Midland College wint van New Mexico dankzij een prachtige comeback

Gepubliceerd op 11 januari 2022 om 08:30

Een achterstand van 14 punten moest Midland College na rust inlopen tegen New Mexico. Een uiterst spannende tweede helft deed alles omdraaien in het voordeel van Midland College. Op het cruciale moment kwamen ze langszij en boeken daardoor met 59-65 een prachtige overwinning.

Midland College start de wedstrijd goed, in het bijzonder Makayla Escue. Vier vrije worpen en een jumper zorgen voor 2-6, maar dan is New Mexico aan zet. Jada Miller schiet in korte tijd twee driepunters raak waardoor zij haar ploeg voorgaat in de strijd. Midland College is minder in het schieten, getuige de veel gemiste acties, en New Mexico profiteert daarvan. Jada Miller schiet gelijk haar derde driepunter raak: 13-6 staat het dan al voor New Mexico. Midland College gaat opzoek naar aansluiting. Deze vinden zij dankzij een driepunter van Kim Schrama, en door veel gemiste schoten bij beide teams is de stand dan ook 15-11 voor New Mexico na de driepunter van Schrama.

New Mexico gaat zich inzetten voor een grote tussensprint. Miller schiet gelijk haar vierde driepunter raak waardoor zij al op 12 punten staat. Aan de andere kant vallen de schoten niet, en bij New Mexico des te meer. Cabria Lewis is ook trefzeker van afstand. Het verschil loopt daardoor op naar 10 punten, en wordt nog groter als Lewis nog een keer raak schiet en Mariama Sow hetzelfde doet: 35-20. Midland College staat al 15 punten achter, en is vanaf de vrije worp lijn ook niet trefzeker. Er lijkt eindelijk een doorbraak te komen als Nikki Sainsbury de drive naar de basket verzilvert, maar New Mexico bepaalt dankzij Delma Zita de ruststand op 37-23. Er is al een grote kloof ontstaan in de wedstrijd, en staat Midland College dus een zware taak te wachten.

Zoals gezegd; 14 punten is de achterstand die moet worden ingelopen. Vrije worpen en een drive van Bella Green is wellicht een teken voor een comeback in de wedstrijd. Veel kleiner wordt het verschil niet, zeker niet als Precious Cowan namens New Mexico voor 44-31 zorgt. Toch lijkt Midland College het aanvallend beter onder de knie te krijgen. Kim Schrama scoort op dezelfde wijze zoals Green dat eerder deed. Ook in de rebounds gaat het Midland College beter af. Dana Thompson pakt een grote hoeveelheid aan rebounds waardoor er meerdere kansen ontstaan. Green gaat omhoog voor het schot, en met een score en een bonus vrije worp is het verschil weer 10 punten: 46-36. New Mexico pakte een comfortabele voorsprong, maar gaan deze gaandeweg kwijtraken. Een driepunter voor ze zou mooi zijn. Komt deze ook? Nee, want waar Miller in de eerste helft bleef scoren staat ze al een tijdje op 12 punten. Nieuwe kansen dus voor Midland College. Deze wordt benut als Kim Schrama weer scoort, en zich in dat opzicht op een belangrijk moment laat zien: 46-39. Midland College gaat beter verdedigen, ziet ook dat New Mexico het moeilijker krijgt in de aanval. Het zicht op een kleiner verschil is aanwezig, maar het wordt een ijskoude douche als Precious Cowan op een belangrijk moment een driepunter raak schiet namens New Mexico: 49-40. Deze driepunter kwam op het juiste moment voor New Mexico, zo aan het einde van het derde kwart. Een voorsprong van negen punten voelt lekkerdere dan zes, zo dichtbij de grens van 10 punten.

Cowan is goed op schot deze wedstrijd, en wil dat doorzetten. Met een fraaie jumper lukt haar dat, en New Mexico lijkt de wens te vervullen om te winnen: 53-40. Het verschil is weer 13 punten en kan Midland College weer van voren af aan beginnen. Toch is de wedstrijd nog niet gespeeld, want Midland College kwam eerder terug van een verschil van 14 punten. Ze staan voor de opdracht om nog een keer zo'n verschil in te lopen. Naar wie moet je in zo'n situatie op zoek? Makayla Escue vanwege haar vrije worpen en krachtige sprong schoten. Op een moment waarin het moet, doet ze het. Dat is een teken voor een comeback. New Mexico krijg het opnieuw lastig in de aanval, en Midland College profiteert daarvan. Reboundend staat Midland College er weer goed voor, en dankzij de inlegger van Marin Lenz is het verschil nog maar zeven punten: 55-48. Midland College ziet dat er gemist wordt, en dat er een fout wordt gemaakt waardoor ze vrije worpen mogen nemen. Dana Thompson mag ze nemen, als er nog maar vier minuten te spelen is. De eerste vrije worp is raak. Het verschil kan nog kleiner worden, en dat gebeurt bij haar tweede benutte vrije worp: 55-50. Midland College is weer helemaal terug in de wedstrijd en doet weer helemaal mee. New Mexico gaat weer opzoek naar haar ritme, en naar Miller; de speelster van de driepunters in de eerste helft. Maar Miller mist, en dan heeft Midland College weer een kans om dichterbij te komen. Het zou een prestatie zijn, om zo vlak voor het einde van de wedstrijd weer langszij te kunnen komen. New Mexico begaat de persoonlijke fout, en opnieuw is het Escue die vrije worpen mag nemen. Dat is haar wel toevertrouwd, aangezien beide vrije worpen worden benut. Het verschil is nog maar drie punten, maar New Mexico vindt Danna Grenald met een mooie drive: 57-52. Met nog twee minuten te gaan beseft Midland College dat er absoluut gescoord moet worden. Nog een keer missen betekent wellicht einde wedstrijd, en een overwinning voor New Mexico. Escue gaat voor de drive omhoog, en verzilvert een uiterst cruciale and-1. Ze moest, en ze benut! Ook deze keer is de vrije worp raak: 57-55. New Mexico heeft een nieuwe poging, maar gooit de bal zomaar weg. Het balbezit is voor Midland College, in de wetenschap dat deze aanval de wedstrijd helemaal kan laten kantelen. Belle Green, staat ver naar buiten met Cowan als verdediging. Zij durft daar wel langs te dribbelen, sterker nog, ze durft daar de driepunter overheen te schieten. Deze poging van Green valt, een driepunter dus voor Midland College. New Mexico raakt op deze manier de voorsprong van 14 punten helemaal kwijt, want dankzij de miraculeuze driepunter van Green staat Midland College met 57-58 voor met nog anderhalve minuut te gaan. Blijft het bij deze driepunter, of heeft Midland College vleugels gekregen? Zita zoekt namens New Mexico en vindt de drive naar de basket: 59-58. Het is nu echt een puntje puntje wedstrijd geworden. Wie houdt de zenuwen in bedwang, wie gaat er toeslaan op het juiste moment, en wie zorgt voor de overwinning? Kim Schrama, gaat zij het doen? Haar drive naar de basket wordt tegengehouden door Jada Miller waardoor Schrama vrije worpen mag nemen. Er is nog één minuut te gaan, en Schrama weet dat het nu moet, op dit cruciale moment. Maar kan zij deze druk aan? In eerste instantie wel, want de eerste poging is raak. De tweede poging van Schrama, om Midland College en nieuwe voorsprong te bezorgen, valt ook: 59-60 voor Midland College. Kunnen zij New Mexico van scoren afhouden? Cowan gaat omhoog voor de driepunter, vaak was deze raak gedurende de wedstrijd. Deze bal valt niet, en dan komt aan de andere kant Bella Green door met een bevrijdende and-1: 59-63. New Mexico moet toezien hoe zij 20 seconden voor het einde de wedstrijd verliezen. Dankzij vrije worpen, en bevrijdende scores, gaat Midland College winnen met 59-65. Een comeback laat zien dat er van alles mogelijk is voor Midland College, helemaal als deze meiden op een mooie manier hun krachten blijven bundelen.