Kans en gelegenheid voor iedereen bij BS Leiden Rollers

Gepubliceerd op 18 juli 2022 om 08:30

Iedereen in het team van het rolstoelbasketbalteam van BS Leiden, ook wel Rollers genoemd, krijgt de volledige gelegenheid om zijn of haar talent te kunnen benutten. In seizoen 2021-2022 zijn ze eerste geworden van de poule in de C-klasse competitie. Kim Meeuwissen is al vier jaar de coach van de Rollers, en zij gaat, samen met speler Richard Kusters, meer vertellen over de Rollers.

Inspiratie voor de Rollers

Kim heeft vanaf haar zesde al gebasketbald. Anderhalf jaar geleden brak ze haar enkel waardoor spelen er helaas niet meer in zat. “Daarvoor coachte ik al de Rollers, en dat motiveerde mij alleen maar meer om mij daarmee bezig te houden,” vertelt Kim. “Ik vind het spelletje gewoon ontzettend leuk, dus ik ben heel graag met deze kanjers bezig om ze beter te laten spelen.”

Wat haar dan bij de Rollers houdt is vanwege de effort. Aan effort absoluut geen gebrek bij de Rollers. “Basketbal is een teamsport waarbij je binding creëert. Het is zeg maar onvoorwaardelijk dat je er altijd met z’n allen bij bent. Dat is ontzettend leuk, en alle takken binnen de basketbalsport vind ik enorm interessant! Men is wellicht wat harder bij rolstoelbasketbal, en dat is ontzettend gaaf. Zij zijn echt één team. In dat opzicht inspireren de Rollers mij altijd. Ze hebben allemaal iets, maar ze gaan er toch altijd voor.”

Iedereen betrokken bij de Rollers

Zoals gezegd, op dit moment coacht Kim voor het vierde seizoen de Rollers. Zij zaten destijds zonder trainer, en Kim trainde daarvoor al een meisjesteam. “Ik werd door Richard Kusters gevraagd of ik het leuk zou vinden om de Rollers te coachen. Direct accepteerde ik dat voorstel, ook al wist ik destijds niet veel van rolstoelbasketbal af. Daardoor moest ik, als lopende/valide speler erg wennen aan wat wel en wat niet op het veld kon. Het mooie aan dit team is dat de jongste speelster 16 jaar is en de oudste ongeveer 66. Iedereen speelt met elkaar en echt samen. Sommige spelers hebben moeite om een bal te vangen, maar die passen hem dan op een andere manier aan. Iedereen houdt dus rekening met elkaar, en dat is echt fantastisch!”

Als club nieuwe leden werven

In korte tijd heeft de Rollers steeds meer spelers erbij gekregen. Hun manier van ledenwerving loont zeker. “Toen ik er vier jaar geleden bij kwam hadden we ongeveer acht spelers,” vertelt Kim. “Nu, met de recreanten meegerekend, zitten we op ongeveer het dubbele aantal. Mensen zien dat het heel gezellig is en een organisatie is waarin je mee kan komen. We hebben de club veel gepromoot, onder andere via Uniek Sporten. Dat is een website voor mensen die iets hebben, metaal of fysiek. Daar hebben we best wel wat leden vandaan gehaald. Verder ‘rollen’ we elke 2 oktober met de Taptoe mee in Leiden. Dat gaat ons goed af.”

Vertrouwen gekregen van de dames van de Orange Lions

Bij rolstoelbasketbal werk je met een puntensysteem op het veld. Een speler met een zware beperking krijgt een lager aantal punten dan iemand met een lichte beperking. “Wat je bij ons ziet is dat de spelers met de lage punten hebben gezien dat de spelers van het nationale damesteam van de Orange Lions die ook lage punten hebben ook enorm veel waardevols kunnen,” beaamt Kim. “Dat willen ze bij de Rollers nu ook laten zien. Daar hebben ze enorm zelfvertrouwen van gekregen, wat ik ook snap, want wat de dames hebben laten zien is gewoon bijzonder!”

“Een hele fijne omgeving waarin iedereen wil spelen en trainen”

Er heerst een mooie strijd tijdens de trainingen en de wedstrijden. Bij de Rollers zie je dat iedereen aan bod komt tijdens het spel, niemand uitgezonderd! “Als je vroeger een handicap had, dan kon je op sporten als jeu de boules, basketbal of zwemmen,” vertelt Richard Kusters. “Daar bleef het voornamelijk bij. Vandaag de dag zijn er heel veel sporten die je kunt doen, wat echt een geweldige vooruitgang is. Dat betekent dat er meerdere keuzes zijn. Bij rolstoelbasketbal gaat het er hard aan toe, en dat is ook de manier waarop wij getraind worden. Naar elke bal wordt er gedoken. Boven alles is er natuurlijk sprake van een mooie sportiviteit.”

Kim: “Wat ons eigen maakt is dat iedereen wordt beloond om wat ze doen. Bij ons geldt: als jouw inzet goed is naar wat je kan, dan wordt dat beloond bij ons. Stel dat je als een speelster met een laag aantal punten snel moe bent, maar er altijd bent op de training en je voor duizend procent inzet, dan krijg je alle speelminuten die je verdient! Natuurlijk spelen we om te winnen, maar wij spelen vooral om beloond te worden en plezier te maken. Daarom zijn we een hele fantastische en fijne omgeving waarin iedereen wil spelen en trainen. Onze jongste speelster kwam anderhalf jaar binnen. Ze kreeg voorheen weinig de bal. Zodra je maar roept dan krijg je de bal van ons. Dat is waar wij heel veel waarde aan hechten bij de Rollers, en de reden dat je kan zien dat iedereen even belangrijk is en als team functioneert. Iedereen bij ons maakt punten.”

Richard: “Als ik weet dat een speler niet kan scoren omdat de ring te hoog is, of omdat er weinig kracht is, maar hij staat wel in de bucket met een scorekans, dan geef ik die bal af aan hem. Wat voor mij belangrijk is, is dat men de gelegenheid krijgt om zo’n bal te verzilveren. Zal hij na 10 keer missen wel scoren, dan is zoiets voor mij een winsituatie. Niemand zegt ook iets over het feit dat deze bal mis ging. Hard trainen wordt beloond.”

Bovenaan in de poule

Men kan spreken van een geslaagd seizoen bij de Rollers. De doelstellingen die ze voor ogen hadden zijn behaald. “De afgelopen jaren hebben we B-klasse gespeeld waarin we in de middenmoot zijn geëindigd,” vertelt Kim. “We hebben afgelopen jaar in de C-klasse gespeeld, als opleiding, en dat heeft goed uitgepakt. Het is een fantastisch seizoen geweest waarin we bovenaan in de poule zijn geëindigd. Verder hopen we dat we twee teams kunnen maken, maar dat deze huidige groep bij elkaar blijft. Het voelt als een enorm fijne familie, dus wat dat betreft ben ik overtuigd van alle kansen die we kunnen pakken!”

Reactie plaatsen

Reacties

Nettie Rumping
2 jaar geleden

Goede promotie. Veel sportief plezier samen.