Orange Lions plaatst zich voor EuroBasket 2022

Gepubliceerd op 20 februari 2021 om 21:00

In de eerste helft zag het er niet naar uit dat er zaterdagavond al een sensatie zou plaatsvinden. Het Nederlands team, zonder Worthy de Jong, grossierde in een grote hoeveelheid balverlies en Kroatië vond meerdere malen de openstaande schutter. Hierdoor leek een 35-27 ruststand voor Kroatië een teken aan de wand voor een alles of niets situatie komende maandag. Na rust rechtte de Lions hun rug, en begon overtuigender te spelen. Middels een sterke verdediging en gecontroleerde aanvallen speelden de Lions het klaar met een 57-65 overwinning, en plaatst zich daarmee officieel voor Eurobasket 2022. Voor het eerst in 2015, en daarvoor nog sinds 1990, plaatst Nederland zich voor een EK!

Hoeveelheid balverlies wordt de Lions fataal

De openingstreffer van Mohamed Kherrazi zorgt voor 0-2, maar daar was vrijwel alles mee gezegd. Kroatië gaat sterker verdedigen, iets waar de Lions geen raad mee weten. De grote kracht aan de kant van de Kroaten Željko Šakić doet waar hij goed in is: de driepunters verzilveren. Vorig jaar februari in Almere was hij de aanjager namens Kroatië, en lijkt dat nu weer te gaan doen. De Lions komen totaal niet aan scoren toe, en Kroatië des te meer. Šakić zorgt met een driepunter voor een verschil van zelfs 13 punten: 19-6. De Lions hebben moeite om hun lange mannen Jito Kok en Kherrazi onder de ring te vinden. Dan moet het van buiten komen. Yannick Franke kan je zo'n driepunter geven, en dat lukt hem. Daarmee bepaalt hij het eerste kwart op 19-11. De Lions lijken iets beter in de wedstrijd te komen. Voor Keye van der Vuurst de Vries zou het een super kwart worden. Hij durft de confrontatie met zijn tegenstander aan te gaan, en wint meerdere malen de drives naar de basket. Shane Hammink zet met zijn fastbreak score de stand op 22-17. Verder laat Kroatië het niet komen. Filip Krušlin zet met snelle driepunters Kroatië weer op een grotere voorsprong: 33-22. De Lions komen niet dichterbij, en verliezen keer op keer de bal waardoor Kroatië kansen ziet om uit te lopen. Echter, Kroatië is ook niet vaak zuinig met het balbezit. Dit geeft de Lions de kans en gelegenheid om het verschil niet groter te laten worden. Een verre driepunter van Van der Vuurst de Vries en vrije worpen van Charlon Kloof zetten de ruststand op 35-27. Laat dit slechts een wonder zijn voor het feit dat ook Kroatië veel balverlies leidt.

Sterk offensief en verdediging bij de Lions

Het mag duidelijk zijn: minder balverlies, beter verdediging en je kan je zowaar plaatsen voor een EK. Franke lijkt de eerste die denkt 'opdracht begrepen'. Via een jumper en vrije worpen brengt hij het verschil terug naar vier punten: 37-33. Kroatië had een ruime voorsprong, maar is deze kwijt. Helemaal als het in de aanval helemaal niet meer wil lukken. Šakić is totaal niet meer trefzeker, en Roeland Schaftenaar lijkt dat later wel te zijn. Hij verzilvert de score + een bonus vrije worp, en brengt het verschil even later op drie punten: 44-41. Kroatië wordt door de sterke defensie van Kok en Kherrazi aan de kant gehouden. Daarna breekt het moment aan voor een andere Schaftenaar: Olaf Schaftenaar. Zijn handelsmerk is het schieten van serie driepunters. Op dit belangrijke moment doet deze kans zich voor, en zijn eerste poging is raak. Even later wanneer Kroatië niet scoort is het opnieuw raak bij Olaf Schaftenaar, en belangrijker, een gelijke stand: 46-46. De Lions hebben het volledig in eigen handen, aangezien de verdediging en ook de aanvalsmachine goed draait. Charlon Kloof krijgt nog één kans voor het einde van het derde kwart om een driepunter te kunnen aanleggen. Hij pakt het op zijn vertrouwde manier aan: met enorme sprongkracht afzetten en de bal door de ring te ploffen. Kloof gaat omhoog, en raak: 48-49 zowaar de voorsprong voor de Lions. Kunnen zij in het laatste kwart doorzetten? Zullen zij zich zaterdagavond al plaatsen voor het EK? Olaf Schaftenaar antwoordt volmondig met "ja" via opnieuw een miraculeuze driepunter. Drie uit drie pogingen raak voor hem: 48-54. De Lions lopen uit, en kunnen voor een sensatie zorgen. Dominik Mavra zorgt er even voor dat het feest voor de Lions niet doorgaat. Hij brengt met een inlegger het verschil op nog maar één punt: 53-54. Wordt het opnieuw allemaal teveel voor de Lions? Is het allemaal net niet voldoende? Franke gaat voor de driepunter, in de wetenschap dat deze van grote waarde is. Raak: 53-57. Daarmee zijn we er nog niet. Kroatië moet worden afgestopt om een EK dichterbij te laten komen. Voor de zoveelste keer wordt de bal ingeleverd, en belandt de bal opnieuw bij Franke. Nog een driepunter voor hem? Reken maar van yes, en wat voor een belangrijke bal! De Lions gaan afstevenen op een spectaculair moment. Het verschil wordt gemaakt, en Kloof en Leon Williams gooien de wedstrijd op slot met hun inleggers waardoor een 57-65 overwinning niet meer in gevaar komt. De Orange Lions winnen op fantastische wijze hun kwalificatiewedstrijd en bevestigen daarmee hun deelname aan het Eurobasket 2022!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.