De mannen en vrouwen Orange Lions Rolstoelbasketballers boeken ruime overwinningen

Gepubliceerd op 12 juni 2023 om 16:00

In de eerste helft bleven de mannen van de Orange Lions en Frankrijk nog bij elkaar. De aanval verliep bij de Lions een stuk dynamischer en efficiënter dan tegen Korea. Via meerdere assists van Robin Poggenwisch en 38 punten van Mendel op den Orth kwam een grote overwinning tot stand: 77-46. Bij de vrouwen was het vanaf de eerste minuut al een formaliteit. De dames domineerden in alle opzichten, en dwongen een 107-16 overwinning af tegen Thailand.

Orange Lions mannen VS Frankrijk

De aanval verloopt bij beide teams beter als in de vorige wedstrijd tegen Korea. Bij Frankrijk is het Soufyane Mehiaoui die met een driepunter Frankrijk op 6-7 zet. De Orange Lions blijven niet stilzitten. De aanval gaat in hoog tempo opgevoerd worden, en Robin Poggenwisch zorgt met een drive naar de basket voor 10-9. Frankrijk zet de aanval op, maar lijdt balverlies. Aan de zijde van oranje is het Medel 'Superman' op den Orth die het verschil vergroot voor de Nederlandse formatie. Het gaat goed bij de Lions, ondanks het verweer van Frankrijk. Op den Orth blijft trefzeker en scherp, en gaat zijn ploeg voor in de strijd. Beide teams blijven in de buurt van elkaar. Via vrije worpen van Audrey Cayol namens Frankrijk wordt het eerste kwart beëindigd met een 16-15 voorsprong voor de Orange Lions.

Christophe Carlier start het tweede kwart goed voor Frankrijk met een jumper. De Fransen nemen daardoor de leiding, maar niet lang. Robin Poggenwisch verzilvert de drive naar de basket, en Carlier maakt daarbij de onsportieve fout waarna Poggenwisch nog een extra vrije worp krijgt en de Lions het balbezit houden. Gijs Even scoort vanuit de inbounce waardoor de Lions weer een marge van drie punten hebben. Niet alleen onder het bord, maar ook van afstand laat Op den Orth zien dat hij trefzeker is. Toch blijft Frankrijk tegen scoren. Alexis Ramonet is hun schutter, en zijn driepunter maakt 22 gelijk. De inbreng van Gijs Even en Frank de Jong zorgen voor extra input, en een ruststand van 32-26 voor de Orange Lions. Mendel op den Orth staat op dat moment al op 16 punten.

De Orange Lions hervatten sterk na rust, in het bijzonder 'Superman' Op den Orth. Hij komt met een 44-34 voorsprong al op 24 punten. Frankrijk weet dat hij niet meer mag scoren. Dat gebeurt ook niet, maar naast Op den Orth hebben de Lions ook Poggenwisch die eveneens trefzeker is. Hij vergroot het verschil op 48-35 in twee tijden; twee schoten van hem die succesvol doeltreffen. Een comfortabele voorsprong is het geval voor de Lions. De verdediging blijft strak bij de Lions. Frankrijk komt niet tot een goed schot, en de Lions des te meer. Matthijs Bellers zorgt voor een voorsprong van 15 punten, en dan wordt het wel heel moeilijk voor Frankrijk. Het gaan de Lions goed af, met aan het eind veelal Op den Orth die zijn inbreng veelvoudig bewijst. Nog één keer zorgt Frankrijk voor een driepunter via Alexis Ramonet, maar gelijk aan de andere kant is het Poggenwisch die blijft mee scoren. Het verschil loopt op naar 20 punten als Poggenwisch ook sterk bijdraagt aan het spel van de Lions. Met 15 assists van hem en 38 punten van Mendel op den Orth gaan de Lions ruim winnen van Frankrijk met 77-46. Ook de tweede wedstrijd wordt op een sterke manier afgesloten.

Orange Lions dames VS Thailand

De dames van de Orange Lions beginnen sterk, in het bijzonder Mariska 'the Beast' Beijer. Onder het bord is ze niet af te stoppen, en samen met nog eens zes punten van Bo Kramer staan de Lions na vier minuten al met 12-2 voor tegen Thailand. Het klasseverschil is duidelijk aantoonbaar, zowel aanvallend als verdedigend. Als Kramer en Beijer niet scoren zijn het Carina de Rooij en Jitske Visser die het eveneens doen. Elk schot van de Lions lijkt te vallen, van welke afstand dan ook. Bo Kramer scoort wederom, en zorgt al voor een 24-2 voorsprong voor het Oranjelegioen. Er wordt enorm gedomineerd door de veelvoudige kampioenen, wat resulteert in een 28-2 voorsprong na het eerste kwart. De complete bankopstelling van de Lions wordt dan in het veld gebracht. Daarom begint Xena Wimmenhoeve sterk met een and-1. Het is dan allang geen wedstrijd meer. Cher korver en Julia van der Sprong vergroten het verschil steeds meer. Vooral Wimmenhoeve is bezig aan een imposant tweede kwart, waarin ze 10 punten maakt. Dat zorgt voor een onoverbrugbaar verschil bij rust voor de Lions: 50-6.

In alle opzichten wordt tijdens dit tweede WK duel gedomineerd. We zien Ilse Arts die in de verdediging samen met Ylonne Post, Sylvana van Hees en Saskia Pronk erg sterk is, Lindsay Frelink die met Julia van der Sprong veel rebounds pakt en een drietal sterk scorende speelsters. Naast de 30 punten van Bo Kramer laat Xena Wimmenhoeve ook haar bijdrage zien met eveneens 30 punten en zeven rebounds in 25 minuten. Zij is onder het bord erg sterk, en benadrukt dat de Lions niet alleen afhankelijk zijn van Bo Kramer en Mariska Beijer. Een dominerende wedstrijd betekent een monsterzege voor de Orange Lions met 107-16 tegen Thailand.