Peatminers wint openingsduel van MBCA

Gepubliceerd op 1 oktober 2020 om 13:41

Precies 52 weken geleden moesten deze onder 14 meiden van Peatminers het opnemen in en tegen MBCA Amstelveen. Waar de Vriezenveense formatie toen nog met 49-43 moest buigen voor MBCA kwam er deze keer een overwinning tot stand met 65-72.

Het begin gaat gelijk op. Peatminers vindt na meerdere passjes de vrijstaande speelster onder de basket. Fien Krommendijk is daarin goed voor meerdere drives naar de basket. Bij de thuisploeg gaat het voornamelijk om de schoten en de insnijdende speelsters. Emily Klop is goed voor de eerste punten voor MBCA, waarna MBCA dankzij Mini van Stein en Kaila Oriakhi in de buurt blijft van de bezoekers. Peatminers weet veelal Krommendijk te vinden, en ook dankzij het reboundende werk zorgt Annika Reuver voor 6-14 voor Peatminers. Na de scorespurt van de bezoekers uit Vriezenveen klampt MBCA iets aan dankzij het schot van Keira Yoshida. Vervolgens weet Liv Brouwer sterk in de wedstrijd te komen. Ze reboundt, schiet, verdedigt en zorgt met 6 punten oprij ervoor dat MBCA weer in de buurt komt van Peatminers: 14-19. Verder dan dat komt MBCA niet, want Peatminers heeft nog altijd de verdediging goed op orde. Reuver en Annefleur Meijers stoppen veel aanvallen af in het voordeel van de Vriezenveense ploeg. De laatste twee minuten getuigen van een goeie verdediging van beide teams waardoor de stand na het eerste kwart op 14-19 staat voor Peatminers. MBCA zoekt verder naar opnieuw Brouwers die opnieuw een drive naar de basket fraai verzilvert. Toch loopt Peatminers in het begin van het tweede kwart verder uit dankzij sterk samenspel en sterke afrondingen naar de basket. Voornamelijk Annefleur Meijers excelleert met meerdere scores van dichtbij en drie schoten van ver buiten de ring. Hierdoor lijken de bezoekers met een veilige marge te rusten, maar niets is voorlopig minder waar. MBCA herpakt zich dankzij een and-1 van Eline Peters en Emily Klop waardoor het 32-38 staat met nog 10 seconden voor de rust. Peatminers heeft toch het laatste woord voor rust met een and-1 van Meijers: 32-41.

Na rust gaat het bij beide teams snel in de aanval. MBCA opent met het schot van Klop, waarna MBCA opnieuw Meijers zoekt en ook in Reuver nieuwe score mogelijkheden vindt. Mimi van Stein zet met een jumper het verschil op slechts 7 punten waardoor de wedstrijd weer open lijkt te zijn. Op dat moment vindt Peatminers een nieuwe kracht in de aanval: Els van Dooren. Zij is goed voor meerdere and-1’s en vindt vervolgens de insnijdende Isa Folbert die 38-53 maakt. Zo lijkt Peatminers niet in gevaar, maar opnieuw weigert MBCA te capituleren. Eline Peters stopt de run die de bezoekers hebben neergezet. Als Oriakhi verder gaat met het scorende werk wordt het verschil kleiner. 44-55 was het, dat verschil wordt kleiner. De ballen vallen even niet meer voor de bezoekers, en Yoshida zet via vrije worpen het verschil op nog maar zeven punten: 50-57. Daarnaast stopt MBCA meerdere ballen af van de bezoekers en zorgt Oriakhi voor de laatste score in het derde kwart: 52-57 waardoor het weer een wedstrijd is. Gelijk bij het ingaan van de laatste 10 minuten begint MBCA met de eerste score. Mimi van Stein staat vrij en verzilvert haar schot. Op het moment dat Peatminers een schot nodig heeft vinden ze twee treffers vanuit de dribbel. Allereerst via Gwen Peters en daarna een driepunter van Annika Reuver: 56-62.

Peatminers lijkt de smaak weer te pakken hebben in de aanval. Reuver was net nog goed voor de driepunter, vervolgens pakt ze nog drie aanvallende rebounds waaruit Meijers weer weet te scoren. Op dat moment zoekt MBCA naar de mogelijkheden om terug te komen, maar de ballen vallen niet meer. Zodoende houdt Peatminers de veilige marge in tact en gaat de wedstrijd winnend afsluiten met 65-72. Peatminers opende sterk, moest vervolgens weer zeilen bijzetten om in veilige haven te komen, maar dat er weer gespeeld wordt is voor de meiden weer een ontzettend leuk gegeven.

“Vorig jaar was onze eerste duel ook hier in Amstelveen tegen MBCA,” vertelt Annefleur Meijers. “Die verloren we net aan, en dat was ook een spannende wedstrijd. Vandaag waren we minder zenuwachtig, want vorig jaar was het voor ons voor het eerst dat we in de landelijke competitie speelden. In de loop van afgelopen competitie ging het steeds beter en wonnen we ook van BS Leiden, en dat was één van onze sterkste tegenstanders.”

“We begonnen goed aan de wedstrijd,” aldus Annika Reuver. “Je wilt niet dat de tegenstander terugkomt in de wedstrijd, dus we moesten een strakkere verdediging neerzetten om de voorsprong te kunnen behouden. Scorend ging het later in de tweede helft weer goed waardoor we weer konden uitlopen. Zelf maakte ik in het laatste kwart een driepunter en pakte ik wat aanvallende rebounds, maar zeker ook omdat het bij de rest van het team ook weer beter ging hebben we deze wedstrijd uiteindelijk gewonnen.”

Vorig jaar speelde Peatminers al sterke wedstrijden en lieten zien met deze competitie mee te kunnen komen. Op de vraag of deze een aanloop is naar een mooi seizoen zijn Annefleur en Annika heel duidelijk over: “Zeker weten!”