Nationale rolstoelbasketbalbasketbalsters naar de finale van de European Para Championships, de nationale mannen rolstoelbasketballers naar de halve finale

Gepubliceerd op 17 augustus 2023 om 09:00

De Nederlandse rolstoelbasketballers, ook wel de Orange Lions genoemd, presteren uitstekend op de European Para Championships, zowel bij de mannen als de vrouwen. Het damesteam, de vrouwen rolstoelbasketbalsters, heeft opnieuw indruk gemaakt door met overtuigende cijfers te winnen, dit keer van Spanje. Ze domineerden hun tegenstander en versloegen Spanje met 31-64, waarmee ze zich plaatsten voor de finale. De mannen hadden een spannendere strijd. In het tweede kwart stonden ze 14 punten achter tegen Frankrijk. Pas in de laatste minuut van de wedstrijd wisten de Lions de leiding te nemen en wonnen ze met 60-63 van Frankrijk, waardoor ze zich nu in de halve finale bevinden.

Orange Lions vrouwen VS Spanje

Bij het bespreken van het damesteam van de rolstoelbasketballers komt vaak de naam Mariska Beijer naar voren. Ook in de wedstrijd tegen Spanje maakte deze nauwkeurige speelster haar stempel. Haar bijdrage zorgde voor een vroege voorsprong voor de Lions, met 8-13 na het eerste kwart. Beijer schoot snel en trefzeker, wat de voorsprong vergrootte. Ook Bo Kramer en Xena Wimmenhoeve toonden hun schietvaardigheid. De wedstrijd verloor al snel zijn spanning en Spanje werd geconfronteerd met een aanzienlijke achterstand. Als team stonden de Lions weer aan de goede kant van het scorebord, zoals eigenlijk altijd de laatste jaren. Julia van der Sprong voegde ook haar bijdrage toe en de grote overwinning was een feit. Met een eindstand van 31-64 plaatsten de Lions zich voor de finale.

Orange Lions mannen VS Frankrijk

Bij de mannen zien we een vergelijkbare sterke prestatie tijdens dit EK-toernooi. Robin Poggenwisch, namens de Lions, scoorde een driepunter en bracht de stand op 4-9 in hun voordeel. Maar al snel maakte Frankrijk hun entree in de wedstrijd. Christophe Carlier speelde een cruciale rol voor zijn team en met zijn scores nam Frankrijk een voorsprong van 18-17. Even later nam Nicolas Jouanserre het stokje over van Carlier en bracht de voorsprong op 14 punten voor Frankrijk. Na de rust was het tijd voor de Lions om terug te vechten. Het duo Mendel Op Den Orth en Mattijs Bellers toonden hun belangrijke samenwerking en brachten de score naar 37-35. Frankrijk miste kansen en aan de andere kant was het Bellers die met een driepunter de stand naar 39-42 bracht, in het voordeel van de Lions. Het momentum was weer aan hun zijde. De Lions vochten terug in de wedstrijd, maar Frankrijk gaf niet op. Een nieuwe opleving bracht Frankrijk op een voorsprong van 56-50 dankzij Louis Hardouin, met nog zes minuten te spelen. Op dat cruciale moment kozen de Lions opnieuw voor Mendel Op Den Orth en met succes. Ze namen de leiding terug, met weinig tijd over. De winnaar zou zich plaatsen voor de halve finale. Precies op het juiste moment stonden de Lions op. Quinten Zantinge maakte een belangrijke jumper, waardoor de score op 60-63 kwam te staan. Deze stand bleef gehandhaafd, en de Lions plaatsten zich voor de halve finale van dit EK.