Winst voor de Belgian Cats speelsters Julie Vanloo en Hind Ben Abdelkader met Galatasaray

Gepubliceerd op 30 oktober 2023 om 09:00

Gelijk in de beginfase nam Galatasaray een grote voorsprong op hun tegenstander Tarsus Belediyesi uit Mersin. Deze voorsprong werd niet meer weggegeven, mede ook vanwege het sterke spel van Hind Ben Abdelkader met 24 punten en vijf uit zeven driepunters. Julie Vanloo was met 11 punten en 8 assists eveneens productief, en als collectief heeft Galatasaray een mooie 77-100 overwinning kunnen bewerkstelligen.

Het begin is gelijk goed voor de formatie uit Istanbul. Het block is van Kiki Harrigan, de Britse forward. Van daaruit is de overname van Julie Vanloo die afpasst op Büşra Akbaş die de eerste drive naar de basket verzilvert. Eenzelfde scenario lijkt plaats te vinden als Vanloo weer een pass geeft op een afrondende speelster. Het is Hind Ben Abdelkader die de and-1 benut, en een 0-5 voorsprong realiseert voor Galatasaray. Verdedigend blijft Galatasaray er goed bij. De balwinst wordt eveneens goed benut. Julie Vanloo staat start klaar om aan te leggen voor een klassieke driepunter op de manier zoals zij dat echt kan. Zo liet ze het zien tijdens het EK met de Belgian Cats, series driepunters raak schieten, en nu doet ze dat voor haar Turkse ploeg uit Instanbul. Haar score zorgt voor een eerste gaatje in de wedstrijd. Het is tevens een teken dat Galatasaray gaat toeslaan vanaf de driepuntslijn. Abdelkader doet hetzelfde, ook vanaf die afstand raak knallen. De bal gaat snel rond; van Meltem Yıldızhan naar Vanloo die naar Abdelkader passt. Zij dreigt weer met de driepunter, maar passt naar Yıldızhan die onder het bord niet gaat voor de score. Ze passt naar buiten, naar Akbaş die snel naar Vanloo passt en die op haar beurt weer snel naar Abdelkader in de hoek passt. Zij is het eindstation van de aanval waardoor haar tweede driepunter doel treft: 4-16 voor Galatasaray. De volgende aanval lijkt een kopie van die van de vorige. De bal gaat snel van rechts naar links over de gehele driepuntslijn, weer vanuit de linkerhoek waar Abdelkader vrij staat. Haar derde driepunter is ook raak. Zo start Galatasaray sterk met een voorsprong van 15 punten. Tarsus zoekt, en vindt onder het bord ook een treffer. Het is Danielle Robinson die naar binnen snijdt en zo twee punten verzilvert. Galatasaray blijft dynamisch in de aanval. Via Yıldızhan en Vanloo wordt het 8-25 na het eerste kwart als zij de drives naar de basket weten te benutten.

Het begin van het tweede kwart is eveneens voor Galatasaray. Sude Yılmaz pakt de steal en is zeer behendig in de afronding naar de basket. Toch laat Tarsus het daar niet bij zitten. Khadijiah Cave gaat naar de basket en scoort de and-1 om iets terug te doen. Het lijkt er dan op alsof Tarsus terug komt in de wedstrijd. Merve Uygül passt naar Büşra Akgün die met een driepunter het verschil verkleint naar 13 punten: 14-27. Het wordt nog uitdagende als vanuit de hoek Akgün weer wordt gevonden voor de driepunter. Het verschil is tien punten, en Galatasaray verliest de bal. Daardoor kan Tarsus dichterbij komen. Dat gebeurt als Cave weer scoort, een 11-0 run voor Tarsus, maar die wordt doorbroken door een jumper van Kiki Harrigan. Galatasaray herpakt zich op tijd als zij Abdelkader weer vinden. Haar schoten vergroten het verschil opnieuw, en in de laatste seconden voor rust vindt Julie Vanloo Kiki Harrigan onder het bord waardoor Galatasaray met een 34-46 voorsprong de rust in gaat.

Na rust vindt Galatasaray een verwelkomende driepunter van Harrigan die op het juiste moment valt. Tarsus heeft de pech dat de open schoten niet willen vallen. Aan de andere kant is het Vanloo die het spel weet op te zetten en Hind Ben Abdelkader vindt met haar vierde driepunter. Het gaat weer snel in de aanval bij de Instanbulse formatie. Myisha Hines-Allen gaat naar de ring en scoort waarbij ze nog een bonus vrije worp cadeau krijgt. Een verschil lijkt weer gemaakt, maar daar is Tarsus weer met Cave die vanaf de driepuntslijn weer raak te schieten. Zo lijkt Tarsus steeds in de achtervolging te zijn. Toch blijft Galatasaray zuinig in de aanval, zeker als Julie Vanloo blijft strooien met de assists. Zij vindt opnieuw Myisha Hines-Allen die met haar rechterhand sterk afrondt. Als Vanloo dan ook nog goed is voor de driepunter is het verschil 17 punten en lijkt Galatasaray voorgoed weg te lopen. Daar wil Tarsus nog niets van weten. Nina Bogićević is een Servische geroutineerde kracht namens Tarsus, en zij verkleint het verschil opnieuw. Steeds als zij lijken aan te haken dan gaat Galatasaray er weer vandoor. Opnieuw is het Vanloo met de overname, en ook opnieuw met de driepunter zoals ze dat namens de Cats ook altijd doet: 55-71. Het driepuntsschot wordt weer op een goede manier gevonden, zeker als Büşra Akbaş ook met scherp schiet. Nog één keer zet Tarsus in het vierde kwart aan via een driepunter van Cave, maar dat is het laatste verweer. De schoten van Akbaş en de vijfde driepunter van Abdelkader zijn voldoende voor een ruime overwinning. Galatasaray wint met 77-100 van Tarsus en staat daarmee derde in de competitie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.