Meet Gijs & Teun Deekens

Gepubliceerd op 3 augustus 2022 om 08:30

Teun en Gijs Deekens, hierboven te zien in hun jongere jaren, zijn twee basketbaltalenten in het noorden van Nederland. Ze spelen op dit moment bij beide bij Donar Groningen maar hebben plannen om hogerop te komen bij Donar of elders.

1.  Introduceer jullie zelf eens, wie zijn jullie?

“Ik ben Teun Deekens, 17 jaar en 1m98 lang. Ik ben begonnen met basketballen bij Assist in Assen en speel komend seizoen bij Donar onder 18 in Groningen.”

“Ik ben Gijs Deekens, 20 jaar en 2m06 lang. Ik speel bij Donar Groningen in de Dutch Talent League competitie. Ik train vier keer in de week met Donar, en drie keer in de week krachttraining.”

2.  Hoe zijn jullie begonnen met basketballen?

Teun: “Toen ik ongeveer acht jaar was bij de Peanuts in Assen. Ik heb een lange tijd daar bij Assist gespeeld,.” In seizoen 2021/22 heb ik bij Celeritas gespeeld en ben nu bij Donar U18 gekomen.

Gijs: “Bij mij begon het op mijn zevende. Tot mijn twaalfde heb ik bij Assist gespeeld, en daarna ben ik naar RTC Noord gegaan; het Regionaal Trainingscentrum in Groningen. Zij speelden op dat moment nog wedstrijden, maar later vanaf onder 18 ging ik bij Donar spelen.”

3.  Wat voor type spelers zijn jullie?

Teun: “Toen in Assen, speelde ik op veel posities; van het opbrengen van de bal tot aan de center positie. Bij Celeritas speelde ik op de power forward en centerpositie. Het nieuwe seizoen bij Donar waarschijnlijk ook.”

Gijs: “Bij Assist heb ik ook op alle posities gespeeld. Dat maakt ook niet uit als je op jonge leeftijd op laag niveau speelt. Daarna bij RTC speelde ik op de small forward en power forward. Nu bij Donar bezet ik voornamelijk de power forward positie.”

4.  Is er iemand die jullie geïnspireerd hebben?

Teun: “Mijn favoriete speler is altijd Kobe Bryant geweest. De reden dat ik op basketbal ging, was omdat ik hem heb gezien.”

Gijs: “LeBron James is altijd vrij krachtig en behendig. Dat vind ik enorm mooi om te zien!”

5.  Hoe was het om te spelen bij Assist?

Teun: “Bij de Peanuts speelden we in een klein zaaltje. Bij de onder 12 zijn we kampioen geworden, en toen kon je ook zien dat iedereen zijn plekje binnen basketbal vond.”

Gijs: “Tijdens de onder 14 werd ik ook kampioen. Op dat moment was Assist nog echt een sterke club.”

6.  Waarin zijn jullie beter geworden op het moment dat jullie op landelijk niveau zijn gaan spelen?

Teun: “De afgelopen jaren ben ik steeds meer gaan basketballen, ook bij ons thuis. Vorig jaar en dit jaar ben ik meer gaan trainen daarvoor.”

Gijs: “Afgelopen seizoen was mijn zesde seizoen op landelijk niveau. Je krijgt steeds betere trainers en coaches op dat moment. In alles word je ongeveer beter. Je kracht en je snelheid wordt steeds beter.”

7. Gijs: Je speelt nu in het DTL team van Donar. Heb je de ambitie om later aan te sluiten bij het heren 1 team van Donar Groningen in de BNXT League?

“Dit jaar ging het tussen mij en nog iemand om met heren 1 te trainen. Komend seizoen zou ik het misschien kunnen worden, en anders naar het buitenland. Dat zijn ook mijn ambities. Wellicht dat ik in Italië of Spanje zou willen spelen.”

8.  Teun: Zou jij op het hoogste niveau van Nederland te spelen?

“Dit jaar ga ik bij Donar onder 18 spelen. Van daaruit zou ik naar de DTL willen gaan, en dan zo door naar het hoogste niveau. Makkelijk is dat niet, maar we zullen zien wat het wordt.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.