Sportiff Grasshoppers meiden onder 12 winnen als collectief het kampioenschap

Gepubliceerd op 19 mei 2024 om 10:00

In de voorronden van het Nederlands kampioenschap in de onder 12 Eredivisie bij de meisjes wist Lokomotief uit Rijswijk met ruime cijfers te winnen van zowel Barons Breda als E.L.B.C. uit Etten-Leur. Dat bracht de Rijswijkse formatie, gecoacht door Remaico Bos, naar de halve finale, alwaar zij Dozy Den Helder met 73-49 wisten uit te schakelen. Doordat Sportiff Grasshoppers uit Katwijk in de voorronden Rotterdam-Zuid en BC Shooters achter zich hield, wachtte BS Leiden hen op in de halve finale. Dat leverde geen spanning op, en de ploeg van coach Laura van Duijn plaatste zich hierdoor voor de finale om het op te nemen tegen Lokomotief. Vijf perioden lang ging het gelijk op. Het was Milou van der Meche die een ontketende inbreng had in de wedstrijd. De ene na de andere actie trof doel. In periode zes namen Liz en Annebel van der Plas het over, en ging Grasshoppers met een 16-0 run ervandoor. Zodoende kwam een 66-49 kampioenschap niet meer in gevaar.

Acht keer vier minuten; dat moet in het Nederlands jeugdkampioenschap tussen Grasshoppers en Lokomotief Rijswijk de doorslag geven. Het is Milou van der Meche die namens Lokomotief opent met twee vrije worpen, waarna Patricija Dekkers overneemt met drie punten. Door vrije worpen van Annebel van der Plas loopt Grasshoppers uit naar 6-2. Daar doet Hannah Houwing wat tegenover met een and-1. De bonus vrije worp gaat mis, maar het is Milou van der Meche die de rebound pakt en gelijk maakt. Het gaat Van der Meche goed af onder het bord, en daarmee komt zij al op zes punten in de wedstrijd. Het weerhoudt Grasshoppers er niet van om wat terug te doen. Dat doen zij onder het bord via Lieke Haasnoot en Annebel van der Plas, na de onderschepping van Lina van Beelen. Grasshoppers gaat door, ondanks het sterke spel van Milou van der Meche. Een mooie pass van Emmelotte Hoek bereikt Haasnoot, maar het is Van der Meche die de eerste vier minuten afsluit met een drive naar de basket. Ze komt daarmee op negen punten, en verkleint het verschil tot 12-11, wel in het voordeel van Grasshoppers. Opnieuw is het Dekkers die trefzeker is van afstand, getuige haar drie punten aan het begin van de tweede periode van vier minuten. Grasshoppers lijkt uit te lopen als Liz van der Plas wordt gevonden onder het bord. Lokomotief heeft Milou van der Meche en haar lengte. Hierdoor scoort Grasshoppers moeilijker, en is het Houwing die na een pass van Van der Meche wat terugdoet: 17-15, 19-15 als Haasnoot eveneens haar lengte inzet namens Grasshoppers. Het gaat gelijk op. Grasshoppers pakt veel aanvallende rebounds, maar mist veel kansen. Toch houden ze de voorsprong van 19-15 na acht minuten spelen.

Liz van der Plas gaat door namens de Katwijkse formatie. Zij zorgt voor een groter verschil, maar het is Lokomotief dat wederom Milou van der Meche vindt die scorend en reboundend van groot belang is voor haar team. Lokomotief stopt meerdere kansen, maar het is Annebel van der Plas die de steal pakt en opnieuw weet te scoren: 23-17. Op dat moment weet Grasshoppers niet door te drukken. Het is Van der Meche die de ploeg uit Rijswijk voorgaat in de strijd. Ze pakt meerdere rebounds en steals in de derde periode van vier minuten, en is naar het bord toe een echte kracht namens Lokomotief. Haar inbreng is van cruciaal belang: zes punten op rij voor de beweeglijke speelster. Daarmee komt ze op 17 punten, en zet Lokomotief op een 23-24 voorsprong. Aan het einde van de derde periode is het Ruby Pool die namens Grasshoppers sterk doorkomt met een drive naar de basket: 25-24 voor de ploeg uit Katwijk. Het is Lieke Haasnoot die haar snelheid omzet in een score voor Grasshoppers. Daarmee komt ze op acht punten, en vergroot ze de voorsprong namens Grasshoppers. Om en om weten Lokomotief en Grasshoppers te scoren. Milou van der Meche komt op 19 punten in de wedstrijd, maar Grasshoppers gaat met een voorsprong van 29-26 rusten als zij Patricija Dekkers vinden voor het schot. Het kan nog alle kanten op in de wedstrijd, in deze NJK-finale.

Patricija Dekkers met een succesvol afstandsschot

Beide teams ogen zenuwachtig op de vrije worplijn. Het is Hannah Houwing die gelijk goed opent met twee drives naar de basket. Patricija Dekkers doet aan de andere kant hetzelfde: 31-30 en al tien punten van Dekkers. Grasshoppers mist, en Van der Meche scoort haar 21e punt. Lokomotief staat hierdoor weer op voorsprong. Het heeft er alle waarschijnlijkheid van dat deze wedstrijd op een spannende manier gaat eindigen. Het zoeken is bij Grasshoppers wederom naar Dekkers, en andermaal met succes. Ze gebruikt haar kracht om de voorsprong weer te laten wisselen. Beide teams doen niets onder voor elkaar. Het is Hannah Houwing die de scorende positie van Van der Meche lijkt over te nemen. Ze is snel en behendig, en zorgt met haar snelheid voor een gelijke stand na vier minuten spelen: 34-34. De zesde periode van vier minuten gaat in. Deze periode kan wellicht richting aangeven. Beide topscorers, Van der Meche en Dekkers, slaan gelijk onder het bord toe. Het is Milou van der Meche die goed is voor een and-1: 36-38 voor Lokomotief. Liz van der Plas antwoordt meteen terug met drie punten. Het is stuivertje wisselen, en het is Liz van der Plas die met een tweede driepunter wederom toeslaat. Grasshoppers neemt gelijk afstand, zo lijkt het. Het is deze keer Annebel van der Plas die op scorende wijze van zich laat horen, van dichtbij de basket. Met twee vrije worpen daarbij opgeteld staat het zowaar 46-38 voor Grasshoppers, en realiseren zij zowaar een 10-0 run. Nu gaat Annebel van der Plas op een krachtige manier door, en gaat naar 14 punten. De inbreng van beide Van der Plas laat Grasshoppers uitlopen naar een verschil van meer dan tien punten. Bovendien moet Lokomotief oppassen. Milou van der Meche begaat haar vierde persoonlijke fout, en dat wordt gevaarlijk. Met vijf fouten is het einde wedstrijd. Een geweldig kwart van Annebel van der Plas zorgt voor een groot verschil na periode zes: 52-38 voor Grasshoppers die een 16-0 run realiseren.

De coaches Laura van Duijn en Mayke van der Boon zien dat het goed gaat bij Grasshoppers. Emmelotte Hoek is het die Grasshoppers laat uitlopen naar een groot verschil. Ondanks de enorme kracht van Van der Meche (29 punten van haar) gaat Grasshoppers door. Zij hebben meerdere speelsters die tot scoren komen, bijvoorbeeld de backdoor van Patricija Dekkers. Lokomotief gaat door met Van der Meche. Zij komt uiteindelijk op 34 punten, maar Grasshoppers maakt het karwei als collectief af. De overige speelsters mogen ook het veld op, te weten: Britt van Beelen, Isa van der Plas, Noor van der Bent, Danore Kuijt en Alyssa Looman. Door met 66-49 te winnen is Sportiff Grasshoppers uit Katwijk kampioen van Nederland in de onder 12 competitie. Met 18 punten van Annebel van der Plas, 16 van Patricija Dekkers, 13 van Lieke Haasnoot en 11 van Liz van der Plas heeft Grasshoppers dit gezamenlijk voor elkaar gekregen.

Een prachtige inbreng van Milou van der Meche tijdens deze wedstrijd!

Reactie plaatsen

Reacties

Leen
25 dagen geleden

Leuk stuk !!
Was een spannende wedstrijd maar denk het meest complete team dat heeft gewonnen 🥇