BS Leiden onder 18 overleeft comeback van Landstede en wordt kampioen van Nederland

Gepubliceerd op 19 mei 2024 om 15:30

Voor koploper in de Onder 18 Eredivisie, Landstede Hammers, is het in de Final Four goed afgelopen. Zij verloren namelijk de eerste wedstrijd van Basketbal Academie Limburg (BAL) in Weert, maar coach Mark van Schutterhoef wist met zijn ploeg het tij te keren door thuis met 65-37 te winnen van BAL. Dankzij een positief saldo van 13 punten gaat Landstede naar de finale. BS Leiden kende minder grote problemen. De eerste wedstrijd ging al met grote cijfers naar de Leidse formatie: 57-80 tegen Celeritas Donar. In de return in Leiden werd met vijf punten verschil gewonnen, en dus zal coach Jeremy Hooi tegenover Mark van Schutterhoef staan in de finale van de Onder 18 Eredivisie. In dat finaleduel liep BS Leiden uit naar een voorsprong van 13 punten, maar zag Landstede nog terugkomen tot gelijke hoogte. Verder dan dat liet Leiden het niet komen. Een 0-14 run zorgde voor een 51-65 overwinning, waardoor het kampioenschap in de Onder 18 Eredivisie naar Leiden gaat.

Snelle en gehaaste aanvallen leiden niet tot de gewenste afrondingen bij Leiden. Beter gaat het bij Landstede Hammers, dat via Gwen Peters en Irene Wassink de driepunter weet te vinden. De Zwollenaren gaan daardoor met 12-6 aan de leiding. Bij Leiden komt Madeleine Smit het veld op, en dat leidt tot een solide aanval. Nuna Neumann zet Leiden op een 12-13 voorsprong, maar Romy Bos maakt dat aan de andere kant ongedaan met een driepunter. Annemijn Mulder bedient Neumann, die gelijk maakt en al op tien punten komt. Bovendien krijgt Leiden de kans om het kwart af te sluiten met een voorsprong, maar het blijft 17-17 na het eerste kwart.

Leiden hervat het tweede kwart goed. Onder het bord zijn het Norah Linger en Faye Borchert die de ploeg uit de Sleutelstad op voorsprong zetten: 17-21. Leiden is nog niet klaar. Ze dwingt Landstede tot noodschoten en loopt verder uit via dezelfde Linger en de drive van Madeleine Smit. Leiden komt daarmee op een comfortabele voorsprong van acht punten, maar dat laat Landstede niet zomaar gebeuren. Het antwoord komt via een and-1 van Irene Wassink. Zij is een belangrijke schakel die ervoor zorgt dat Landstede iets terug kan doen. Yarda Kroes verkleint het verschil met een driepunter, waardoor Landstede weer terugkomt in de wedstrijd. Een belangrijke kracht aan de andere kant is Faye Borchert. Zij is met haar reboundende kracht een belangrijke factor in het feit dat Leiden weer afstand neemt. Onder het bord weet ze ook goed af te ronden. Haar backdoor geeft Leiden weer wat ruimte. Bovendien moet Landstede uitkijken met de persoonlijke fouten. Merle Broekmate, Stefka Veendijk en Irene Wassink staan al op drie persoonlijke fouten. Samen met Smit vergroot Borchert het verschil, met zes punten van haar in het tweede kwart. Leiden komt daardoor op een 27-38 voorsprong, maar in het eindsignaal van de eerste helft schiet Raquel van Dijk een driepunter voor Landstede: 30-38, waardoor de Zwollenaren het verschil verkleinen.

Norah Linger met het schot

Landstede staat niet voor niets op nummer één in de Onder-18 Eredivisie, en dat laat Romy Bos gelijk zien met een driepunter. Landstede komt terug in de wedstrijd: 35-40. Een volgende comeback zit er niet in, want aan de andere kant is het Annemijn Mulder die eveneens trefzeker is vanaf de driepuntslijn. Het verschil wordt groter, zeker als Borchert naar het bord gaat en haar tiende punt in de wedstrijd verzilvert: 35-45. Coach Mark van Schutterhoef neemt een time-out, maar dat levert nog geen verbetering op. Nuna Neumann zorgt tot vreugde van de Leidse formatie voor een verschil van 13 punten via een driepunter. Landstede past haar verdediging aan, op een manier waardoor Leiden moeilijk tot passen komt. Dit heeft effect, want de aanval van Leiden komt vast te lopen. Via vrije worpen van Wassink en Peters is het verschil van 13 punten verkleind tot acht punten na het derde kwart: 40-48.

Daar laat Landstede het niet bij. Lilou Rusticus is behendig en zorgt voor een belangrijke treffer in het laatste kwart. Leiden vindt maar geen antwoord op de verdediging van Landstede, en het is Merle Broekmate die het verschil verder verkleint: 44-48. Leiden had een voorsprong van 13 punten en heeft die met nog acht minuten te gaan helemaal kwijt. De bal komt bij Nuna Neumann. Even daarvoor was ze nog goed voor een driepunter, en nu lukt dat wederom. Het is een hele belangrijke driepunter waardoor Leiden weer zeven punten voor staat, en Neumann komt daarmee op 17 punten. Toch zijn ze niet van Landstede af. Wassink slaat opnieuw toe, deze keer met een and-1. Het verschil wordt kleiner, en Landstede komt met nog drie minuten te gaan zelfs gelijk als Marthe Mulder onder het bord wordt gevonden en scoort: 51-51. In de volgende Leidse aanval mag Norah Linger vanwege een persoonlijke fout op de vrije worplijn plaatsnemen. Beide vrije worpen gaan raak, en bovendien weet ze ook nog een steal te pakken. Van daaruit komt de bal bij Maaike Dunnewold. Zij lijkt de passen, maar een fake pass leidt de tegenstander om de tuin, en Dunnewold rondt het ook heel fraai af: 51-55. Leiden lijkt weer een marge te hebben en breidt deze nog verder uit als Linger wederom twee vrije worpen erin schiet. Leiden staat met nog één minuut te gaan zes punten voor, en ziet Landstede wederom missen. Een cruciaal moment om toe te slaan voor Leiden. Het zijn Linger en Mulder die vervolgens veel vrije worpen raak schieten. Een sterk seizoen wordt beloond voor Leiden. Zij weten te winnen met 51-65 en mogen zich kronen tot kampioen van de Onder 18 Eredivisie.