Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball wint eerste wedstrijd van het seizoen tegen Donar Groningen

Gepubliceerd op 29 september 2023 om 09:00

Voor Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball was het de eerste wedstrijd van BNXT seizoen 2023-2024. Zij namen het op tegen Donar Groningen, dat afgelopen weekend al een wedstrijd heeft gespeeld. De ploeg uit Groningen kende een turbulente zomer, waarin een faillissement van de basketbalstichting niet te voorkomen was, maar via een nieuwe organisatie een doorstart kon realiseren. Gelijk wisten ze tevens hun eerste wedstrijd overtuigend te winnen van Heroes Den Bosch. In Rotterdam liep het anders af. Enkel in het derde kwart kwamen ze even op voorsprong, maar in de beginfase van het laatste kwart zagen ze de thuisploeg langszij komen. Dankzij een geslaagd schot van Trenton Gibson, één van de nieuwe Amerikaanse aanwinsten, wist Feyenoord met 73-70 de zege binnen te halen.

Sterke start voor de ploeg uit de Maasstad

Voorafgaand aan de wedstrijd werd er een minuut stilte gehouden vanwege de verschrikkelijke schietpartijen in een huis en bij het Erasmus Medisch Centrum. Ter nagedachtenis van de slachtoffers werd hier uiteraard bij stilgestaan, op deze gitzwarte donderdag. Na deze minuut stilte werd begonnen aan de wedstrijd.

Feyenoord speelt de laatste jaren spannende wedstrijden tegen Donar, vooral in hun eigen Topsportcentrum. Na de tip-off laten de thuisploeg gelijk zien waarom. Na de aanvallende rebound van international Kai Edwards is het Trenton Gibson die ondanks de drukte onder de basket toch het schot weet te lossen en voor de eerste twee punten voor Feyenoord zorgt. Gibson is een van de twee Amerikaanse spelers bij Feyenoord, een point guard en afkomstig van Indiana State University. De thuisploeg verdedigt goed, via een geslaagde man-to-man actie waardoor Donar moeilijk tot een schot komt. Gibson dribbelt weer naar de basket, houdt even in en gaat vervolgens toch voor het schot. Met succes, en dus realiseert de ploeg van de nieuwe coach Tim Arns een sterke start. Na drie minuten spelen is het Donar dat plaats mag nemen op de vrije worplijn na de onsportieve fout van Stacy Beckton. Hieruit scoort de Litouwse aanwinst Justinas Ramanauskas een van de twee vrije worpen, en bij de inworp van Donar is het dezelfde Ramanauskas die een sterke drive naar de basket verzilvert. Feyenoord gaat door, en wel via een and-1 van Stacy Beckton; de Amerikaanse forward die vorig seizoen ook al in actie kwam voor de Rotterdamse formatie, en te herkennen was aan zijn sprongkracht. Een vervelende blessure van hem zorgde ervoor dat hij nauwelijks in actie kwam. Feyenoord start sterk, dynamisch in de aanval ook. Drives van Caleb Vijber en Damjan Mulitinovic zorgen voor een 10-5 voorsprong. Daar laten de bezoekers het niet bij zitten. Theo John herkent zich als een sterke schotblocker en stopt meerdere Rotterdamse aanvallen af. Donar pakt gelijk uit via jumpers van John Meeks en de Sloveense forward David Gabrovsek. Dat is een reden voor Tim Arns om een time-out te nemen, en dat heeft effect. De thuisploeg gaat sterk verder via een driepunter van Trenton Gibson. Ook als floor leader laat Gibson zich kenmerken. Een mooie pass op Ivo de Vreede heeft succes, en zodoende neemt Rotterdam weer afstand. Gibson gaat rustig verder, en samen met Zaba Bangala wordt de voorsprong vergroot. Bangala is een Zweedse international die in de Champions League uitkwam voor Telekom Baskets Bonn. Het gaat goed bij de thuisploeg. Gibson benut de and-1 in de laatste drie seconden van het eerste kwart. De bonus vrije worp gaat er niet in, maar De Vreede pakt de rebound en zorgt voor de 21-13 voorsprong na het eerste kwart. Een goede start dus voor de thuisploeg.

Donar won niet voor niets de eerste wedstrijd tegen Heroes Den Bosch, en dus wordt daar verweer van verwacht. Dat gebeurt meteen bij het ingaan van het tweede kwart. John Meeks wordt sterk verdedigd, maar weet toch zijn kracht te gebruiken om onder het bord sterk af te ronden. Gelijk daarna gaat Feyenoord op zoek naar een tegenaanval, en die komt via een sterke driepunter van Caleb Vijber. De voorsprong is negen punten, maar Donar laat het verschil niet verder oplopen. Zij brengen hun andere Litouwse aanwinst in stelling: Karolis Babušis, een sterke schutter en zeer behendig aan de bal. Een sterke drive naar de basket heeft succes, en in de volgende aanval van Donar komt Sander Hollanders aan de bal, en dan weet je ongeveer hoe laat het is. Vanuit de hoek schiet hij de klassieke driepunter raak, op de manier zoals alleen hij dat echt kan: 24-20. Alleen met het balbezit is Hollanders minder zuinig, wat leidt tot nieuwe kansen. Deze worden benut door Vijber, die al op 11 punten komt in de wedstrijd. Feyenoord gaat door. Gibson vindt onder het bord Maik Bouwer, de teruggekeerde forward die vijf seizoenen in Amerika bij de Southern Nazarene University in actie kwam: 34-24. De ploeg van coach Andrej Štimac moet met een antwoord komen, maar het loopt moeizaam in de aanval. Na een aantal sterke acties stokt het ook op bepaalde momenten. Ondanks dat is het Hollanders die opnieuw bij de driepuntslijn wordt gevonden, en wederom met succes schiet hij overtuigend raak. Mede door dit soort acties blijven beide ploegen dicht bij elkaar. Gibson is sterk voor de drive en de score en komt op 12 punten bij rust, wat een stand zal zijn van 41-35 in het voordeel van Feyenoord Basketball.

Spanning tot in de laatste minuut

Na rust lijkt Kai Edwards beter in de wedstrijd te komen. Met twee sterke acties onder het bord zorgt hij voor een voorsprong van acht punten. Op dat moment heeft het scorebord in het Topsportcentrum last van storingen, iets wat toch vaak gebeurt in Rotterdam. Na tien minuten kan de wedstrijd worden hervat. Donar wil en zal terugkomen in de wedstrijd. Een onsportieve fout van Kai Edwards zorgt voor vrije worpen van Theo John. Hij benut beide kansen, en een driepunter daaroverheen van Babušis betekent jackpot voor de Groningse formatie: 45-42. Aan het begin van het derde kwart houden beide teams elkaar in bedwang. Er komen geen makkelijke scores meer, al is het Kjeld Zuidema die na de rebound het verschil minimaliseert. Trenton Gibson is het even niet die scoort, maar wel het spel fraai verdeelt wanneer het moet. Dat zorgt voor kansen voor De Vreede en Bouwer die succesvol uitpakken: 52-47. We naderen de laatste drie minuten van het derde kwart, waarin Donar wat terug doet. Allereerst is het Sander Hollanders die twee vrije worpen erin weet te schieten. In de verdediging wordt Feyenoord tot een turnover gedwongen. Donar heeft de kans om het verschil weer te minimaliseren, of met een driepunter gelijk te komen. David Gabrovsek gaat voor de laatste optie, en met succes. Zijn driepunter gaat raak: 52 gelijk. Donar krijgt in de verdediging grip op de aanval van Feyenoord en krijgt in de aanval een nieuwe kans. John Meeks is een sterke kracht en scoort opnieuw onder de basket. Donar komt daarmee voor het eerst op voorsprong in de wedstrijd: 52-54, en dat willen de meegereisde Donarfans wel weten. Feyenoord weet wederom niet tot scoren te komen, en het is Donar dat de voorsprong kan uitbouwen. Ze vinden Hollanders, die nu sterk verdedigd wordt door Isai Sow. Sow blijft erop, maar komt niet over het screen van Dakota Quinn heen. Hollanders maakt gebruik van de ruimte en schiet zijn derde driepunter raak: 52-57 na het derde kwart en 11 punten van Hollanders.

Weet Donar de voorsprong verder uit te bouwen? Of slaat Rotterdam opnieuw toe? Kai Edwards pakt de steal bij de inworp van Donar en scoort gelijk: 54-57 en Donar verspeelt opnieuw de bal bij de inworp aangezien er op de zijlijn wordt gestapt. Gibson gaat naar de basket en kan met twee vrije worpen het verschil minimaliseren, maar hij laat de twee kansen onbenut. Ook Donar komt niet tot scoren, en Gibson gaat voor een nieuwe kans. Hij geeft de pass op Ivo de Vreede die de alley-oop dunk afrondt en het verschil minimaliseert. Dit doet het Rotterdamse publiek opleven, en zij scanderen 'defense defense' bij elke aanval van Donar. David Gabrovsek mist het schot bij Donar, en Feyenoord heeft de kans om een nieuwe voorsprong te pakken. Sow gaat naar de basket, maar past naar buiten naar Maik Bouwer die niet aarzelt. Hij gaat voor de driepunter, en met succes is deze raak: 59-57 weer voor Rotterdam. Ondanks dat is Donar niet van plan het daarbij te laten. Justinas Ramanauskas is een driver, en verzilvert een belangrijke and-1 voor de bezoekers. De bonusvrije worp gaat er niet in waardoor het gelijk blijft. Beide teams laten elkaar op dat moment niets toe, maar ze weten voorlopig ook niet te scoren. Met nog vijf minuten te gaan pakt Edwards een belangrijke aanvallende rebound waardoor de thuisploeg weer op voorsprong komt. Opnieuw is Donar in de achtervolging. Wie daarin wordt gevonden is Karolis Babušis die vanuit de dribbel zijn driepunter met succes erin schiet: 62 gelijk. Het is een intense wedstrijd, met een spannende slotfase. Feyenoord komt steeds op voorsprong te staan, en Donar maakt steeds gelijk. Het is Meeks die veelal gelijkmaakt, met meerdere backdoors naar het bord. Met nog 1:40 is het gelijk bij 68-68, en heeft de thuisploeg het balbezit. Caleb Vijber gaat naar de basket om zijn lay-up te verzilveren. Echter gaat deze mis, maar hij pakt wel zijn eigen rebound. Gelijk past hij naar buiten, naar Trenton Gibson die gelijk omhoog gaat voor de driepunter. Tot vreugde van het Rotterdamse publiek wordt deze verzilverd: 71-68. Donar neemt meteen een time-out, om iets terug te doen. Theo John gaat de confrontatie onder de basket aan, en scoort eroverheen. Het verschil is één punt met nog een minuut te gaan. Feyenoord zoekt het opnieuw via Vijber, maar hij mist. Donar kan op voorsprong komen in de volgende aanval. Gabrovsek gaat voor het schot, maar hij mist ook. Feyenoord heeft nog 30 seconden om wat te doen. Gibson dribbelt, draait zich langs zijn tegenstander en scoort een belangrijke jumper: 73-70 en 21 punten voor Gibson. Donar neemt opnieuw een time-out, en heeft een driepunter nodig. Dat weet Feyenoord, en Gibson maakt direct een persoonlijke fout om Donar niet tot een driepunter te laten komen. Feyenoord zit nog niet aan de vijf teamfouten, dus Donar kan opnieuw uitnemen. Kai Edwards pakt de steal, maar de scheidsrechter ziet dat hij buiten de lijn staat. Het balbezit is met nog zeven seconden te gaan opnieuw voor Donar, en zij hebben een driepunter nodig om gelijk te komen. Dan zou je een schutter als Sander Hollanders op het veld verwachten, met ook deze wedstrijd drie uit vier driepunters. Maar het gebeurt niet, we zien geen schutter als Hollanders op het veld. In plaats daarvan probeert Theo John het, maar hij mist. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord komt hierdoor niet meer in gevaar, en wint op geweldige wijze hun eerste wedstrijd met 73-70 van Donar Groningen.