Eerste EK kwalificatie overwinning voor de Orange Lions tegen Ierland

Gepubliceerd op 13 november 2021 om 11:00

De kwalificatie voor EuroBasket 2023 ging donderdagavond in de Sporthallen Zuid van start met het duel tussen de Orange Lions en Ierland. Een bliksemstart voor het Nederlands team was voldoende om te winnen van Ierland met 82-60. © Fiba.basketball

Onder leiding van de nieuwe bondscoach Julie Barennes beginnen de Orange Lions goed. Emese Hof bereikt met een mooie pass Kourtney treffers die gelijk drie punten laat aantekenen. Na het gemiste schot van Ierland gaat de thuisploeg verder met opnieuw een driepunter, dit keer van Laura Cornelius. De Orange Lions verdedigen goed, en dat laten ze zien door Ierland te forceren tot turnovers. Hof, Treffers en Cornelius gaan verder met het scorende werk waardoor het al 16-2 wordt. Diverse krachten worden door coach Barennes in het veld gebracht die ook allemaal goed hun ding doen. Janis N'diba is gelijk bij haar intreden goed voor een sterke actie onder de basket. Ierland wil terug komen in de wedstrijd, en dat doen zij dankzij een driepunter van Claire Melia. De Orange Lions vergroten hun voorsprong dankzij een sterk begin van Treffers. Het verschil wordt steeds groter, helemaal als Cornelius en Rowie Jongeling ook vanaf de driepuntslijn raak schieten. Zo staat het al 31-10 na het eerste kwart voor de Orange Lions. Deed Ierland dan niets terug? Zeker niet, sterker nog, ze plaatsen zelf een tussensprint door toedoen van Edel Thornton. Op de momenten dat het moet slaan de Orange Lions opnieuw toe dankzij Karin Kuijt en Noor Driessen. Het verschil blijft daardoor 21 punten bij rust: 46-25.

Na rust zijn de Orange Lions zoekende in de aanval. Claire Melia is namens Ierland behoorlijk op dreef met meerdere drives naar de basket en een driepunter. Nog is het niet genoeg. De Orange Lions stonden met 50-25 voor, maar als Edel Thornton aan de andere kant nog een driepunter verzilvert staat het 52-35. Een grote marge wordt op dat moment steeds kleiner, en uit ervaring weten we hoe belangrijk onderlinge marges kunnen zijn aan het einde van een window. De Orange Lions hebben een aanvalsbuffer nodig, en die wordt gevonden dankzij Janis N'diba met een driepunter. Samen met Kourtney Treffers gaat zij voor in de strijd, maar nog altijd is Ierland niet klaar. Een goed derde kwart van 15-20 zorgt voor een 61-45 tussenstand. In de laatste 10 minuten laten de Orange Lions Ierland niet verder terugkomen. Een goed kwart is weggelegd voor Marlou de Kleijn en Emese Hof. Het verschil gaat weer richting de 20 punten, waarin De Kleijn zich voornamelijk laat zien middels het geven van heel wat assists. Laura Westerik vergroot het verschil met een driepunter, en Richelle van der Keijl zet met vrije worpen de eindstand op 82-60 voor de Orange Lions. De eerste slag is geslagen, voornamelijk dankzij een ijzersterk begin. Zondagmiddag om 15:00 uur nemen zij het op tegen Wit-Rusland, de nummer 4 van het afgelopen EK.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.