Nederlandse rolstoelbasketbalsters Europees Kampioen in Ahoy Rotterdam

Gepubliceerd op 18 augustus 2023 om 22:00

Na het behalen van zoveel opeenvolgende kampioenschappen zou het extra bijzonder zijn als er opnieuw een grote titel veroverd zou worden in een uitverkocht Ahoy Rotterdam. Dat is precies wat er is gebeurd. Hoewel de Lions veel schoten misten, bleven ze als collectief sterk en vastberaden. Ze kwamen nooit echt in gevaar. Een prachtig resultaat stond op het punt te volgen, namelijk door de finale te winnen met 58-36 van Groot-Brittannië en opnieuw kampioen te worden.

Het volgepakte Ahoy ziet hoe de Orange Lions als eerste scoren via Bo Kramer, en of het nu Mariska Beijer is die scoort, of haar schot blockt Groot-Brittannië; ze is altijd betrokken. Na de score van Ilse Arts is het Helen Freeman die punten maakt voor Groot-Brittannië: 6-4 voor de Lions. Vervolgens is het Mariska Beijer die opnieuw wordt gevonden, met succes, en ook de rebound pakt. De Lions slaan een gaatje en doen dat via een drietrapsactie die wordt voltooid door Kramer, die al op acht punten staat: 12-4. Groot-Brittannië grijpt al vroeg naar een time-out. De Lions lijden meerdere malen balverlies rond het einde van het eerste kwart. Groot-Brittannië komt terug, waarbij Robyn Love zorgt voor 13-9 na het eerste kwart. Na een gemist schot van Groot-Brittannië is het Xena Wimmenhoeve waardoor de Lions na enige tijd het schot er weer in krijgt. Opnieuw ontstaat er een opening voor de Lions. Beijer blijft van dichtbij scoren, zoals ze gedurende dit toernooi consistent heeft laten zien. De Lions houden de Britten opnieuw tegen en Julia van der Sprong vergroot de voorsprong naar 10 punten voor de Lions. Na vier minuten scoren de Britten voor het eerst. Het is Jade Atkin die raak schiet vanaf de kop van de bucket. Het verschil blijft geruime tijd acht punten, deels omdat de Lions een paar open lay-ups niet weten te verzilveren. Carina de Rooij slaagt er echter wel in om in twee pogingen iets terug te doen. Ze brengt het verschil op 11 punten en zo gaan de Orange Lions uiteindelijk met een score van 28-15 de rust in.

De Lions missen veel schoten en in de eerste minuten van het derde kwart verandert dat niet. Ze openen met een vrije worp van Bo Kramer na een onsportieve fout van Groot-Brittannië. Daarna volgt een driepunter van dezelfde Kramer die de score op 32-15 brengt. Groot-Brittannië geeft echter niet op en verkleint de achterstand tot 11 punten, terwijl de Lions de volgende kans missen. Dat geeft Groot-Brittannië de kans om terug te komen. Maar opnieuw komen ze niet dichterbij, terwijl de Lions veel open kansen van dichtbij niet weet te benutten. De Britten scoren opnieuw en het verschil is meteen weer minder dan 10 punten. Op dat moment wordt er weer gezocht naar Mariska Beijer, en dat leidt opnieuw tot succes. Dit succes is echter van korte duur, want de Lions missen opnieuw drie open kansen. Desondanks scoren de Lions en brengen ze hun voorsprong op 12 punten, opnieuw via Beijer, wat de stand op 36-24 brengt aan het einde van het derde kwart. Het schotpercentage van de Lions is inmiddels gedaald tot 31%. Een spannend laatste kwart staat te wachten.

Bo Kramer zorgt er echter voor dat het niet al te spannend wordt. Haar schot brengt de voorsprong op 14 punten, maar de Britten doen wat terug via Robinson. De Lions lijken hun schot op tijd terug te vinden. Jitske Visser begint ook raak te schieten. Ook de Britten blijven niet achter. Het linkshandige schot van Freeman zorgt voor hoop, maar Wimmenhoeve scoort ook goed. Ook Visser komt steeds beter in de wedstrijd: 44-28 voor de Lions. De voorsprong kan vergroot worden, een cruciaal moment om de titel binnen te slepen. Het duel tussen Wimmenhoeve en Visser blijft voor scores zorgen, net als Ilse Arts. Het lijkt de goede kant op te gaan. Kramer lijkt de beslissende voorsprong van 20 punten te nemen. Ondanks een zeer moeizame aanval met veel gemiste schoten lukt het toch. In 2017 behaalden ze de Europese titel, in 2018 een wereldtitel, in 2019 (in Rotterdam) een Europese titel, een Paralympisch kampioenschap in 2021, afgelopen juni nog een wereldtitel, en nu is Ahoy Rotterdam getuige van opnieuw een Europese titel voor het Nederlands rolstoelbasketbalteam. De dames winnen met 58-36 van Groot-Brittannië en voegen zo opnieuw een grote titel toe aan hun kampioensketting.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.