Basketball Academy Utrecht onder 16 stevent af op winst tegen Shooters

Gepubliceerd op 28 november 2023 om 16:30

Na een moeilijk begin leek het erop dat Basketball Academy Utrecht (Cangeroes) een sprint zou zetten naar een ruime overwinning zonder gevaar. Daar was in het tweede kwart op een gegeven moment geen sprake meer van. Een voorsprong van 18 punten zag Cangeroes tegen Shooters verdwijnen, maar herpakte zich na rust opnieuw. Een ruimte zege van 78-62 zou tot stand komen, mede door hard rebounden en sterk naar de basket gaan.

Het begin is gelijk voor de bezoekers uit Bunschoten-Spakenburg. Emma Poort wordt goed verdedigd door haar tegenstander, maar weet uit nood van de 24-secondenklok toch nog te scoren. Cangeroes komt moeilijk tot een schot, en via Josje Matthijssen wordt het 0-4 voor Shooters. Op dat moment scherpt Cangeroes de verdediging aan. Via de snelheid van Carmel Terefe staat het weer gelijk. Beide teams krijgen meerdere kansen vanaf de vrije worp lijn. Bij Shooters blijven Marit Kok en Estelle Laseur foutloos vanaf deze positie, en bij Cangeroes zijn Marit Lokker en Lisa Fooij dat ook. Cangeroes neemt daardoor een kleine voorsprong, en vergroot deze lichtjes via jumpers van Neve Boerkamp en Raghad Joumaa. Cangeroes zit in de verdediging overal tussen, en vooral via de double team verdediging komen ze tot veel steals. Zo blockt Lokker het schot inside, maar Cangeroes loopt niet uit vanwege het missen van veel open schoten. Dat stelt Shooters in staat om terug te komen in de wedstrijd. Dat lukt, want Laseur pakt de steal aan de andere kant, wat weer kansen biedt in de aanval. Zij blijft rustig, en vindt Emma Poort onder het bord die weer gelijk maakt. Cangeroes heeft nog één aanval, maar lijdt opnieuw balverlies. De bezoekers kunnen daardoor nog één keer uitpakken. Dat lukt als Jenthe Roos wordt gevonden vanaf de driepuntslijn, en via een driepunter voor 14-17 voor Shooters zorgt.

Cangeroes wil het tij keren. Kim Bos bedenkt een tactiek voor in het tweede kwart. Het lijkt een goede tactiek te zijn. Marit Lokker is er gelijk bij om vanaf de driepuntslijn gelijk te maken. Shooters komt in moeilijkheden door de verdediging van Cangeroes, waarbij Lokker gelijk het schot blockt en meerdere rebounds pakt. Haar kracht lijkt een zet in de goede richting voor de thuisploeg. Opnieuw komt ze aan de bal, en laat zien ook van dichtbij sterk af te kunnen ronden. Shooters komt moeilijk tot een goede aanval. Lokker is onder de basket een sterke kracht, en Isheya Ganpat duikt op elke bal die te pakken is. De inzet die ze op het veld laat zien heeft succes, groot succes zelfs waardoor Cangeroes meerdere steals weet te pakken, met een excellerende Marit Lokker. Een and-1 van haar en nog een krachtige drive naar de basket zet het verschil op 11 punten: 28-17, een 14-0 run voor de thuisploeg. Gerda Poort-Heinen ziet dat haar ploeg het moeilijk heeft, maar na vier minuten eindelijk weer tot scoren komt dankzij Marit Kok. Echter heeft Cangeroes Marit Lokker die wederom twee keer goed is voor de afronding. Zij bezorgt Cangeroes een grote voorsprong, en deze wordt zelfs 15 punten als Liza Post met een driepunter sterk vervolgt. Cangeroes heeft vleugels, en dat laat zij in aanvallend opzicht achter elkaar zien. Isa van den Heuvel pakt de steal, en Neve Boerkamp en de driepunter van Elin de Groot zorgen voor een verschil van maar liefst 18 punten. Ondanks dat geeft Shooters niet zomaar op. Jenthe Roos is een veelvuldige scorer in deze competitie, en haar drive heeft succes. Dat is het begin dat Shooters een achtervolging gaat inzetten. Cangeroes wordt van scoren afgehouden, na de 14 punten van Marit Lokker in dit kwart. De bezoekers komen dichterbij. Marit Kok benut de and-1, en gaat scorend door. De inzet en effort van Estelle Laseur helpt daarbij altijd; een inzet bestaande uit elke mogelijkheid optimaal benutten, achter elke bal aan gaan en de open medespeelster vinden. Haar inzet loont, en het is Marit Kok die samen met Jada Koelewijn het verschil verkleint tot zes punten: 43-37. In de laatste fase voor rust is het Boerkamp geweest die wat terugdeed voor de thuisploeg, en zorgt ook voor de laatste score voor rust: 45-39.

Cangeroes zag een voorsprong van 18 punten in vijf minuten verdwijnen. Het is daardoor weer een wedstrijd geworden, en dat wil Jenthe Roos weten. Zij gooit er gelijk een driepunter in die het verschil verder verkleint. Cangeroes scoort wederom niet, maar is in de verdediging opnieuw aanwezig met een double team methode. Dat houdt Shooters in elk geval van scoren af, maar Cangeroes wil te gehaaste aanvallen afronden waardoor na veel gemiste kansen de bal vaak bij Shooters terecht komt. De stand blijft daardoor drie minuten op 45-42 staan, maar vervolgens is het Lisa Fooij die met een jumper het verschil weer wat vergroot. Op dat moment komt Marit Lokker weer het veld op, en opnieuw is zij goed voor een mega spurt voor Cangeroes zoals ze dat in het tweede kwart ook had. Haar kracht in de aanval, de rebound en de verdediging maakt het verschil. Het een sterke drive zorgt ze voor 57-42, en gaat afstevenen op een grote double double in deze wedstrijd. Aan de andere kant is het Laseur die opnieuw toeslaat voor Shooters, maar Cangeroes gaat door via een driepunter van Liza Post: 60-44. Op dat moment drukt Cangeroes nog niet door, waardoor Shooters weer dichterbij komt. Koelewijn en Matthijssen geven hun ploeg aan het einde van het derde kwart nog het gevoel dat ze wat kunnen halen: 60-48. Dat gebeurt ook als beide speelsters opnieuw goed zijn voor een treffer onder de basket. Cangeroes stond 16 punten voor, maar dat is teruggedrongen tot acht. Op tijd gaan ze vechten voor de overwinning. Ganpat gaat weer duiken voor elk balbezit, en dat heeft succes. Eva Ghijsen en Bea Kulmuni doen hetzelfde. Via haar inbreng is het Carmel Terefe die de Cangeroes op een grote voorsprong houdt. Ook in het laatste kwart is het Marit Lokker die de kar trekt. Met 27 punten en 15 rebounds komt ze op geweldige cijfers in deze wedstrijd. Cangeroes gaan daardoor met 78-62 winnen en houden daardoor zicht op een plaats in de beste zes teams in de onder 16 Eredivisie.