Lokomotief wint eerste wedstrijd dankzij sterk aanvallend spel

Gepubliceerd op 1 oktober 2020 om 16:35

De meiden onder 16 van Lokomotief Rijswijk mochten vandaag beginnen aan hun eerste duel in de Tweede Divisie. Vorige week won MBCA nog ruim van BC Apollo, en ook vandaag tot halverwege het derde kwart was nog totaal niet zeker wie er zou gaan winnen. Dankzij een sterk scorend viertal als Frederique Smit, Sofie Berkel, Asuman Ozaybar en Lisa de Waal won Lokomotief de wedstrijd ruimschoots met 75-99.

De bezoekers uit Rijswijk, spelend zonder Rosalie de Groot en Daphne Vestjens, gaan gelijk opzoek naar hun schutter Frederique Smit. Door naar de basket te snijden mag ze na een fout meteen op de vrije worp lijn plaatsnemen en scoort daaruit één keer. Daarna is het aan de andere kant meteen Pleun Emmelot die vanuit de linkerkant de drive naar de basket verzilvert, waarna Janna Vogelaar even later precies hetzelfde doet: 4-1. Na heel wat pogingen is het Lisa de Waal die na haar aanvallende rebound de score benut voor Lokomotief, iets wat Sofie Berkel ook voor elkaar krijgt en de bezoekers weer op voorsprong zet. MBCA maakt zich dan gereed voor een tussensprint. Dankzij een stepback schot van Vogelaar en de drives van Emmelot gaat MBCA met 11-5 aan de leiding. Op dat moment gaat Lokomotief een tandje bijschakelen in de aanval. Dat doen ze opnieuw via Frederique smit, de veelvraat op scorend gebied. In de drives is ze erg sterk en laat zien dat de bezoekers met zes punten oprij van haar terug komen in de wedstrijd. Sofie Berkel zet de stand naar een backdoor lay-up op 13-13. Bij MBCA lukt het dan even niet in de aanval, al komen ze vaak genoeg sterk naar de basket. Via vrije worpen van Emmelot, Floor Coolen Rosalie Vooijs gaan zij voorlopig nog aan de leiding. In de laatste aanval wordt namens Lokomotief opnieuw gezocht naar Smit die in de laatste seconde de bezoekers op een 16-17 voorsprong zet na het eerste kwart.
Lokomotief scherpt de verdediging aan waardoor MBCA aanvallend er moeilijk uitkomt. Voornamelijk Femke Berkel pakt daarmee belangrijke steals namens haar team. Asuman Ozaybar zet dankzij de assist van Smit Lokomotief op 16-21, maar gelijk aan de andere kant slaat Vogelaar toe met een score + een bonus vrije worp. Zo blijven beide teams de eerste minuten van het tweede kwart aan elkaar gewaagd. Emmelot bedient met een mooie pass Lucia Klusener die MBCA weer in de buurt van Lokomotief zet. Even later, wanneer ze Lokomotief truct met een fake-shot, zet ze MBCA op voorsprong: 25-24. Beide teams blijven om en om scoren. Na de jumper van Faye Borchert namens Lokomotief is het aan de andere kant gelijk Klaske Miedema die MBCA weer op voorsprong zet. Datzelfde scenario herhaalt zich dankzij Sofie Berkel en Shanté Vermeulen. Twee mooie blocks van Sofie Berkel bedient Ozaybar twee keer: 29-32. Lokomotief lijkt de smaak in de aanval te pakken te hebben. Lisa de Waal en Sofie Berkel zorgen ervoor dat Lokomotief wat afstand neemt van MBCA. Echter verzuimt MBCA zich daar bij neer te leggen. Dankzij een jumper van Lian Heidema en meerdere treffers van Vogelaar pakt MBCA een nieuwe voorsprong met nog één minuut voor rust: 39-38. Toch is het Lokomotief dat meer aanvallende rebounds pakt, waardoor De Waal na een tweede kans de ruststand bepaalt op 39-40 voor Lokomotief.

MBCA komt na rust goed uit de startblokken. Klaske Miedema is sterk op dreef getuige haar drives naar de basket (6 punten oprij) en assists op Pleun Emmelot. De bezoekers hebben nog altijd Smit die twee keer naar de basket sprint en twee keer goed is voor de inleggers namens Lokomotief. Op dat moment komt Lokomotief weer in de wedstrijd. Ozaybar is twee keer trefzeker en De Waal zet de stand op 49-54 voor Lokomotief. Net als lijkt dat de bezoekers beginnen weg te lopen, is het MBCA dat weer toeslaat via Lucia Klusener en de driepunter van Valerie Kluijver: 54-56. Aanvallend blijft het spel in een hoog tempo doorgaan. Beide teams scoren om en om, al is het Lokomotief dat het verschil opschroeft door te zoeken en te vinden naar Frederique Smit. Zodoende blijft Lokomotief aan de veilige kant van de score, maar ziet MBCA meerdere keren terug komen. Toch lijkt Lokomotief er steeds verder vandoor te gaan als Smit meerdere malen wordt gevonden, en dankzij haar scoreproductie Lokomotief laat uitlopen. Niet alleen Smit, maar ook De Waal en Ozaybar slaan toe namens Lokomotief. Zo wordt het verschil van twee punten opgeschroefd van 56-58 naar 59-72 na het derde kwart.
Het laatste kwart wordt geopend met een mooie pick and roll situatie. Smit bereikt Sofie Berkel na een mooie pass. MBCA geeft niet op, en vindt Janna Vogelaar die een backdoor via een and-1 verzilvert. Ondanks de tegenaanvallen van MBCA heeft Lokomotief speelsters als Smit, Sofie Berkel en Ozaybar die sneller en frequenter scoren. Zodoende nemen ze steeds meer afstand, zeker als Sofie Berkel goed is voor de driepunter: 63-82. Inmiddels zijn ook de bankspeelsters van Lokomotief in het veld gekomen. Hierin laat Amber Rojas zien goed te kunnen verdedigen, evenals Maaike Dunnewold. Ook Yuna van Vliet laat Lokomotief uitlopen dankzij vrije worpen. Nog één keer zet MBCA door met Klaske Miedema en Femke Holleman, maar Lokomotief gaat deze overwinning ruimschoots pakken. Robine Visser zet via vrije worpen de eindstand op 75-99 voor Lokomotief.