Rolstoelbasketbal mannen overeind tijdens het WK eerste duel tegen Korea

Gepubliceerd op 11 juni 2023 om 17:00

Pas in de laatste minuut stevenden de mannen van de Orange Lions rolstoelbasketballers af op een overwinning tijdens het eerste WK duel. Steeds kwam Korea terug in de wedstrijd, en zelfs op voorsprong. Onder leiding van een sterk spelende Mendel van den Orth wisten de Lions te winnen met 51-57.

De Orange Lions komen er in de beginfase het beste uit. Het schot van Matthijs Bellers is goed voor de openingsscore, waarna Mendel op den Orth voor 0-4 zorgt. Het verloopt vervolgens moeizaam aan de kant van de oranje spelers. Veel schoten worden gemist, waarvan een aantal inleggers. Ook de vrije worpen worden gemist waardoor het een lange tijd een gelijke stand blijft, aangezien Korea voorlopig ook niet groots uitpakt. Na twee minuten zorgt Dong Hyeon Gim voor een voorsprong voor Korea met een schot net voor de driepuntslijn: 8-6. Coach Cees van Rootselaar, oud-international en vijfvoudig kampioen met Den Helder, neemt een time-out voor de Orange Lions. Gelijk daarna is een vlotte aanval te bekennen, waardoor Op den Orth en Robin Poggenwisch de voorsprong weten over te nemen voor de Lions. Bij deze schoten blijft het, want Korea slaat opnieuw toe met een schot van Gym, en aan het einde van het eerste kwart zorgt Jun Seong Kwak met een fastbreak score voor 14-10 na het eerste kwart.

Begin tweede kwart lijkt het beter te gaan. De bal gaat sneller rond, en het schot van Quinten Zantinge treft doel voor 16-14. Beide teams verdedigen intensief. Opnieuw zoeken de Lions naar Op den Orth die voor 20 gelijk zorgt. Korea blijft strugglen met de verdediging van de Lions, en de team captain Mustafa Korkmaz weet zijn schutterskwaliteiten te tonen door de Lions op een 22-20 voorsprong te zetten. Hij gaat door, wederom met een treffer. Dit is net wat de Lions nodig hebben. De smaak lijken ze te pakken te hebben. Wederom is het Mendel op den Orth die trefzeker is, en de voorsprong uitbreidt tot 24-28 bij rust.

De aanval loopt na rust vlotter bij beide teams. Bij Korea is het Seung Hyun Cho die met een driepunter het verschil verkleint, maar de Lions hebben Op den Orth. 18 punten had hij al, hij maakt gelijk zijn 20e waardoor de Lions op voorsprong blijven. De rotatie gaat sneller rond, en dankzij Frank de Jong en Bellers lopen de Lions uit naar 33-40. Halverwege het derde kwart is de ploeg van coach Van Rootselaar op koers voor een goede start tijdens dit WK in Dubai. De Lions gaan verder, Op den Orth gaat verder, en het verschil loopt op. De Lions staan 12 punten voor met nog anderhalve minuut te gaan in het derde kwart, maar dan wordt er gerotzooid in de aanval en weet Jun Seong Kwak met een fastbreak score het verschil terug te brengen naar vijf punten. Er zijn dan nog ruim negen minuten te spelen, en het kan daarmee alle kanten op gaan. Korea pakt meerdere aanvalsrebounds, en daaruit verkleint Sangyeol Kim het verschil tot drie punten. Nog is Korea niet klaar, en Kim al helemaal niet. Het verschil is met een jumper nog maar één punt. Cees van Rootselaar ziet een voorsprong van 12 punten verdwijnen. Korea neemt de leiding als Dong Hyeon Gim wederom scoort: 48-47. Op dat moment wordt Mendel op den Orth weer gevonden, op een belangrijk moment. Echter begaat Gijs Even een onsportieve fout op een fastbreak moment van Korea. Dat betekent twee vrije worpen en zijkant voor Korea. De vrije worpen gaan er niet in, maar Korea krijgt met nog zes minuten vanaf de zijkant kan om de voorsprong te heroveren. Dat lukt niet, en het schot aan de andere kant valt wel bij de Lions. Het is Korkmaz die opnieuw scoort, en de Lions weer drie punten cadeau geeft. Korea scoort niet, en iemand die dat wel doet is Korkmaz die het verschil vergroot. In de resterende minuten laten de Lions het niet meer verder oplopen, en stevent af op een 51-57 overwinning op Korea. Naast de dames pakken ook de mannen de eerste overwinning op het WK in Dubai.