Landstede Hammers onder 14 loopt na rust uit richting het kampioenschap

Gepubliceerd op 19 mei 2024 om 13:00

Landstede Hammers onder 14 staat eerste in de vrouwen onder 14 Eredivisie. Met grote overwinningen hebben ze dat dit seizoen bewezen. Ook in de Final 4 had de ploeg van coach George Abbringh geen enkele moeite tegen BS Leiden. MBCA staat tweede in de onder 14 Eredivisie en wist dit seizoen ook een keer te winnen van Landstede. In de Final Four begonnen ze met een grote overwinning op Grasshoppers, maar in de laatste ontmoeting werd er met vier punten verschil gewonnen, hetgeen voor de ploeg van coach Leon de Haas ruim voldoende was om tegenover Landstede deel te nemen aan de finale in Almere. In de eerste helft zag het ernaar uit dat het een spannend duel zou gaan worden. MBCA kwam meerdere malen op voorsprong te staan, hoewel Landstede het vlak voor rust overnam. Een goed spelende Tess Toussaint zorgde na rust uiteindelijk voor een grote tussensprint die MBCA niet meer te boven kwam. Door beter te rebounden stevenden de meiden van Landstede Hammers onder 14 naar het kampioenschap in de onder 14 Eredivisie.

Diverse jumpers van Landstede Hammers brengen de Zwolse formatie al vroeg op voorsprong. Tess Toussaint en Mirte Kroes zijn trefzeker, waarna Kensia Roseval namens MBCA hetzelfde doet. Roseval krijgt echter last van een blessure en moet al vroegtijdig gewisseld worden. De Zwollenaren gaan door via Veronique Schutte onder het bord. Ondanks dat gaat MBCA door met Retaj Kherrazi en de and-1 van Tiara Pers: 9-12. De overname is van Landstede, maar daar wordt balverlies geleden. Aan de andere kant maakt Sofiya Usanova met een and-1 gelijk. Landstede staat al op vijf teamfouten. Kensia Roseval staat alweer in het veld en pakt al vijf rebounds. Tiara Pers is na de rebound van Roseval goed voor een jumper die MBCA op voorsprong zet. Via de kracht onder het bord van Roseval en Schutte staat het na het eerste kwart gelijk: 16-16. Schutte staat al op acht punten na het eerste kwart.

De voorsprong gaat weer naar Landstede via een jumper van Lianne van den Burgt. Eenzelfde jumper komt bij MBCA van Pers, die daardoor op acht punten komt. MBCA lijkt een voordeel te pakken als Usanova met scorend werk de overname doet. Met twee scores na de rebound komt ze op zeven punten: 22-20 voor MBCA. Beide teams krijgen moeite in de aanval. Er worden veel ballen onder het bord gemist, maar Landstede komt al op vijf teamfouten te staan in het tweede kwart. MBCA heeft nog maar één fout in de hele wedstrijd. MBCA mist echter veel vrije worpen waardoor het verschil niet groter wordt. Hierdoor kan Toussaint weer gelijk maken, maar is het Pers die daarna naar de dubbele cijfers gaat met tien punten. Beide teams ontlopen elkaar niet. Schutte komt op 12 punten via een inlegger na de rebound, en Toussaint zet Landstede op voorsprong na een steal. Met nog een minuut te gaan begint het schot te vallen bij de Hammers. Na Toussaint is het Tessa ten Napel die met succes het schot verzilvert. De ruststand van 28-32 voor Landstede komt daardoor op het bord te staan.

Mirte Kroes met één extra vrije worp

Landstede blockt veel schoten van MBCA. Zij openen de tweede helft goed via een schot van Julia Krolak en een driepunter van Zana Conradus: 28-37. MBCA mist opnieuw vrije worpen, en Landstede neemt afstand als Krolak goed is voor een and-1. Ook pakt Landstede veel rebounds waardoor er meer kansen ontstaan. Via Toussaint (driepunter) en een schot van Vera Tempert loopt Landstede uit naar een verschil van 13 punten en lijkt Landstede op weg naar een solide voorsprong. Dat verandert als Kensia Roseval twee keer sterk naar het bord gaat en Tess Steegstra het verschil verkleint tot zeven punten: 37-44. Verder laat Landstede het voorlopig niet komen dankzij een and-1 van Tess Toussaint. De extra vrije worp gaat er niet in, maar in plaats daarvan is het Tempert die opnieuw raak schiet. Het verschil is weer 11 punten, maar MBCA wil er nog niet aan gezien de drive van Sofiya Usanova. Het deert Landstede niet, en via een driepunter van Toussaint en een and-1 van Lianne van den Burgt krijgt Hammers weer vleugels: 39-53. De laatste kracht van MBCA komt aan het einde van het derde kwart als onder het bord Roseval en Kherrazi scoren: 43-53 na het derde kwart.

Ook in het laatste kwart weten beide teams om en om te scoren. Door Roseval en Kroes blijft het verschil tien punten. Beide teams vallen aanvallend stil, maar slaan ook op hetzelfde moment aanvallend weer toe. Retaj Kherrazi scoort net als Roseval onder het bord, maar Landstede antwoordt terug met een driepunter van Tess Toussaint: 51-60. Landstede moet 4:22 voor het einde oppassen, gezien de vijfde persoonlijke fout van Schutte. Daarmee missen ze nu een sterke reboundende kracht, maar Van den Burgt is onder het bord ook sterk. Landstede heeft een veilige marge te pakken en gaat deze niet meer uit handen geven. Landstede gaat kampioen worden door met 57-72 te winnen. Reboundend en verdedigend spelen zij het klaar en zijn daarmee de terechte kampioen in de onder 14 Eredivisie.