belangrijke momenten staat hij er altijd voor Heroes, en in het eerste kwart komt hij al op 17 punten. Dankzij vrije worpen zorgt hij voor een 25 gelijke stand met nog zes seconden te gaan. In die zes seconden weet Donar snel Egekeze te vinden die in de buzzer de driepunter raak schiet waardoor de bezoekers met een 25-28 voorsprong het eerste kwart afsluiten.

Willem Brandwijk op weg naar een block op Shane Hammink. Een persoonlijke fout levert twee vrije worpen op voor Hammink.

Heroes heeft meer scorende spelers nodig dan alleen Carlson. Ze beginnen het tweede kwart met een prachtige score van Nederlands international Shane Hammink, en wel met een alley-oop dunk waarmee hij het publiek van de banken krijgt. Toch blijft Donar voorlopig de bovenliggende partij als Egekeze voor de derde keer vanaf de driepuntslijn raak schiet: 31-35 en al 13 punten voor Egekeze. Bij Donar laat ook Lotanna Nwogbo zich zien in de eerste helft. De eveneens Nigeriaanse Amerikaan toont zijn spierballenwerk onder het bord en zorgt voor het verschil in Gronings voordeel. Heroes gaat zoeken naar nieuwe mogelijkheden, maar kan Maxhuni moeilijk in scorende positie brengen. Ook Austin Price weet nog niet te scoren, en dat is toch iemand die geregeld kan uithalen met meerdere driepunters.

De driepunter wordt in elk geval wel gevonden door opnieuw Carlson. Met zijn vierde driepunter zet hij de ploegen weer naast elkaar. Op dat moment staan er al 24 punten achter zijn naam, maar zoals gezegd zouden nog meer spelers zich moeten melden op het scorebord. Donar heeft opnieuw de pech dat ze Den Bosch veel aanvallende rebounds geven, en dat levert mogelijkheden op voor Austin Price. In korte tijd weet hij wel raak te schieten, acht punten vlak voor rust. Met een driepunter, opnieuw vanuit een een turnover van Donar, schiet hij Heroes op een 49-48 voorsprong. Bijna de helft van de productie is aan de kant van Heroes van Carlson met 24 punten. Bij Donar zijn de scores meer verdeeld, waarbij Amanze Egekeze op 13 punten staat, maar wel op drie persoonlijke fouten. Dat is vrij riskant, want met vijf persoonlijke fouten is het einde wedstrijd.

Donte Thomas omhoog voor het schot

Na rust meldt zich aan de kant van Heroes een nieuwe scorer, namelijk Clay Mounce. De boodschap zal bij rust wellicht zijn doorgekomen dat er meerdere spelers een duid in het zakje zouden moeten doen, en getuige de meerdere rebounds en scores onder het bord van Mounce lijkt hij dat te hebben begrepen. Al snel komt hij daarmee op 10 punten, en ook Price gaat met een and-1 verder met waarmee hij voor rust eindigde. Houdt Heroes daarmee Donar van zich af? Nee, want Donar komt met een andere kracht aanzetten: Marquis Addison. De Amerikaanse aanwinst werd voornamelijk gehaald om als schutter te fungeren, maar in de Maaspoort is het er voor rust nog niet van gekomen. Na rust komt daar verandering in, want met een twee- en driepunter, en een assist op Donte Thomas zet hij Donar weer praktisch naast Heroes: 59-57. Donar loopt een achterstand van zeven punten in, en met een rebound van Caruso kunnen ze met een driepunter zelfs weer op voorsprong komen. Het is echter Leon Williams die de bal weggeeft aan Price, en diezelfde Price schiet aan de andere kant opnieuw een driepunter raak voor Heroes. Opnieuw levert Donar duur balverlies, en komt daarmee in de positie dat ze op deze manier onmogelijk nog langs Den Bosch kunnen komen als het zo doorgaat.

Niet alleen Price en Carlson, maar ook Maxhuni laat zien hoe je driepunters raak schiet: 65-59. Addison heeft gelijk goed gekeken hoe hij zo'n exemplaar aan Donar kan geven, en schiet er op een cruciaal moment een driepunter binnen. Er is nog vier minuten te spelen in het derde kwart als Nwogbo het verschil op één punt brengt: 65-64. Dat betekent dat beide teams veel weten te verzilveren met een hoge stand tot gevolg. Donar kan een nieuwe voorsprong opstrijken als Carlson twee vrije worpen mist. Gavin mist de driepunter, maar Nwogbo pakt de aanvalsrebound voor een tweede kans. Echter, zijn balbezit wordt onderschept door Maxhuni, en volgt er eenzelfde situatie als daarvoor. Donar verzuimt middels balverlies op voorsprong te komen en Heroes profiteert aan de andere kant. Opnieuw wordt geprofiteerd via Austin Price met zijn vierde driepunter. Price is nog niet klaar, want een block van Carlson brengt hem weer in scorende positie: 70-64.

Er wordt gespeeld tegen Donar Groningen, een team dat met individuele krachten via driepunters weer langszij kan komen. Gavin weet dat het moet om Heroes niet verder te laten uitlopen, en schiet dan ook twee belangrijke driepunters raak waardoor het weer gelijk staat. Op hetzelfde moment vindt Heroes Thomas van der Mars onder het bord die onmiddellijk weer de voorsprong geeft aan de thuisploeg. Donar heeft nieuwe mogelijkheden voor een gelijke stand of een voorsprong, maar Egekeze begaat een dure aanvallende fout, namelijk zijn vierde persoonlijke fout. Egekeze heeft na rust nog niet gescoord en blijft daardoor op 13 punten staan. Lotanna Nwogbo begaat ook zijn vierde persoonlijke fout, en daarmee zet Morgan Stilma dankzij vrije worpen Heroes op een 74-70 voorsprong na het derde kwart.

Beide teams staan praktisch naast elkaar. De laatste spannende 10 punten moeten de doorslag geven. Donar zoekt bij het ingaan van de 10 minuten gelijk Gavin op voor het schot. De twee vorige driepunters gingen allebei nog raak, maar deze keer treft het geen doel. Heroes scoort wel, opnieuw door Van der Mars. Bij Donar lijkt er een periode van chaos en paniek door te breken. In plaats van rustige aanvallen op te zetten gaan ze voor een snel en geforceerd schot zonder de mogelijkheid om te rebounden. Addison en Donte Ingram gaan voor ondoordachte acties naar ring, maar zonder succes. Wie wel succes hebben zijn Price en Hammink die Den Bosch naar een 80-70 voorsprong schieten. Het verschil van 10 punten is bereikt, maar niet lang als Addison weer een driepunter raak schiet, al was deze ook vrij geforceerd.

We hebben hoe dan ook weer een verschil van minder dan 10 punten, maar Donar moet wel wat meer gecontroleerd spelen, en dat doen ze niet. Austin Price gaat voor het schot, en doordat Addison een persoonlijke fout maakt op Van der Mars telt de driepunter van Price (zijn vijfde driepunter) en krijgt Den Bosch opnieuw balbezit. Vanuit deze nieuwe mogelijkheid weten ze, na opnieuw een aanvallende rebound, weer te scoren via Hammink: 85-73. Donar heeft haast, maar heeft de pech dat naast het feit dat ze geen rebounds pakken en geforceerd spelen ook nog vrije worpen laten liggen. Na een aantal minuten zorgt Addison voor 85-77 met nog vijf minuten te gaan.

Wellicht kan Donar nog terugkomen in de wedstrijd, zeker als Nwogbo de rebound pakt. Opnieuw balverlies van Donar geeft Heroes weer mogelijkheden om uit te lopen. Dat gebeurt wanneer Hammink zorgt voor 88-77 dankzij een driepunter. Het verschil is weer meer dan 10 punten, maar opnieuw wil Donar er nog niet aan. Gavin schiet wederom een driepunter raak die het verschil op zeven punten brengt met nog twee minuten te gaan. Donar moet nu heel zuinig zijn met de kansen die ze krijgen. Ze krijgen Van der Mars zo ver om vanuit de druk van de schotklok van 24 seconden te laten schieten. Bij het verstrijken van 24 seconden moet er steeds geschoten worden, en dat doet Van der Mars met succes, én met een persoonlijke fout van Nwogbo. Het is de vijfde persoonlijke fout van hem en dat betekent één extra vrije worp. Nwogbo ontsteekt in woede waardoor hij nog een technische fout er overheen krijgt, en dat betekent nog één extra vrije worp voor Heroes. Wat Nwogbo dan doet is niet slim, want hij weigert met vijf persoonlijke fouten naar de kant te gaan. Dit resulteert in een tweede technische fout van hem waardoor het leidt tot een diskwalificerende fout en nog een extra vrije worp voor Heroes. Hierdoor is de wedstrijd gespeeld, en dankzij vrije worpen gaat Heroes Den Bosch de wedstrijd afsluiten met een 100-87 overwinning op Donar Groningen. Heroes speelt met een collectief de wedstrijd klaar, met Carlson en Price als topscoorders met 26 punten. Donar moet na een reeks overwinningen weer met een nederlaag naar huis, en zou beter als collectief voor de dag moeten komen tijdens de eerstvolgende wedstrijd.