Orange Lions wint van Zweden na spannend slot

Gepubliceerd op 27 november 2020 om 21:35

Na een moeizaam eerste helft leek Nederland af te stevenen naar een ruime overwinning. Daar was uiteindelijk geen sprake van, want meerdere turnovers op eigen helft en terugspelen op eigen helft zorgden voor een vrijwel onnodige thriller waarin Zweden wellicht de winst had kunnen binnenhalen. De schade bleef uiteindelijk bij 78-76 voor de Lions beperkt, en boeken daarmee een belangrijke overwinning op weg naar Eurobasket 2022.

Gelijk na tip-off vindt Nederland de openingstreffer via Worthy de Jong. Deze wedstrijd is een bijzondere wedstrijd voor hem, want het is zijn 100e interland en kan daarin tevens de 1000 puntengrens namens Nederland passeren. Vervolgens bewijst Joey van Zegeren zijn waarde voor de Orange Lions. Eerst blockt hij twee schoten van Zweden en is daarna twee keer goed voor een inside score na de aanvallende rebounds. Zweden laat dan even later zien wat zij in huis hebben. Het eerste kwart gaat gelijk op, en met een driepunter van Johan Lofberg gaat Zweden aan de leiding. Reboundend gaat het Zweden ook beter af en dankzij inleggers van Chris Czerapowicz en Melwin Pantzar staat het 15-18 voor Zweden na het eerste kwart. Zweden lijkt afstand te nemen van de Lions. Zeker toen Czerapowicz goed is voor een driepunter en een bonus vrije worp: 20-28. Verder laten de Lions het niet komen. Drie vrije worpen van Yannick Franke en even later een driepunter van diezelfde Franke verkleint de voorsprong van Zweden. Van afstand is Zweden het tweede kwart sterk bezig. Tobias Borg bewijst de kracht die Zweden heeft vanaf de driepuntslijn. Nog zo'n exemplaar van Lofberg laat Zweden weer uitlopen: 36-42. In de resterende 90 seconden voor rust houdt Nederland de schade beperkt. Charlon Kloof zorgt met vrije worpen voor de ruststand: 38-42 voor Zweden.

Gelijk acht seconden na rust slaat Zweden meteen toe. Borg draait langs zijn tegenstander en zorgt voor de score + een bonus vrije worp. Denzel Andersson zorgt voor een groot verschil in het voordeel van Zweden, en dus moet Nederland wat terug doen om in de wedstrijd te blijven. Dat lukt, en wel met een driepunter van Keye van der Vuurst de Vries. Nederland komt weer op een verschil van twee punten te staan via Worthy de Jong en Joey van Zegeren. Ondanks het verweer van Zweden (een driepunter van Alexander Lindqvist) blijft Nederland goed aanvallen. Charlon Kloof verzilvert zijn driepunter op de manier zoals hij dat graag doet: vanuit de dribbel gelijk de trekker overhalen. Nog is Zweden niet klaar. Lofberg zorgt met opnieuw een driepunter + een bonus vrije worp. Echter is ook dat niet genoeg om Nederland tegen te houden. Franke slaat opnieuw toe met een driepunter, waarna Jito Kok even later na de rebound voor de gelijkmaker zorgt: 54-54. Zweden krijgt het moeilijker en verliest vaak de bal. Franke zet Nederland na lange tijd weer op een voorsprong: 56-54 na driekwart van de wedstrijd. De Lions gaan verder. Na een loopfout van Zweden vergroot Shane Hammink met een driepunter de voorsprong. Nederland krijgt de smaak te pakken en loopt verder uit via een driepunter van Worthy de Jong: 67-60 en tevens het 1000e punt van Worthy de Jong namens Nederland. Toch geeft Zweden zich niet zomaar gewonnen. Czerapowicz is gelijk daarna goed voor twee driepunters: 67-66. Nederland moet met verweer komen, en dat wordt gevonden. Leon Williams legt aan voor een driepunter, een hele belangrijke: 70-66. Achtereenvolgens zijn het dan Franke, De Jong en Kok die voor een verschil van 10 punten zorgen: 76-66 met nog 1:40 te gaan. Wie denkt dat de wedstrijd gespeeld is, heeft het mis. Nicholas Spires verzilvert namens Zweden de score + een bonus vrije worp. Het verschil is kleiner, maar gezien de hoeveelheid tijd lijkt het onmogelijk dat deze wedstrijd nog een ommekeer krijgt. Met nog een minuut te gaan verliest Nederland de bal op eigen helft, maar Zweden scoort niet. Nieuwe kans dus voor Nederland om de zege veilig te stellen. Maar Hammink maakt terugspelen op eigen helft en dus krijgt Zweden opnieuw de bal met nog 42 seconden te gaan. Nicholas Spires mag namens Zweden vrije worpen nemen, en benut ze allebei: 76-71 met nog 31 seconden te gaan. Dan nog betekent dat praktisch einde oefening voor Zweden. Maar opnieuw verliest Nederland op zeer eenvoudige wijze de bal en geeft Zweden vrijwel keer op keer cadeautjes om terug te komen. Nu lijken deze uitgepakt te worden. Czerapowicz is goed voor twee punten: 76-73 en dat betekent gevaar voor Nederland. Er wordt een fout gemaakt op Charlon Kloof, en van deze vrije worpen moet er absoluut eentje in gaan. De eerste is mis, en bij nog een gemiste vrije worp kan Zweden met een driepunter gelijk maken, of erger nog met een driepunter plus een fout de overwinning pakken. Dat laatste is ze namelijk al twee keer gelukt deze wedstrijd. De tweede van Kloof gaat erin: 77-73 met nog 16 seconden te gaan. Zweden gaat opzoek naar de driepunter. Lofberg probeert het, maar mist. De rebound is wel weer voor Zweden, en in tweede instantie gaat de driepunter wel raak via Tobias Borg: 77-76 met nog 2,5 seconden te gaan. Kloof wordt gelijk foutief afgestopt, maar omdat de bal nog niet is ingenomen, wordt dat bestraft met een onsportieve fout voor Zweden. Dat betekent twee vrije worpen plus balbezit voor Nederland. Kloof benut opnieuw één vrije worp, en dat is voldoende voor de 78-76 overwinning op Zweden. Het was niet het beste slot van de Lions, maar deze zege is een belangrijke voor kwalificatie naar Eurobasket 2022. Zondagmiddag is het volgende duel tegen Turkije, en daar werd afgelopen februari nog van gewonnen door de Lions.