Belgian Cats sluiten Olympische kwalificatietoernooi af met een overwinning op Nigeria

Gepubliceerd op 11 februari 2024 om 18:23

Twee uit drie overwinningen, waarvan een fantastisch duel tegen Amerika. De Belgian Cats hebben zich tijdens het Olympische kwalificatietoernooi fantastisch bewezen. Ook tegen Nigeria werd er gewonnen, en wel met 78-61.

Bij Nigeria ontbreekt Sarah Ogoke, de 1,77m lange forward die goed was voor gemiddeld acht punten per wedstrijd. Zij is er niet bij vanwege familieomstandigheden. Bij de Cats wordt Laure Resimont aan de kant gehouden vanwege een lichte enkelblessure. Tegen de nummer 11 van de wereld is het voor de Cats een duel waar weinig op het spel staat aangezien zij zich al hebben gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Toch willen ze dit toernooi winnend afsluiten voor opnieuw een goed bezocht Sportpaleis in Antwerpen. Ze beginnen ook goed met een pass van Julie Allemand, haar specialiteit. Ze vindt Bethy Mununga onder het bord die gelijk scoort. Na het afstoppen van de Nigeriaanse aanval (24 seconden overtreding) is het Emma Meesseman die haar vertrouwde schot laat verzilveren. Aan de andere kant gaat de driepunter erin door Elizabeth Balogu. De schotklok gaat vaak af, wat aangeeft dat de Cats goed aan het verdedigen zijn. De Cats gaan door in de aanval. Julie Vanloo zet het spel op, en passt naar Bethy Mununga die wederom sterk is onder het bord, waarna Julie Allemand de Cats op 10 tegen 3 zet. Coach Rena Wakama neemt een time-out, en wakkert haar speelsters aan. Amy Okonkwo scoort namens Nigeria, die goed is voor gemiddeld 15 punten per wedstrijd in dit toernooi. Het driepuntsschot wil nog niet vallen bij de Cats. Ondertussen gaat Okonkwo door met het scorende werk: 12-7. Antonia Delaere dribbelt wat binnen de driepuntslijn, en scoort een jumper vanuit haar dribbel. Het is een begin van een flow die door de Cats wordt ingezet, dankzij Delaere en Mununga. Deze 6-0 run wordt door Nigeria doorbroken via een driepunter van Lauren Ebo. De bal komt bij Julie Vanloo, en vaak is dat goed voor een driepunter. Moet het een driepunter zijn? Het hoeft niet. Van dichterbij kan ze ook raak schieten vanuit de dribbel, en via een drive van Maxuella Lisowa Mbaka gaan de Cats met 22-11 na het eerste kwart aan de leiding. Het spel wisselt van tempo en tactiek bij de Cats, en het heeft effect. Ine Joris wordt vrijgespeeld, en haar jumper levert succes op: 24-11. De verdediging staat goed aan de zijde van de Belgische formatie. Er worden veel steals gepakt, en Julie Allemand wordt vrijgespeeld onder de basket. Na een nieuwe steal wordt Elise Ramette op onsportieve wijze afgestopt. Ze verzilvert haar vrije worpen en de Cats krijgen ook nog het balbezit. Meesseman vergroot de voorsprong middels een jumper, zoals steeds. Vier minuten voor rust valt ook de eerste driepunter van de Cats, en wel via Antonia Delaere. Ook aan de andere kant vindt er een driepunter plaats. Hierdoor komt Balogun op negen punten in de wedstrijd: 34-20. Vlak voor rust weet Nigeria dichterbij te komen. Diverse drives verkleinen het verschil tot tien punten. De Cats laten het voorlopig niet dichterbij komen. Mununga is wederom sterk onder het bord, en komt daarmee op acht punten. Ondanks het verweer van Nigeria is het Lisowa Mbaka die voor de ruststand zorgt: 40-29.

Ook na rust opent Nigeria met een driepunter van Okonkwo. Een kleiner verschil is aanstaande, en Nigeria kan dichterbij komen. Het is Blessing Ejiofor die daarvoor kan zorgen, en doet dat met één vrije worp. De Cats kunnen Emma Meesseman moeilijk in een vrije positie vinden. Het schot wordt gemist, en Nigeria heeft een flow te pakken na rust. Binnen anderhalve minuut staan de Cats in foutenlast, en Okonkwo zorgt in transitie voor een verschil van nog maar drie punten. Het wordt moeilijk voor de Cats, maar ze vinden Becky Massey die op een belangrijk moment scoort. Na meerdere keren balverlies wordt bij Nigeria wordt bij de Cats Delaere gevonden die toeslaat. Een nieuwe kans doet zich voor bij Delaere, en het is Delaere die opnieuw uitpakt onder het bord: 46-37. Nigeria lijdt opnieuw balverlies. Een sterkere periode weten de Cats af te werken gaandeweg het derde kwart, zeker als Julie Allemand goed is voor een driepunter: 51-37, een 11-0 run. De Cats gaan door, en weet Meesseman makkelijker te vinden. De kraan hoeft maar even open, en het verschil is gemaakt. In korte tijd staat Meesseman op 12 punten, 7 rebounds, 6 assists en 5 steals. Op dat moment krijgt ook Julie Vanloo vleugels met een driepunter waardoor zij een 20-0 run voor de Cats realiseert. Vervolgens ontstaat er een nieuwe Vanloose driepunter. Het verschil is al in één keer gemaakt na het derde kwart: 63-42. In het laatste kwart is een goed kwart weggelegd voor Ine Joris. Zij neemt de ploeg met zes punten op sleeptouw in het laatste kwart. Zo sluiten de Cats dit toernooi met succes af, en kunnen zich focussen op de Olympische Spelen. De Belgian Cats winnen met 78-61 van Nigeria en hebben zich als collectief goed bewezen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.