Orange Lions pakt belangrijke overwinning op Hongarije

Gepubliceerd op 15 november 2020 om 09:00

Waar afgelopen donderdag tegen Slowakije heel veel fout ging in de tweede helft, rechtte de Orange Lions haar rug tegen Hongarije. Een jaar geleden werd met 66-56 gewonnen van Hongarije, en ook zaterdagavond werd Hongarije opnieuw verslagen met 63-68 na een spannend slot.

Nederland begint ook tegen Hongarije sterk aan de wedstrijd. Nadat Laura Westerik de aanvallende fout van Hongarije heeft afgedwongen, bereikt ze vervolgens Natalie van den Adel die vanuit de hoek twee punten raak schiet. Daar zal het niet bij blijven. Na de jumper van Chatilla van Grinsven is het diezelfde Van den Adel die met een driepunter voor 2-7 zorgt. We zien dus opnieuw een flitsende start voor de Orange Lions, iets wat tegen Slowakije ook het geval was. Er wordt goed verdedigd op Hongarije, waardoor zij veel gedwongen schoten moeten lossen. Reboundend heeft Nederland het in de eerste helft ook goed voor elkaar. De ogen zijn dan gericht op Laura Westerik, want zij heeft tijdens al haar jeugdinterlands enorm geïmponeerd en namens onder 20 kwam ze gemiddeld tot 18 punten. Dat spel laat ze ook in deze fase van de wedstrijd zien. Na twee vrije worpen van haar wordt zij door Laura Cornelius gevonden bij de driepuntslijn en is het 2-12, en gelijk 5 punten voor Laura Westerik. De Lions zijn nog niet klaar, en vinden in die andere Laura, Cornelius, nog een driepunter: 4-17. Een droomstart dus voor de Lions, die Hongarije nog twee keer ziet aanleggen. Agnes Torok zorgt met een driepunter namens de Hongaren voor 9-19 na het eerste kwart.

Net als tegen Slowakije gaat Nederland verder met het vergroten van de voorsprong. Emese Hof is onder de basket erg sterk, en samen met Westerik zet ze de Lions op een 11-29 voorsprong. Diezelfde Hof zorgt na twee afgestopte acties voor een voorsprong van 20 punten. Maar dan krijgen we vlak voor rust min of meer dezelfde situatie als tegen Slowakije. Hongarije vindt binnen no-time twee driepunters. Vanuit de hoek is Cyesha Goree trefzeker, en vanaf de rechterkant is even later Debora Dubei goed voor drie punten: 19-35. In de laatste twee minuten voor rust loopt het even niet lekker bij de Lions, en Hongarije kruipt dichterbij. Dubei en Krisztina Raksanyi zorgen voor een 23-35 stand bij rust.

De voorsprong bij rust is iets groter dan tegen Slowakije. Toch moet Nederland de focus houden om deze overwinning binnen te halen. Maar de Lions starten niet op de manier zoals het zou moeten. Krisztina Raksanyi opent namens Hongarije met een score plus een bonus vrije worp. Dubei en Torok gaan meedoen met het scorende werk en zo is het verschil nog maar vijf punten: 30-35. De Lions moeten nu iets terug doen, want anders heeft een herhaling van afgelopen donderdag tegen Slowakije zo weer plaatsgevonden. Emese Hof doet gelijk iets terug. De Lions stoppen de volgende aanvallen van Hongarije af, maar vinden moeizaam de open spelers in de aanval. Uit nood van de 24 seconden klok moet Laura Cornelius een enorm verre driepunter schieten, maar die bal valt, en op een belangrijk moment ook: 30-40. Lange tijd weten de Lions de voorsprong van 10 punten in tact te houden, zo ook na de driepunter van Jill Bettonvil: 41-51. Toch is het opnieuw Hongarije dat toeslaat. Cyesha Goree is in de laatste minuut van het derde kwart trefzeker om Hongarije weer in de buurt te laten komen. 45-51.

Er zijn nog 10 minuten te spelen. In principe hebben de Lions de wedstrijd in de hand, maar geven makkelijke rebounds weg en laten daardoor Hongarije dichterbij komen. Dat ze nog dichterbij komen wordt nog duidelijker. Krisztina Raksanyi is opnieuw goed voor een driepunter namens Hongarije. Het verschil wordt kleiner en kleiner. Helemaal als Dubei vanuit de hoek goed is voor twee punten, en Hof er een persoonlijke fout op maakt. Hierdoor mag Dubei nog een extra vrije worp in gooien waardoor het verschil nog maar één punt is voor de Lions: 53-54. De Lions vinden geen nieuwe score mogelijkheden, en ook in deze wedstrijd lijkt een ruime voorsprong niet voldoende. Judit Barnai zorgt met twee vrije worpen voor de eerste voorsprong voor Hongarije: 55-54. Moeizame aanvallen komen tot stand bij de Lions, maar Westerik mag wel vrije worpen nemen. Daarvan gaat er eentje in, maar pakt Emese Hof een belangrijke aanvallende rebound, en Laura Cornelius even later een belangrijke steal. De Lions hebben enorm veel kansen om de voorsprong te heroveren. Van den Adel legt aan bij de driepuntslijn, en die bal valt: 55-58. Drie hele belangrijke punten met nog vier minuten te gaan. Hongarije zoekt dan op haar beurt naar de driepunter, maar deze valt niet. De Lions hebben balbezit, en kunnen de wedstrijd weer naar zich toe trekken. Dit keer staat Cornelius bij de driepuntslijn vrij en die is raak, nog een driepunter: 55-61.

Het lijkt goed te gaan, want Hongarije mist weer. De Lions vinden onder het bord Emese Hof en dat zouden dan normaal gesproken twee punten zijn. Echter gaat deze bal mis, en weet Hongarije deze punten wel te verzilveren. 57-61 dus in plaats van 55-63. Eenzelfde scenario herhaalt zich, en Hongarije profiteert daar opnieuw van. Het verschil is nog maar twee punten, en dat waren er ooit 20 voor de Lions geweest. Op dat moment wordt Van Grinsven gevonden met twee hele belangrijke punten. De Lions zijn er nog niet, maar als Hongarije vrije worpen gaat missen komt een overwinning steeds dichterbij. Van den Adel moet het dan waarmaken vanaf de vrije worp lijn. Van de vier die ze krijgt gaan er in de laatste minuut drie in: 60-66. Met nog 35 seconden te gaan scoort Hongarije niet, en mag Cornelius nu vrije worpen nemen. Zij benut beide vrije worpen: 60-68. In de laatste seconde schiet Hongarije er nog een driepunter in. Die had je het liefst niet gegeven in verband met doelsaldo mocht dat later nog gaan meetellen. In elk geval pakken de Lions deze overwinning met 63-68, en met nog één overwinning op Slowakije kan deelname aan een EK een feit zijn.