Orange Lions rolstoelbasketbalsters openen WK in Dubai met winst tegen Duitsland

Gepubliceerd op 10 juni 2023 om 16:30

Vorig jaar november moest het WK rolstoelbasketbal in Dubai worden uitgesteld naar juni 2023, omdat het in de weg zou staan met het WK voetbal in Qatar. Heel vervelend voor alle teams die zich enorm hebben voorbereid. Het wachten is nu over. De dames van de Orange Lions (EK, WK en Paralympische medaillewinnaars) moesten beginnen tegen Duitsland, en dat soort duels staan altijd garant voor intensiteit en een harde strijd. Dat was nu niet anders, maar de formule dat Duitsland enkel mee scoorde en de Lions steeds wat terugdeden bracht de overwinning voor de Nederlandse dames niet meer in gevaar. Met 45-60 slaan de Lions haar eerste slag tijdens het WK 2022 in Dubai.

De Orange Lions hebben ervaring met spelen tegen Duitsland. Zoals altijd gaat dat hard tegen hard, en veelal hebben de Lions in de finale gewonnen van Duitsland. De laatste zes jaar gaat het subliem bij de meervoudige kampioenen. Toch begint Duitsland goed als Mareike Miller scoort en Duitsland op voorsprong zet. Catharina Weiß is ook sterk onder het bord namens Duitsland, en vergroot de voorsprong voor haar team. Het is een verdedigende strijd tussen de twee sterke landen. Bo Kramer is normaal goed voor een score, maar nu mist ze. Duitsland houdt de aanval dicht voor de Lions. Cher Korver vindt in de laatste seconde Mariska Beijer die voor 12-11 zorgt, wel in het voordeel van Duitsland.

Mareike Miller is een schutter namens de Duitse formatie, en schiet met drie punten Duitsland naar een 17-14 voorsprong. Verder breidt Duitsland de voorsprong niet uit. Mariska Beijer is één van de beste speelsters van de wereld, en een fantastische kracht namens de Orange Lions. Zij pakt rebound op rebound, en stelt Bo Kramer in stelling om over haar mismatch heen te schieten. Duitsland krijgt het vier minuten lang moeilijker met scoren. Dat geeft Jitske Visser de kans om te scoren, en de voorsprong weer op te eisen. Even later stelt ze met een pass Beijer in stelling om te kunnen scoren: 17-20. Vanwege een technische fout voor Duitsland op de fout van Bo Kramer mag Kramer drie vrije worpen nemen. Ze faalt niet, en het verschil loopt daardoor weer met een punt op. Het gaat de goede kant op voor de Europese / Wereld en Paralympische kampioenen. Julia van der Sprong passt naar Beijer die voor 19-25 zorgt. De Lions zetten een verdediging neer waardoor Duitsland moeite heeft om tot een sterk schot te komen. Orange Lions zet koers naar een gunstige uitgangspositie bij rust. Weer vindt Van der Sprong Marika Beijer die inside sterk is in de afronding. Een voorsprong van zeven punten verandert in vier punten als Katharina Lang met een driepunter de ruststand bepaalt op 23-27.

Na rust willen de schoten aan beide zijde niet vallen. Ook een inlegger van Beijer, die normaal goed is voor twee punten, valt niet. Bij Duitsland wil het schot van Miller ook niet vallen, en zo blijven we heen en weer sprinten, totdat na drie minuten Bo Kramer voor het eerste punt na rust zorgt. De Lions staan zes punten voor, en heroveren het balbezit na de steal van Ilse Arts. Zij passt naar Kramer die de and-1 op een belangrijk moment verzilvert. Ze kan voor een eerste verschil zorgen met een extra vrije worp, en doet dat ook: 23-32 voor de Orange Lions. Mareike Miller scoort voorlopig ook niet, en de Lions kunnen voor +10 zorgen, een serieus verschil dus. Dat gebeurt via het zevende punt oprij van Kramer. Zij zorgt voor een voorsprong van 11 punten. Duitsland krijgt het moeilijk, en aan de andere kant valt een nieuwe score: de drive van Ilse Arts wel te verstaan. Na ruim vijf minuten weet Duitsland voor het eerst te scoren. Katharina Lang maakt gebruik van de mismatch en scoort. Even later scoort Lang weer, maar het brengt Duitsland niet dichterbij. De Orange Lions maken gebruik van alle optimale mogelijkheden in de aanval; van het spel opbrengen en het zoeken naar de schutter aan het einde. Dat is Kramer die wederom goed is. Toch blijft Duitsland mee scoren als Weiß het schot verzilvert, en ook Maya Lindholm het schot erin schiet. Het verschil is weer binnen de tien puntengrens, een mogelijkheid voor Duitsland om dichterbij te komen. Coach Gertjan van der Linden neemt een time-out om de Lions weer het gevoel te geven zoals in de eerste vijf minuten na rust. Dat heeft effect. Arts heeft een sterk spelinzicht, en vindt Mariska Beijer die haar waarde bewijst namens de Orange Lions. Het blijft heen en neer gaan: Duitsland scoort, maar de Lions scoren terug. Door deze formule staan de Lions ruim voor na het derde kwart: 35-46. Bo Kramer staat dan al op 21 punten, en Mariska Beijer op 18 punten. Aan Duitse zijde tellen we 13 punten voor Lang en 9 voor Miller.

Julia van der Sprong bewijst haar defensieve kracht namens de Lions met meerdere afstoppingen in de aanval van Duitsland. In de aanval missen de Lions veel schoten, en via Miller is het verschil opnieuw binnen de tien punten gekomen: 39-48. Ook na de treffer van Miller missen de Lions. Op dat moment pakt Lindsay Frelink hele belangrijke rebounds, waardoor Van der Sprong in tweede instantie wel tot scoren komt. Dat geeft de Orange Lions weer wat ruimte, zeker als Beijer ook weet te scoren. Ook nu geeft Duitsland niet op. In de laatste vier minuten verzilveren Anne Patzwald en Lang het schot die weer voor een kleiner verschil zorgt. Een spannend einde in de eerste wedstrijd kan het geval zijn. Toch is het gevaar al snel geweken. Van der Sprong en Saskia Pronk zijn sterk onder het bord waardoor het verschil wordt gemaakt, met meerdere assists van Carina de Rooij. Met 15 punten verschil slaan de dames van de Orange Lions hun eerste slag door met 45-60 te winnen van Duitsland. Een intens duel stond garant, maar ondanks meerdere comebacks van Duitsland pakken de Lions de eerste zege van het WK rolstoelbasketbal 2022; met 25 punten & 10 rebounds voor Bo Kramer en 22 punten en 13 rebounds voor Mariska Beijer, fraaie double-doubles!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.