1 om 1 voor de Belgian Lions tijdens het WK 3x3

Gepubliceerd op 31 mei 2023 om 08:00

Het WK 3x3 is begonnen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. De Belgian Lions moesten in actie komen tegen Israël en Litouwen. Dat leverde eenmaal winst en eenmaal verlies op voor de Belgische mannenformatie.

Belgian Lions VS Israël

Een snelle pass van Dennis Donkor bereikt Bryan De Valck die voor het eerste Belgische punt zorgt tijdens dit 3x3 WK in Wenen. Israël slaat gelijk toe als Gur Lavy, de schutter aan Israëlische zijde, de tweepunter verzilvert. Israël zet druk op de aanval van de Lions, en scoort wederom via Lavy: 3-5 de voorsprong voor Israël. Veel schoten in de buzzer komen tot stand bij de Lions, die in de buzzer Donkor nog weten te vinden voor twee punten. Caspar Augustijnen vervolgt namens de Lions met een geweldige dunk, maar in de eerste drie minuten blijft Israël inside scoren. Vooral de close-out verdediging heeft effect bij Israël, die na 3,5 minuut met 7-8 aan de leiding gaat. Na de time-out gaat het snelle spel door, wat ook noodzakelijk is binnen deze tak van sport. Donkor wordt wederom gevonden bij de tweepuntslijn, en scoort opnieuw. Dat zorgt voor een nieuwe voorsprong voor de Belgian Lions. Beide teams zijn aan elkaar gewaagd, al is het Donkor die opnieuw scoort. Israël weet dat Donkor niet meer mag scoren, en verscherpt de verdediging op hem. De Lions weten daaruit de open man te vinden, en wel in Augustijnen die twee keer sterk inside scoort: 12-9. De Lions slaan een gat, zeker als Donkor voor de derde keer vanaf de tweepuntslijn raak schiet. De Belgian Lions pakken een voorsprong van vijf punten. Zowel Israël als de Lions staan op zes teamfouten, en dat betekent bij zeven teamfouten vrije worpen. Augustijnen scoort ondertussen voor de Lions die daarmee op een vier punten voorsprong staan, en Israël gooit de bal weg. In 2:28 voor tijd ziet het er goed uit voor de Lions, maar Israël geeft niet op, en schiet dankzij Guy Palatin de tweepunter binnen: 16-14. Op dat moment bereikt Israël haar zevende teamfout, en zorgt Augustijnen voor twee vrije worpen. Echter staan de Lions ook op zeven teamfouten, en zorgt Gur Lavy voor 18-17. Een minimaal verschil met nog twee minuten te gaan. De Lions spelen weer met hoog tempo, waarbij Thibault Vervoort met een dunk 19-17 maakt. De Lions kunnen met een tweepunter de wedstrijd bezegelen, en dat gebeurt als Dennis 'the Menace' Donkor voor de vierde keer de tweepunter raak schiet en met 21-18 weet te winnen van Israël.

Belgian Lions VS Litouwen

De Litouwse schutter, Ignas Vaitkus, schiet gelijk een tweepunter raak. Litouwen start sterk, met een snelle uitbraak in de aanval. De teamfouten lopen al snel op. Binnen een minuut staan de Lions op vier teamfouten. Fysiek spel is te kenmerken. Gintautas Matulis verzilvert de drive naar de basket, waaruit een and-1 ontstaat. De Lions staan dus al op vijf teamfouten bij een stand van 5-1 voor Litouwen. De problemen voor de Lions worden groter als na anderhalve minuut gespeeld te hebben al op zes teamfouten staan. In verdedigend opzicht mogen ze zich dus niet veel meer permitteren, want anders betekent het vrije worpen voor Litouwen. Wederom scoort Litouwen de drive naar de basket, deze keer via Darius Tarvydas, en wederom een and-1. Zeven teamfouten dus voor de Lions binnen twee minuten spelen, dus groot gevaar wat betreft vrije worpen. Toch blijf het fluitsignaal klinken. Litouwen staat ook al op vijf teamfouten. Fysieke strijd wordt al gauw afgefloten, maar de Belgian Lions krijgen er geen goed schot in. Litouwen mag twee vrije worpen nemen na een nieuwe fout van de Lions. Evaldas Džiaugys blijft feilloos: 10-2, maar binnen drie minuten krijgt Litouwen haar zesde teamfout. Het voordeel met de fouten is dus weg. Caspar Augustijn doet nog wat terug onder het bord, zodat de Lions nog terugkomt: 11-5. Vervolgens passt Donkor naar Vervoort en scoort wederom: 12-7. Juist doordat de Lions geen harde verdediging mag tonen krijgt Litouwen meerdere kansen onder het bord, maar De Valck mag vrije worpen nemen. Met twee rake ballen is het verschil nog maar vier punten: 14-10. Op tijd wordt bij Litouwen Džiaugys gevonden met een and-1. Litouwen loopt weer uit, en komt dichtbij de 21 puntengrens. Toch geven de Lions niet op. Dennis Donkor dribbelt naar de basket, en verzilvert de and-1. Juist omdat Litouwen op negen teamfouten staat mag Donkor nog twee vrije worpen erbij schieten. Daarvan gaat eentje raak: 16-13. De Lions pakken de rebound, maar missen het schot. Iemand die niet mist is Džiaugys, en bij 18 punten komt de grens van 21 punten dichterbij. De Lions komen ook dichterbij. Een tweepunter van Donkor zorgt voor 19-17, en met een technische fout wordt het 19-18. Toch blijft Litouwen koel en zuinig, en is het Darius Tarvydas die met een tweepunter Litouwen over 21 punten zet en voor een 22-18 eindstand zorgt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.