Orange Lions winnen in de laatste seconde van de Belgian Lions

Gepubliceerd op 15 augustus 2023 om 09:00

Vlak voor rust plaatsten de Orange Lions een mega run tegen België waardoor een overwinning niets in de weg kon staan. Toch leken de Lions te bevriezen en kwam België van een achterstand van 19 punten terug tot een voorsprong van twee punten. Nederland bleef koelbloedig, en scoorde op belangrijke momenten wanneer België dat niet deed. Bij 76-76 ging Charlon Kloof naar de ring, en scoorde in de laatste seconde het winnende punt waardoor de Lions met 76-78 zouden winnen van België.

De Orange Lions zijn gebrand op revanche na de nederlaag tegen Zweden, waar zondag met 89-91 tegen werd verloren na verlenging. Yannick Franke zorgt voor de eerste voorsprong voor de Lions. België wordt gecoacht door Dario Gjergja, een bevlogen Kroatische coach die weet wat het is om kampioen te worden. Heel vaak werd hij dat met Oostende, en nu ziet hij zijn ploeg terugkomen in de wedstrijd dankzij een driepunter van Loic Schwartz. België lijkt langszij te komen, maar lijdt vervolgens balverlies. Dylan van Eyck pakt de steal en haalt krachtig uit met een dunk. Beide teams blijven in de buurt van elkaar. Milan Samardzic en Mattias Palinckx maken 16 gelijk, maar het einde van het eerste kwart is voor Charlon Kloof die twee keer weet toe te slaan en voor 16-20 zorgt voor de Lions na het eerste kwart.

Er wordt niet beter voor de ploeg van coach Gjergja, en voor bondscoach Arik Shivek des te meer voor zijn ploeg. Emmanuel Nzekwesi wordt in het tweede kwart het veld in gebracht, en zijn inbreng is erg sterk. De ene na de andere inside bal gaat raak, op aangevers van Kloof en Tristan Enaruna. De Lions denderen over België heen, want naast Nzekwesi is het Rienk Mast die onder het bord sterk is. België lijdt balverlies, en komt niet tot een goede aanval. Enkele keren weten ze te scoren via Hans Vanwijn, maar Rienk Mast zorgt met een driepunter voor 24-41. De voorsprong van 17 punten blijft intact als Enaruna scoort: 28-45. Een grote voorsprong voor de Lions.

Ook na rust openen de Lions sterk. Jesse Edwards is goed voor een harde dunk, via zijn bekende sprongkracht. Zijn inbreng zorgt voor 38-55, een verschil van nog altijd 17 punten met nog vijf minuten te gaan in het derde kwart. Op dat moment komt België beter in de wedstrijd, en houden de Lions van scoren af. Ismael Bako zorgt met een and-1 voor een kleiner verschil. Aanvallend gaat het niet meer goed bij de Lions. Loic Schwartz is het die voor meerdere blocks zorgt en de Lions van scoren af maakt. Meerdere vrije worpen en de drive van Thijs De Ridder zorgen voor een nog kleiner verschil: 53-57. België is weer terug in de wedstrijd. België lijkt te beschikken over de flow. Mattias Palinckx maakt gelijk, en de Lions lijken niet op tijd wakker te worden. Ze missen wederom, en Siebe Ledegen zorgt voor een voorsprong voor België via een jumper: 59-57. De Lions weten al heel lang niet meer te scoren, maar doen dat gelijk na de score van Ledegen via Nzekwesi. Beide teams staan weer gelijk, maar daarna slaat België weer toe via Thijs De Ridder. Twee punten is de voorsprong voor België, maar wisselt gelijk naar de andere kant als Nzekwesi de driepunter erin schiet: 61-62. De Lions heroveren de voorsprong, en België levert de bal in vanwege een overtreding van de 24-secondenregel. Het is Charlon Kloof die daar zijn voordeel mee doet, en Marijn Ververs die met een drive naar de basket voor een 64-69 voorsprong zorgt voor de Lions. Met nog twee minuten te gaan is het verschil nog steeds klein, drie punten voor de Lions. België mist het schot, maar Thijs De Ridder pakt de rebound en minimaliseert het verschil: 73-74. De Lions moeten iets doen om België niet dichterbij te laten komen. Charlon Kloof geeft op vertrouwde wijze een hoge pass op Jesse Edwards die met een alley-oop dunk het verschil weer vergroot met nog 25 seconden te gaan: 73-76. België neemt een time-out, en tekent een plan uit om terug te komen. Dat plan slaagt als Milan Samardzic met een driepunter gelijk maakt: 76-76 met nog vijf seconden te gaan. Charlon Kloof is in balbezit. Hij dribbelt naar de basket en spring naar de ring. De bal stuitert meerdere keren, en valt door het netje waardoor de Lions met 76-78 de wedstrijd winnen. Een mooie manier om het verlies tegen Zweden te verwerken.