Sterk begin brengt Hoppers op derde zege oprij

Gepubliceerd op 5 oktober 2020 om 22:36

In de voorgaande jaren is gebleken dat BV Leeuwarden altijd een geduchte tegenstander is. Hoppers was goed voorbereid op deze wedstrijd, en middels een sterke start kwamen ze niet meer in gevaar. Door de 90-52 overwinning staan zij nu eerste in de onder 18 tweede divisie.

Na enkele verdedigende stops is het Hoppers dat als eerste scoort via Damian Last na de steal van Jairo Kuppens. De toon is hiermee gezet, en BV Leeuwarden heeft in de eerste minuten moeite om de vrije man te vinden. Dit leidt tot diverse turnovers. Na de derde en vierde steal weten Jairo Kuppens en Max Willemse de fastbreaks te verzilveren: 8-0. Hoppers verdedigt sterk, en dwingt Leeuwarden in korte tijd tot 7 turnovers. In de aanval speelt de thuisploeg als team waardoor na meerdere passes de openstaande man wordt gevonden. In de eerste vijf minuten is dat voornamelijk Amadeusz Zaborowski: 12-0. Na zes minuten komt de eerste score van Leeuwarden dankzij Robin Joosten en inside Wiebe Hallema. Het weerhoudt Hoppers er niet van iets terug te doen. Thijs van Loon en Jens Meester zijn snel met de bal naar de andere kant, waarbij Meester met een and-1 19-5 maakt. Ondanks het verweer van Joosten gaat Hoppers rustig door. Meester is meerdere malen sterk in de drive naar de basket en een jumper van Jop Lakeman zorgt voor een 25-10 voorsprong na het eerste kwart. Begin tweede kwart gaat het aanvallend minder makkelijk bij de Hoppers. Dankzij hun sterke verdediging blijven ze op een comfortabele voorsprong, getuige een sterk block van Jay de Vries. Willemse zorgt even daarvoor dat Hoppers een score-injectie krijgt toegediend, waardoor de voorsprong weer groter wordt: 32-15. Dankzij een snelle balrotatie krijgen steeds verschillende spelers mogelijkheden tot scoren. Dat is ook één van de redenen waarom de Hoppers domineren in de eerste helft. Winand Draaisma en René Kok weten iets terug te doen namens de bezoekers, maar er staat al een grote kloof op het score bord. De scorende spelers weten veelal meerdere assists te geven of de aanvalsrebound te pakken. Ook de fastbreaks geven hierin de doorslag, want spelers als Willemse en Kuppens zijn erg balvaardig en spelen snelle aanvallen klaar. Jay de Vries bepaalt met een driepunter de stand bij rust op 45-19.

Gelijk na rust zorgt Max Willemse voor meerdere aanvalsrebounds waardoor Zaborowski twee keer trefzeker is en Willemse zelf het verschil op 30 punten zet. Leeuwarden komt voornamelijk door vrije worpen tot scoren, maar kunnen (ondanks de inlegger van Hallema) Hoppers niet van scoren afhouden. In de laatste drie minuten van het derde kwart komt Damian Last sterk in de wedstrijd met hier en daar snelle afrondingen naar de basket. Naast Last (16 punten na rust) komt ook Joran de Kock beter tot scoren in het laatste kwart. Ondanks het feit dat Hoppers al ruim voorstaan, doen de bezoekers toch weer wat terug. Het is veelal zoeken naar Robin Joosten en Wiebe Hallema, maar ook Justin Sijpersma en Sake Algra zorgen voor meerdere tegenaanvallen. Gyano Dongor sluit de wedstrijd af met een schot vanuit de hoek waardoor er 90-52 op het bord komt te staan. Drie uit drie overwinningen voor de onder 18 mannen van Hoppers die het volgende week zullen opnemen tegen SV Christofoor in Zwanenburg.