Ook Aliëtte Dupont op weg naar een prachtige basketbaltoekomst

Gepubliceerd op 5 augustus 2022 om 08:30

Net als haar zus Celine Dupont is ook Aliëtte Dupont een geweldig talent met een enorm potentieel. Diverse clubs hebben al enorm geboft van haar talent, en nu heeft ze met Uitsmijters in Almelo nieuwe doelstellingen die ze zou willen realiseren. Voor haar en haar zus is prachtig spel altijd een garantie!

Net zo goed willen zijn als haar vader en Celine

Het duurde niet lang voordat Aliëtte ook op basketbal ging. Haar zus is anderhalf jaar ouder, maar toch begon ze ongeveer op dezelfde leeftijd aan deze sport. “Tegen de tijd dat ik op mijn zevende op basketbal zat heeft mijn zus al eerder gebasketbald,” vertelt Aliëtte. Verder ging ik altijd bij mijn vader kijken, en wilde ik ook graag beginnen met spelen. Bij Uitsmijters onder 12 ben ik op hele jonge leeftijd begonnen. Destijds speelde ik niet heel veel, maar later kreeg ik een team met leeftijdsgenoten en merkte ik dat ik steeds beter werd. Ik wilde gelijk de allerbeste van het team worden. Toen ik mijn vader zag basketballen, zag ik dat het spel heel snel in z’n werk ging. Het was voor mij enorm aantrekkelijk om ook op deze manier te kunnen spelen; zo goed als mijn vader en zus destijds al waren!”

Haar vader in actie op het hoogste niveau van Nederland

Het moet ergens rond de jaren 90 zijn dat Aliëtte haar vader, Oscar Dupont, uitkwam op het hoogste niveau namens de Cobra’s uit Voorburg. Destijds promoveerde deze organisatie van de Promotiedivisie naar de Eredivisie. “Humphrey van Haver was toen de coach van mijn vader. Hij heeft nog samen met spelers als Cobbe van der Vuurst de Vries, Rob Groenen, Olaf van Haver, Joris Soekarman en René Ebeltjes in het team gezeten. In de jeugd heeft hij met Rayon-oost samen met Geert Hammink in het team gezeten, en destijds werd oost kampioen. Toen ik naar zijn wedstrijden bij Uitsmijters ging kijken, mocht ik altijd de waterflesjes van iedereen vullen en wilde ik niks lievers dan ook zo te spelen.”

De fantastische mentaliteit van Kobe Bryant

Op dit moment ondergaat Aliëtte een vervelende blessure. Te meer redenen waardoor ze enorm geïnspireerd is door het boek van voormalige superster Kobe Bryant. Uiteraard is Celine ook een enorme inspiratie voor haar. “Celine doet echt alles op techniek, terwijl ik het meer van mijn snelheid moet hebben. Ik ben vooral een felle speelster, dus harde wedstrijden vind ik het allerleukste om te spelen. Een technische speelstijl vind ik ook erg mooi om te zien. Vandaar dat Kobe Bryant ook een voorbeeld voor mij is. Zijn hele mindset vind ik erg bewonderingswaardig. Veel van zijn filmpjes kijk ik nog vaak terug, en ik heb nog een boek over hem. Hij heeft ook veel blessures gehad, en als ik dan teruglees over hoe hij is teruggekomen dan wil ik dat ook. Ik moet over een positieve mindset beschikken, wat ook moeilijk is bij een blessure van 9 tot 12 maanden. Gemotiveerd blijven en karakter tonen vind ik daarom erg belangrijk. Hij heeft een mentaliteit gecreëerd wat door iedereen enorm gewaardeerd wordt.”

Snellere overdracht van kennis over basketbal

Basketbal is toegankelijker geworden. Niet vreemd als je wedstrijden en highlights op internet of zelfs apps is terug te vinden. “De kennis over deze sport kan door sporters en kenners zoveel makkelijker worden overgedragen op de jeugd en op coaches waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstaan,” beweert Aliëtte. “Wat ik vaak doe is kijken naar hoe trucs kunnen worden uitgevoerd, ook via het boek van Kobe Bryant. Er kan van zoveel meer mensen geleerd worden dan enkel jouw coach. Kennis en trucs omtrent basketbal wordt ongeveer sneller dan het licht opgevat door anderen. Natuurlijk ligt het aan jezelf of je iets met deze trucs kan doen.”

Dit houdt talentvol zijn in; intrinsieke motivatie

De wil om steeds beter te worden; dat is wat een speler echt bijzonder maakt! “Elk seizoen vergeet ik niet zomaar. Na elke wedstrijd wilde ik mijzelf de volgende wedstrijd verbeteren. Dat was mijn doel steeds binnen deze sport. Zodra de volgende wedstrijd ook echt beter ging, was ik pas echt tevreden. Vooral op trainen was ik bezig om mijzelf enorm te ontwikkelen. Soms mocht ik het veld op komen als wij ruim voorstonden met onder 12. Toen ik de overstap maakte naar Jolly Jumpers kreeg ik meer leeftijdsgenoten. Je zag echt dat mijn medespeelsters dingen kon wat ik nog niet kon. Hierdoor leerde ik om mijzelf steeds meer te ontwikkelen, en ging het steeds beter. Tijdens het laatste jaar bij onder 12 speelden we op landelijk niveau. Daar eindigden we op de tweede plek. Destijds dacht ik er niet bij na dat we op landelijk niveau speelden, hoewel we wel merkten dat we meer tegenstand kregen.”

Mooie doelstellingen met Uitsmijters

Van Jolly Jumpers ging Aliëtte naar onder 14 van CSE Landstede Zwolle. Daarna keerde ze terug naar Tubbergen en speelde ze ook nog voor FSG Academy in Apeldoorn. Daar speelde ze in de onder 20 Eredivisie met Laura Westerik, Anne van Vlijmen en Yfke Hoek. “Ik vond het enorm leuk om met ze te trainen!” herinnert Aliëtte zich. “Vorig seizoen speelde ik Eerste Divisie met Uitsmijters, in een team dat als doelstelling had om de Promotiedivisie in te gaan.  We hadden een super leuk team; een team dat bestaat uit meiden van Jolly Jumpers, Arriba, Peatminers; allemaal uit de regio Twente. We hebben een coach die ons tot een hoger niveau wil coachen. Als je goed met elkaar omgaat, dan bereik je echt veel meer. Bij mij gaat het daarom ook beter. Het is ons gelukt de Promotiedivisie te behalen, dus volgend jaar staat er heel veel leuks op ons te wachten!”

Met haar mentaliteit, talent en fantastische uitstraling op het veld gaat Aliëtte nog veel prachtigs laten zien. Ongetwijfeld is ze een inspiratie voor anderen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.