Orange Lions na moeizaam tweede helft onderuit tegen Slowakije

Gepubliceerd op 12 november 2020 om 22:02

Met de eerste winst tegen Hongarije op zak konden de Orange Lions vandaag al stappen zetten richting Eurobasket 2021. Na een sterk eerste helft ging het zowel aanvallend als verdedigend erg moeizaam voor de Lions, die Slowakije uiteindelijk zagen weglopen naar 84-64.

De Lions beginnen aanvallend erg sterk. Na de 1 tegen 1 actie van Emese Hof onder het bord is het later Laura Cornelius die met diverse driepunters Nederland op een 2-9 voorsprong zet. Slowakije doet vervolgens wat terug. Vooraf aan de wedstrijd waren de ogen al gericht op Barbora Balintova. Met een driepunter zet zij Slowakije op 9-11. Zo blijft het in het eerste kwart gelijk op gaan. De Lions vinden opnieuw Cornelius vanaf de driepuntslijn, maar Slowakije weet vanaf die positie eveneens raak te knallen. Sabina Oroszova is de speelster aan Slowaakse zijde die in de eerste helft haar ploeg in de buurt van de Lions houdt, die overigens niet stil vallen. Gaandeweg het tweede kwart gaat het aanvallend heel goed. Cornelius zorgt met een driepunter + een bonus vrije worp voor het eerste verschil in de wedstrijd. Ze komt daarmee al op 14 punten in de wedstrijd. Emese Hof en Fleur Kuijt doen mee met het schutterswerk en zetten de Lions daarmee op een grotere voorsprong: 28-41. Vlak voor rust zet Slowakije aan. Te beginnen met de jumper van Angelika Slamova. De Lions laten veel aanvallende rebounds toe aan Slowakije waardoor het verschil kleiner wordt bij rust. Het is Veronika Remenarova die de stand op 36-43 zet in de eerste helft.

Qua schotpercentage ziet het er bij rust heel goed uit voor de Lions. Meer rebounds pakken zou kunnen betekenen dat een overwinning aanstaande is. Maar van het sterke aanvallende spel zou in de tweede helft geen sprake meer zijn. Slowakije dendert over Nederland heen. De Lions krijgen er geen bal meer in, en de Slowaken des te meer. Barbora Balintova is in haar element na rust, en komt los in de wedstrijd. Zij zet de stand met 46-46 op gelijke hoogte. Nikola Dudasova zet met een driepunter Slowakije voor het eerst sinds lange tijd op voorsprong: 49-47. Daar zou het niet bij blijven. De Lions vinden elkaar niet meer in de aanval, en in de verdediging zijn ze net te laat om het schot van Slowakije tegen te houden. Er komt opnieuw een Slowaakse driepunter, dit keer van Sabina Oroszova: 56-47. Nog is het niet klaar. Sabina Oroszova: nog een driepunter voor Slowakije dat pijnlijk afstand neemt van de Lions. Het verschil was 11 in het derde kwart, en door de inbreng van Emese Hof zijn daar na het derde kwart zeven van over: 61-54. Slowakije heeft de smaak in deze wedstrijd te pakken, en gaat verder. Barbora Balintova excelleert in de tweede helft, en maakt haar favorietenrol waar in deze wedstrijd. Bij de Lions is Emese Hof goed voor 22 punten, maar een pijnlijke nederlaag tegen Slowakije is aanstaande. Het wordt uiteindelijk 84-64 voor Slowakije, maar de Lions zijn zeker nog niet kansloos. Het moet aankomende zaterdag gebeuren tegen Hongarije, waar een jaar geleden van werd gewonnen.