Zorg en Zekerheid Leiden wint Nederlandse Supercup

Gepubliceerd op 18 september 2023 om 08:00

Vorige week had Zorg en Zekerheid Leiden geen geluk in de BNXT Supercup, de prijs tussen de Nederlandse en Belgische basketbalkampioen van vorig seizoen. Oostende bleek met 59-89 te sterk te zijn. Zondagmiddag deed er zich een nieuwe kans voor bij de ploeg uit de Sleutelstad. Tegen bekerfinalist van vorig seizoen, Landstede Hammers uit Zwolle, zou de Nederlandse Supercup plaatsvinden. Een mooie wedstrijd was het niet, wel eentje met veel spanning; zo'n wedstrijd waarin pas in de laatste seconden de Supercup beslist kon worden. Na een aantal driepunters bleef ZZ Leiden overeind en wist met 62-57 de Nederlandse Supercup te winnen.

Het duel tussen ZZ Leiden en Landstede Hammers staat altijd garant voor spanning. ZZ Leiden heeft de kern van het team van vorig jaar enigszins behouden, met uitzondering van de vertrokken importspelers. Bij Landstede Hammers is er veel veranderd. Afgelopen seizoen vond een opmerkelijke wending plaats met het abrupt beëindigen van de samenwerking met coach Herman van den Belt, na 27 jaar dienst in Zwolle. Ook dit seizoen ontbreekt Mark van Schutterhoef, een langdurig betrokken figuur in het Zwolse basketbal. Van Schutterhoef is nog wel actief in de Academy van Zwolle. Dit jaar is de Belgische coach Jean-Marc Jaumin de hoofdcoach van de ploeg uit het oosten van het land. Het team bestaat uit Amerikaanse, Tsjechische en Kroatische spelers, aangevuld met onder meer international Terrence Bieshaar, Coen Stolk en Tim Hoeve. Ralf de Pagter is ook vertrokken bij de Zwolse formatie.

Aan het begin van deze Supercupwedstrijd hebben beide teams moeite om de ring te vinden. Diverse schoten worden gemist en Terrence Bieshaar mag als eerste vrije worpen nemen. Hij benut de helft van de kansen en pakt zo één van de twee cadeaupunten. Leiden mist veel open schoten en in de volgende Zwolse aanval wordt er opnieuw een fout gemaakt op Bieshaar. De international weet opnieuw voor de helft gebruik te maken van zijn mogelijkheid, middels één uit twee vrije worpen. Leiden is onvoorzichtig wat betreft persoonlijke fouten. Ook Coen Stolk mag twee keer aanleggen vanaf de vrije worplijn en zorgt voor een 0-6 voorsprong voor Landstede. Leiden weet vier minuten lang niet te scoren, totdat Roeland Schaftenaar Stan van den Elzen naar de ring ziet rennen. Van den Elzen bedenkt zich niet en maakt gebruik van zijn mogelijkheid naar de ring. Zo komen ook de eerste Leidse punten op het bord, maar maakt Marijn Ververs wel al vroeg in de wedstrijd zijn tweede persoonlijke fout. Opnieuw betekent dat vrije worpen voor Landstede, welke opnieuw voor de helft worden benut. Het is Michal Kozak, de Tsjechische power forward, die ook één uit twee schiet. Ook na de volgende Leidse aanval komt er een persoonlijke fout en zien we dat Zwolle wederom niet vanaf de vrije worplijn scoort. Zo laat Zwolle veel vrije kansen liggen, maar lijdt Leiden ook veel balverlies. Dan komt na vijf minuten ook de eerste veldscore van Zwolle als Niek van der Plas naar de basket dribbelt en tegenover Schaftenaar scoort: 2-9. Coach Doug Spradley besluit dan een time-out te nemen. Zijn plan om Schaftenaar in scoringspositie te brengen heeft succes en zodoende komt Leiden ook beter in de wedstrijd. Zwolle heeft moeite met de Leidse verdediging en de inbreng van Roeland Schaftenaar heeft wederom succes. Hij komt al op zes punten in korte tijd en Lucas Kruithof doet vervolgens waar hij goed in is, als een stofzuiger, want zo wordt hij hier genoemd in Leiden, achter de bal aan en de bal onderscheppen. Deze onderschepping leidt tot een driepunter van Taijon Jones, die daarmee Leiden voor het eerst op voorsprong zet: 13-12. Jones is één van de schutters in Leidse dienst, die Deion Hammond moet vervangen. Toch is het Zwolle dat op voorsprong komt na het eerste kwart dankzij een drive van Jack Pagenkopf, de nieuwe Amerikaanse aanwinst van Landstede die twee seizoenen geleden nog tijdelijk speelde bij het Belgische Okapi Aalst: 13-14.

ZZ Leiden zoekt in de volgende tien minuten Maarten Bouwknecht. Hij creëert zijn eigen schot, wat leidt tot een driepunter voor hem. Aan de andere kant kan Jack Pagenkopf dat ook, ook een driepunter van hem waarmee hij op zeven punten komt. Leiden heeft Bouwknecht die sterk op schot is en zijn schot treft weer doel. Met wederom een driepunter van hem staat het 21-17 voor Leiden en Leiden krijgt bijna de bal terug als Lucas Kruithof zich weer achter de bal aan stort en bijna verovert. In de beslissende finale van afgelopen seizoen tegen Donar was hij van cruciaal belang in de verdediging met meerdere steals, samen met een bombardement aan driepunters van Luuk van Bree. Leiden gaat door met het sterke spel. Bouwknecht zet het spel op en vindt Jibbe Sicking met een machtige driepunter waardoor de voorsprong groeit naar zeven punten. Verder laat Landstede het niet komen. Daarvoor gaan ze op zoek naar Lukša Buljević, een talentvolle Kroatische belofte die zijn basketbalopleiding genoot bij KK Cibona in Zagreb, een club met een zeer rijke historie. Een jumper en een driepunter verkleinen de achterstand. Zwolle verzint nieuwe aanvallen, ook om in de verdediging antwoord te vinden op Roeland Schaftenaar met 12 punten. Een driepunter van Tim Hoeve is in elk geval welkom voor Zwolle: 29-25. Het antwoord op Schaftenaar is er in elk geval nog niet, want wederom is hij onder het bord sterk. Zodoende behouden zij een comfortabele voorsprong, maar Zwolle vindt weer de driepunter. Het is Terrence Bieshaar die de stand op 32-30 zet bij rust met zijn afstandsschot. Veel schoten vallen bij beide teams niet goed, en daardoor blijven beide teams bij elkaar in het spoor.

Bij Leiden zijn het de importkrachten Taijon Jones en Alex Gross die hun puntenproductie nog niet hebben kunnen doorzetten in de eerste helft. Jones is aan het begin van de tweede helft wel goed voor de and-1, maar vervolgens weten beide teams de ring niet goed te vinden. Veel turnovers over en weer, en pas na vier minuten scoort Zwolle voor het eerst, en opnieuw via Pagenkopf. Het lijkt alsof er bij beide teams een deksel op de basket zit. Leiden en Zwolle weten er geen bal in te gooien. Drie minuten voor het einde van het derde kwart pakt Noah Dickerson van Zwolle de steal, en met een mini-dunk komt Landstede weer dichterbij Leiden. Een nieuwe kans om uit te lopen doet zich voor Leiden wel voor als Bouwknecht naar de ring kan gaan om af te ronden, maar hij besluit een pass achter zijn rug te geven waardoor de bal in een Zwolse hand terechtkomt. De bezoekers uit Zwolle straffen dat onmiddellijk af met een driepunter van Lukša Buljević: 38-39 voor Zwolle. Bouwknecht gaat niet voor de tweede keer de fout in, en rondt dit keer wel af onder het bord. Het lukt Landstede niet om door te drukken, en daardoor gaat Leiden naar een 42-39 voorsprong na het derde kwart. De score is vrij schaars. Jones opent het vierde kwart met een boogbal. Zwolle mist twee vrije worpen via Bieshaar, en een grotere voorsprong komt tot stand voor Leiden via Stan van den Elzen: 46-39. Toch geeft Landstede niet op. Het is Pagenkopf die wordt gevonden, en met een driepunter komt hij op 12 punten. Voor Landstede komt er een score-impuls tot stand. Coen Stolk komt door met een driepunter, en na de steal die daarop volgt is het Stolk die met een dunk de stand enigszins minimaliseert: 49-47. Leiden kan weer een grotere voorsprong realiseren, maar Kruithof gooit de bal zomaar weg. Deze turnover komt Leiden duur te staan, want Tim Hoeve schiet Zwolle met een driepunter op voorsprong: 49-50 met nog vijf minuten te gaan. Leiden kan opnieuw vrije worpen nemen, want Bieshaar maakt opnieuw een fout op Maarten Bouwknecht. In de vorige aanval betekent dat één van de twee punten, maar deze twee schoten gaan wel raak waardoor Leiden weer voorstaat met één punt. Zwolle zoekt naar een nieuwe voorsprong, maar mist. Leiden kan de voorsprong weer verder uitbouwen in de laatste vier minuten, maar de driepunter van Jones gaat er niet in. Landstede is weer in balbezit. Pagenkopf zet het spel op, en vindt Noah Dickerson onder het bord die de voorsprong weer voor de Zwolse formatie onder het bord dunkt: 51-52. Het is moeilijk voor beide teams, maar Alex Gross schiet één vrije worp raak die voor een gelijkstand zorgt. Voor Gross is het overigens het enige punt in de wedstrijd. Leiden wisselt op dat moment Maarten Bouwknecht voor Marijn Ververs. De vertrouwde guard heeft nog geen punt op het bord, maar op het belangrijke moment komen daar drie punten bij met zijn schot: 55-52. Leiden heeft met nog tweeënhalve minuut weer de voorsprong, maar ziet dat bij Zwolle aan de andere kant Darius Quisenberry hetzelfde doet: 55 gelijk en overigens pas zijn eerste score. Beide teams zijn weer in evenwicht, maar Marijn Ververs wil een nieuwe voorsprong forceren. Dat lukt niet, maar Leiden blijft in balbezit. Van daaruit vinden ze Luuk van Bree die met een klassieke driepunter doorkomt, op de manier zoals hij dat echt kan en dat in de finale vorig jaar tegen Donar ook op het belangrijkste moment liet zien: 58-55. Leiden staat weer drie punten voor. Pagenkopf gaat naar de ring, scoort, maar wordt afgefloten vanwege een aanvallende fout die hij maakt. Geen minimaal verschil in de wedstrijd dus, en nog steeds drie punten voorsprong voor Leiden. Dat kunnen er vijf worden als Jones de lay-up er niet inlegt. De laatste minuut gaat in, en Zwolle is in balbezit. Ze staan drie punten achter, en Pagenkopf probeert het met een drive naar de basket. Zijn poging strandt, maar ze pakken de aanvalsrebound. Hoeve probeert op zijn beurt om gelijk te maken met een driepunter, maar ook die bal valt niet. In de rebound is het ondertussen Michal Kozak die geblesseerd vanwege een hoofdwond het veld moet verlaten. Zwolle heeft weer balbezit, maar er komt opnieuw geen driepunter tot stand. Landstede moet persoonlijke fouten maken in de hoop dat Leiden vrije worpen gaat missen. Ververs mag op de vrije worplijn plaatsnemen, maar hij laat beide kansen liggen. Toch is het Schaftenaar die de rebound pakt. Opnieuw moet Zwolle een fout maken, en is het Schaftenaar die vrije worpen mag nemen. De eerste gaat mis, waardoor de kans op gelijkmaken nog altijd zichtbaar is. De tweede gaat wel raak, en zo kan Zwolle niet meer gelijkkomen. Leiden wint de Nederlandse Supercup met 62-57, en pakt daarmee de eerste prijs van dit seizoen.