Zorg & Zekerheid Leiden wint de eerste halve finale wedstrijd van de play-offs

Gepubliceerd op 16 mei 2024 om 16:30

Zorg & Zekerheid Leiden heeft het thuisvoordeel in deze halve finale serie van de play-offs. In een goedgevuld 1574 Sportcomplex ging de thuisploeg de strijd aan tegen Landstede Hammers uit Zwolle. Leiden begon goed aan de wedstrijd, maar zag Landstede in het tweede en vierde kwart steeds dichterbij komen. Uiteindelijk wist Tajion Jones met twee driepunters de Leidse formatie te redden, waardoor de eerste wedstrijd met 68-60 in het voordeel eindigde voor ZZ Leiden. Foto: Marja van Tilburg

Aan het begin van deze play-off serie begint Zorg & Zekerheid Leiden goed. Tajion Jones opent namens de thuisploeg met een driepunter. Bovendien pakt Jones een steal, en Marijn Ververs weet met een mooie pass Brock Gardner te vinden die ook een driepunter scoort. Er ontstaat echter een probleem bij Leiden. Na de aanvalsrebound en score van Luuk van Bree verlaat hij geblesseerd het veld, waardoor hij de wedstrijd niet kan voortzetten. Landstede wil wat terugdoen. Zij spelen zonder Coen Stolk en Darius Quisenberry. Een speler die de bezoekers leidt, is de Tsjechische forward Michal Kozak. Zowel reboundend als onder het bord zorgt hij ervoor dat de Zwolse ploeg in de buurt komt van Leiden. Lang duurt het echter niet voordat Leiden Jones vindt die met zijn behendigheid voor 20-13 zorgt na het eerste kwart. Jones staat dan al op zeven punten in de wedstrijd.

Het is opnieuw Kozak die Landstede terugbrengt in de wedstrijd. Allereerst bedient hij Jack Pagenkopf die zijn schot op karakteristieke wijze maakt. Vervolgens scoort Kozak onder het bord goed voor 20-17, waarna Tim Hoeve even later een driepunter raak schiet voor de bezoekers: 20 gelijk. Opnieuw is Jones de speler die Leiden zoekt, en op het juiste moment verschijnt. Landstede houdt Leiden echter van scoren af, en gaat zelf verder in de aanval. Het vertrouwen is bij Kozak, en opnieuw zorgt hij onder het bord voor gelijkspel. Hij staat daarmee al op acht punten. Ook van afstand gaat Landstede verder. Bij de driepuntslijn zijn Pagenkopf en Niek van der Plas trefzeker waardoor er een voorsprong ontstaat in het voordeel van de bezoekers: 22-28. Coach Doug Spradley neemt een time-out. Hij ziet zijn ploeg slechts twee punten maken na zeven minuten in het tweede kwart te hebben gespeeld. Dit heeft effect, want in de verdediging weet Landstede niet meer te scoren. Nu zijn het de bezoekers die scorend stilvallen, en Leiden gaat door met onder het bord Brock Gardner en Alex Gross die gelijkmaken. Landstede gaat voor een nieuwe kans, maar lijdt balverlies. Van daaruit is het Gardner die goed is voor een and-1 en Leiden weer op voorsprong zet: 31-28. De laatste minuut voor rust gaat in. Landstede scoort via Pagenkopf, maar in het eindsignaal voor rust is het Marijn Ververs die goed is voor een driepunter waardoor Leiden met een 34-30 voorsprong de kleedkamer opzoekt.

Ook tijdens dit duel wordt de entertainment verzorgd door de ZZ Leiden cheerleaders! Foto: Marja van Tilburg

Beide teams houden elkaar in evenwicht, ondanks de blessures. Leiden loopt na rust echter snel uit naar een grote voorsprong. Gardner is opnieuw goed voor meerdere behendige acties, en Ververs zet met zijn jumper Leiden op een 42-32 voorsprong. De thuisploeg lijkt uit te lopen, maar het is Joël Ekamba die namens de ploeg van coach Jean-Marc Jaumin een driepunter raak schiet. Het is daarna Noah Dickerson die zijn eerste twee punten scoort namens Landstede, een magere inbreng van hem tot dusver. Net als Landstede lijkt terug te komen, vindt Leiden een nieuwe schakel in de aanval: Lucas Kruithof. Allereerst is hij goed voor een belangrijke driepunter, en daarna nog eens goed voor een and-1 waardoor Leiden met 55-39 voorstaat. Een solide voorsprong, zo lijkt het. Landstede geeft echter niet zo makkelijk op. Het zijn play-offs, en dat betekent dat er wonderbaarlijke dingen kunnen gebeuren. Een wonderbaarlijk moment mag nog steeds het kampioenschap genoemd worden van Leiden afgelopen jaar tegen Donar. Net als Dickerson zit ook Terrence Bieshaar nog altijd niet lekker in de wedstrijd. Dat wil hij veranderen, en dat doet hij ook met een driepunter waardoor Zwolle na het derde kwart iets dichterbij komt: 56-44.

In de play-offs weet je het nooit, en elke misstap kan fataal zijn. Landstede zoekt naar hun schutter: Jack Pagenkopf. In de bekerfinale tegen Heroes Den Bosch en tijdens de Night of the Giants was hij goed voor een serie driepunters, en aan het begin van het vierde kwart scoort hij opnieuw een driepunter. Dat brengt Landstede weer dichterbij Leiden. Na de vrije worpen van Kruithof doet Pagenkopf het opnieuw, zijn vierde driepunter in de wedstrijd: 58-50. Het verschil wordt steeds kleiner, en bovendien gooit Leiden de bal weg. Het wordt gevaarlijk voor de thuisploeg, zeker als Kozak onder het bord wordt gevonden en scoort: 58-55 en een double-double voor Kozak met 10 punten en 12 rebounds. Er zijn nog vijf minuten te spelen, en beide teams staan op het punt om een cruciale slag te kunnen slaan. Tajion Jones wordt gevonden bij Leiden, en die schiet er een hele belangrijke driepunter in. Leiden staat weer zes punten voor, en Zwolle begaat een loopovertreding. Bovendien missen de bezoekers veel vrije worpen, en bij Leiden doet zich een kans voor om verder uit te lopen. Tajion Jones is de redder in nood met opnieuw een driepunter: 64-55. Zo lijkt het erop dat Leiden uitloopt naar een veilige marge, maar Landstede wil er nog niet aan. Het is Dickerson die scoort, en Pagenkopf die met een snelle drive goed is voor een and-1 met nog 40 seconden te gaan: 64-60. Het is opnieuw spannend, maar Landstede gaat al vroegtijdig fouten maken in de hoop dat Leiden vrije worpen gaat missen. Gardner blijft echter koel en zuiver vanaf de vrije worplijn. Landstede zoekt naar een snelle mogelijkheid, maar beweert dat Leiden bij een steal de bal over de zijlijn heeft gebracht. Dat leidt tot technische fouten voor Noah Dickerson en coach Jean-Marc Jaumin, waardoor Leiden vrije worpen mag nemen. Jones benut beide vrije worpen, en zodoende wint Leiden de eerste wedstrijd van de play-offs met 68-60. Aanstaande vrijdag zal de serie worden hervat in Zwolle.