BV Hoofddorp komt net tekort in zinderende slotfase

Gepubliceerd op 1 oktober 2020 om 16:28

In de eerste helft domineerden de dames van BV Hoofddorp tegen CobraNova dankzij het verzilveren van meerdere driepunters. De bezoekers kregen vervolgens in de eerste wedstrijd van de Promotiedivisie meer controle over de wedstrijd en verzilverden hun afstandsschoten structureel. Pas in de laatste minuut werd het verschil gemaakt en won CobraNova met 56-62.

Afgelopen seizoen presteerde BV Hoofddorp sterk in de Promotiedivisie. Veel tegenstanders kregen het moeilijk in de thuishaven van Hoofddorp en dat zorgde onder andere voor een vijfde plek in de competitie en voor een grote dosis zelfvertrouwen en potentie. Helaas kwamen halverwege maart de coronaperikelen en met de geldende maatregelen kwam een abrupt einde aan seizoen 2019-2020. Nu, anno september 2020, is het nieuwe seizoen van start gegaan en kan Kirsten van Poeteren niet wachten om met het team weer aan de slag te gaan. “Afgelopen juni waren we al begonnen met de voorbereiding,” aldus Kirsten. “We hadden een nieuwe coach die er veel energie in stopte en erg aanwezig was. Echter hebben we maandag te horen gekregen dat hij vanwege gezondheidsredenen ons niet meer zal gaan coachen. Hierdoor zijn we weer een beetje terug bij af, want we hebben nu geen coach. We zoeken er op dit moment weer eentje. We hebben niet echt van de start kunnen genieten zoals een ander team dat waarschijnlijk wel kan doen.”

Hoofddorp pakt in de beginfase van de wedstrijd sterk uit met driepunters, in het bijzonder via Marcelle Noordanus. In het eerste kwart komt zij dankzij onder meer drie driepunters al op 14 punten. Als ook Kirsten van Poeteren de trekker overhaalt staat de thuisploeg al op een 17-8 voorsprong. Ze houden CobraNova lang op een lage stand in de eerste 10 minuten, en dat komt vooral omdat Lotte Vader in de verdediging aanwezig is met drie steals. De bezoekers doen gaandeweg het eerste kwart wat terug dankzij Susanne Taal van onder de basket en een driepunter van Birgitte Neuteboom. Dat weerhoudt de thuisploeg er niet van om te scoren. Onder de basket wordt Maartje Knippels gevonden en Sara Aramini bepaalt met een jumper de tussenstand na het eerste kwart op 22-12 voor Hoofddorp. CobraNova opent het tweede kwart sterk. Vanaf de kop van de bucket is Suzanne de Jager trefzeker met een machtige driepunter. Hoofddorp laat het daar niet bij zitten en scoort van binnen de bucket via Maartje Knippels en Aramini. Ook weten ze elkaar goed te vinden, getuige de prachtige pass van Van Poeteren op Cindy van der Molen. Hoewel het verschil steeds 10 punten is in het voordeel van Hoofddorp lijken de bezoekers uit Voorburg beter in de wedstrijd te komen. Voornamelijk Azad blijft in de aanval een sterke speler voor haar team. Net wanneer het lijkt dat CobraNova langszij lijkt te komen, komt Hoofddorp met een tegenaanval. Onder de basket zorgt Lotte Vader dankzij twee inleggers voor een stop op de Voorburgse run. Een prachtige pass van Britta Klomp op Jasmijn Poelstra geeft vervolg op de Hoofddorpse flow: 36-29 bij rust.

Gelijk bij het ingaan van de tweede helft wordt Lotte Vader opnieuw gevonden onder de basket. Zij begint op dat moment in vergelijking met de eerste helft de scorende positie van Noordanus over te nemen. Laatstgenoemde is met een drive naar de basket goed voor een verschil van 11 punten in het voordeel van de thuisploeg. Voor je met je ogen kan knipperen is het schot alweer van Susanne Taal. Haar driepunter zorgt voor de eerste punten aan de zijde van CobraNova. Ze blijven in het spoor van Hoofddorp. Er breekt een moeilijke periode aan wanneer de thuisploeg veel turnovers incasseert. CobraNova voelt dat ze daardoor dichterbij kan komen. Lange tijd blijft Hoofddorp op 42 punten staan, en CobraNova komt gaandeweg het derde kwart steeds dichterbij. Taal zorgt met een jumper voor een gering verschil: 42-40. Als Hoofddorp opnieuw niet weet te scoren zorgt Roos Norder met een driepunter aan de andere kant voor een voorsprong voor CobraNova na het derde kwart: 42-43. Het laatste kwart wordt geopend met een driepunter van Suzanne de Jager namens CobraNova. Vanuit de hoek is vervolgens Sayna Azad ook trefzeker, en dus nog een driepunter voor de bezoekers: 44-49. Hoofddorp moet iets doen om weer in de wedstrijd te komen. Een pass van Poelstra bereikt Anouk Knippels die iets terug doet. Echter, opnieuw wordt bij de driepuntslijn Azad gevonden en andermaal betekent dat raak: 47-52. Op dat moment begaat CobraNova een technische fout waardoor er één vrije worp benut wordt door Hoofddorp. Lotte Vader wordt vanuit de linkerkant van de basket gevonden en zorgt voor een verschil van nog maar drie punten: 51-54. We naderen de laatste minuten van de wedstrijd. Beide teams komen niet meer makkelijk tot scoren en incasseren meerdere turnovers. Hoofddorp ziet kansen om terug te komen in de wedstrijd, maar de schoten van buiten willen niet vallen. Bij CobraNova loopt het aanvallend ook niet meer, en met deze schommelingen komt het aan op de laatste minuut. Gwen van Helfteren wordt gevonden bij de driepuntslijn van CobraNova en weet deze erin te gooien waardoor het verschil zeven punten wordt: 51-58. Hoofddorp moet snel iets terug doen. Britta Klomp is snel aan de andere kant en verzilvert haar inlegger: 54-58. Het is niet voldoende aangezien er niet meer dan 15 seconden te spelen is. Doordat CobraNova haar vrije worpen erin gooit komen zij niet meer in gevaar en gaan de wedstrijd winnend afsluiten met 56-62. Hoofddorp begon goed, liet zien dat zij weer een geduchte tegenstander zijn, maar moeten de overwinning laten aan CobraNova.

“Ik denk dat we allemaal wisten waarvoor we hier kwamen en waarvoor we het deden,” aldus Kirsten. “Onze wedstrijdfocus is er altijd wel. Ergens zak je dan gaandeweg de wedstrijd toch weer in, en dat is jammer. Daar moeten we aan werken, dat we 40 minuten lang onze focus hebben. We waren zeker gedreven om de eerste overwinning te pakken, zeker in zo’n eerste wedstrijd na corona. Dit seizoen zullen we zeker in staat zijn om meerdere overwinningen te pakken als we eenmaal onze rotatie spelen.”