Talentvolle theaterbelofte Felicia Tielemans is bijzonder ambitieus

Gepubliceerd op 8 juli 2022 om 08:30

In het dagelijks leven werkt de 21-jarige Felicia Tielemans bij een zorginstelling waar ze met theater en muziek bezig is. Binnen de muziek verzorgt ze zanglessen, en sinds 2019 is ze samen met Ivanka ten Hoopen gestart met de TheaterCompany waar ze theaterdocente is. Met dit geweldige initiatief heeft Felicia enorm veel doelstellingen, iets wat ze met haar ervaring binnen het theater absoluut zal verwezenlijken!

Opgaan in theater

Theater is inmiddels totaal niet meer weg te denken bij Felicia. Haar doelstellingen en haar passie zijn voornamelijk hierop gericht, eigenlijk sinds jongs af aan. “Op jonge leeftijd ben ik al met theater in aanraking gekomen, toen ik ongeveer zes jaar was,” vertelt Felicia. “Ik ben op een theaterschool terecht gekomen, en vanuit daar ben ik steeds met theater bezig geweest. Na de middelbare school werd het serieuzer. Ik heb een vooropleiding gedaan aan de Frank Sanders Akademie. Vervolgens ben ik verder gaan studeren aan het Pact Theater, waar ik vorig jaar mijn diploma heb behaald. Daarna ging het allemaal best wel in een sneltreinvaart. Ik heb aan meerdere kleine projecten meegewerkt, maar ook in een aantal grote projecten. Het was vooral dat ik zelf wilde meedoen aan iets wat mij enorm leuk leek. Al met al blijft theater echt absoluut mijn passie! Binnen theater heb ik het gevoel dat ik van alles kwijt kan. Daarbij is het een enorm mooi vak, iets wat best onderschat wordt. Alle vormen van theater, van musical tot cabaret, is immens prachtig!”

Als het gaat om geïnspireerd worden heeft Felicia dat van dichtbij altijd al meegekregen. “Mijn ouders hebben altijd voor mij klaargestaan. Vanuit hen heb ik enorm veel motivatie en inspiratie gekregen om verder te gaan en te bereiken wat ik maar zou willen. In het begin speelde ik alleen, maar sinds een tijdje ben ik zelf theater gaan maken en theaterdocente geworden.”

Mooie ervaring bij RTL Telekids programma De Schatkamer

Al snel maakte Felicia vlieguren; vlieguren door vooral veel te proberen en uit te voeren. Dit heeft haar op meerdere fronten enorm veel gebracht. “Op jonge leeftijd deed ik auditie voor grote producties van Joop van den Ende. Daar ging ik steeds net niet door, of behaalde ik de laatste ronde. Uiteindelijk ben ik naar de Mary Poppins School geweest toen ik 10 jaar was. Sinds dat moment ben ik steeds meer op televisie gaan spelen, waaronder bij De Schatkamer op RTL Telekids. Dat was echt heel erg leuk! Het was wel heel anders, want zelf ben ik absoluut geen camera-actrice. Toen wij voor het eerst gingen spelen voor televisie was het allemaal nog wennen, maar als kind is het een enorme beleving om zoiets te doen en te performen. Als kind is het sowieso een goed begin geweest om bij De Schatkamer voor televisie te beginnen. Destijds was het wel een korte opnamedag, maar ik heb er heel veel van geleerd en het was een zeer bijzondere ervaring!”

Spelen in diverse musicals

Dat je mag performen voor meerdere mensen op het podium is voor vele jonge kinderen een droom. Dit soort dromen werden voor Felicia werkelijkheid. “In het begin was het natuurlijk doodeng om op te treden,” herinnert Felicia zich. “Uiteindelijk moet dat ook, aangezien gezonde spanning (wat het inmiddels is) wel helpt aan prestatieverhoging. Daarbij, zodra ik eenmaal op het podium sta, dan valt de spanning van me af. Vanaf dat moment is het één en al genieten, en na afloop geeft het optreden nog zoveel meer voldoening! Het publiek, de lichteffecten en alle scenes zelf zijn zo geweldig. Als cast en alle andere medewerkers werk je naar een prachtige voorstelling toe, en alleen met elkaar bereik je altijd een prachtig optreden.

Alle optredens zijn natuurlijk verschillend. In 2019 heb ik in een musical gespeeld: De Koning van Katoren. Daar ging ik mee op tour, en dat vond ik echt fantastisch om elk weekend in een ander theater te staan! Daarnaast heb ik gespeeld in Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat bij Musical 2.0. Daar heb ik ook enorm veel geleerd, en dat was in zekere zin mijn springplank geweest op musical gebied. In verzorgingstehuizen heb ik onder andere gespeeld in Ja zuster, nee zuster en Moeder, ik wil bij de Revue. Elke voorstelling daar was echt enorm leuk, en dat soort voorstellingen blijven mij echt altijd bij staan!”

Bijzondere tijd bij Pact Theater

Zoals gezegd heeft Felicia van 2018 tot en met 2021 gestudeerd aan het Pact Theater. Heel veel mooie herinneringen heeft ze daaraan overgehouden. “Het Pact Theater heeft mij enorm veel gegeven. Voorheen bevond ik mij meer in een musicalachtergrond, dus dat was letterlijk dansen, zingen en acteren. Bij Pact Theater heb ik geleerd hoe je alleen gaat acteren en dan op meerdere aspecten, bijvoorbeeld film acteren, of acteren in andere vormen dan enkel in muziektheater. Dat vond ik in het begin enorm lastig, maar de basiselementen die daarvoor nodig zijn heb ik onder de knie gekregen. Daarbij weet ik als maker wat ik zoal kan. Het was naast dit alles een enorme verrijking om musical erbij te mogen doen. Een van mijn stageprojecten bij Pact was de voorstelling ‘Nu, dat wat er was’. Dat was een voorstelling over de Tweede Wereldoorlog. Bij Theater Na de Dam maken ze voorstellingen over waargebeurde verhalen over de Tweede Wereldoorlog, welke op 4 en 5 mei worden gespeeld. Ik zat in de regio Amsterdam Zuid, dus er werden verhalen verzameld van mensen die daadwerkelijk de oorlog hebben meegemaakt. Vanuit daar hebben we als cast daarover een voorstelling gemaakt en gespeeld. Later zijn we in reprise gegaan, en zijn wij in Eindhoven deze voorstelling een aantal keren gaan spelen. De voorstelling was buiten op locatie en het was puur om in dit tijdperk te laten zien hoe het toen was.”

Deze topper weet waar ze het voor doet!

Bezig aan een eigen theaterstichting: TheaterCompany

Tijdens haar studie zat Felicia te denken aan een initiatief om de kwaliteit van theater te kunnen verhogen. Met deze streven heeft ze samen met Ivanka ten Hoopen gewerkt aan een geheel nieuw project: TheaterCompany. “TheaterCompany was ooit een droom van Ivanka en van mijzelf. Wij kennen elkaar van theater, zij werkt als leerkracht en ik echt in het theater. Samen zijn we onze krachten gaan bundelen om een theaterstichting te starten waarin we samenwerking zoeken met organisaties en professionals uit de kunst– en cultuursector. Na mijn studie kon ik mij helemaal focussen op dit initiatief. Dat hebben we eind 2019, vlak voor de start van de coronaperiode, opgestart, en tot op de dag van vandaag zijn wij daar enorm druk mee bezig. Wij maken kinder- en jongerenproducties, en deze producties die voeren wij nog echt in de basis uit. Voor nu zijn we bezig met de musicals, en de toekomst willen we op meerdere fronten uitbreiden. Met TheaterCompany zijn we enorm gegroeid, en ik ben echt benieuwd wat we daarmee in de toekomst nog meer uit gaan brengen!”

Met al haar kennis, ervaring en talent zal Felicia in staat zijn om samen met Ivanka dit soort prachtige initiatieven te laten uitkomen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.