Ambitieuze plannen voor Blue Stars

Gepubliceerd op 12 juli 2022 om 08:30

Basketbalclub Blue Stars is een van de oudste basketbalclubs van Nederland. AMVJ Amsterdam is de oudste club, maar met Blue Stars gaan we richting een 75-jarig jubileum. In het verleden is Blue Stars een zeer succesvolle club geweest. In de hoogste vrouwen competitie van Nederland staat de meeste kampioenschappen tot op de dag van vandaag nog steeds op naam van Blue Stars. In totaal werden ze 19 keer kampioen, en dat is in 1969 voor de laatste geweest. Veel grote namen in het Nederlandse basketbal zijn ontstaan vanuit Blue Stars. Jan Janbroers is de oprichter geweest van deze organisatie, en Ton Boot en Jan Willem Jansen hebben er gebasketbald.”

Vanaf de onderkant beginnen

Dwight van West zit nu zeven jaar bij Blue Stars. Hij ziet de club steeds meer groeien. “Het is een hele leuke club om aan verbonden te zijn en om mooie dingen mee te organiseren,” vertelt Dwight. “We hebben ruim 200 leden, en competitie spelende teams. We beschikken over twee onder 14, onder 16 en onder 20 teams, een onder 12 en onder 18 team, een dames team en drie heren teams. Dus we zijn op ongeveer alle leeftijdsklassen voorzien van basketbalteams. Op dit moment zijn we ook bezig met een Basketball’s Cool. Dat wordt dan de onder 10 categorie, iets wat komend seizoen een vaste categorie gaat worden. Wij richten de toekomst op onze jeugd. We willen een stevige basis neerzetten, en ik geloof dat het belangrijkste is om aan de onderkant te bouwen. De rest gaat dan vanzelf komen.”

De groei die er nu is, is al veelbelovend. Wellicht kan er doorgebouwd worden naar meer. “In de seniorenteams zijn we wat gegroeid. In de afgelopen zeven jaren is het niet voorgekomen dat we over drie herenteams beschikken. We hadden verder ook vaak maar één team in de jeugd. Er is sprake van kwantitatieve groei, en nu willen we ons inzetten op kwalitatieve groei.”

Gaat de geschiedenis zich herhalen?

Blue Stars is zeer ambitieus. Waar ze naartoe willen is vrij duidelijk: op het hoogste niveau van Nederland een herenteam en een damesteam hebben. “Binnen nu en vijf jaar willen we minimaal beschikken over: vijf onder 12 teams, vier onder 14 teams, vier onder 16 teams; in die orde van grootte zou je moeten denken aan waar wij naartoe willen gaan,” legt Dwight uit. “Dat is de ambitie; uitbreiden qua leden en teams. We willen de jeugd de mogelijkheid bieden om te bouwen aan een succesvolle toekomst. We hebben nu een mooie nieuwe sporthal erbij gekregen, om zo de mogelijkheid te bieden om op één plek in Diemen alle teams te kunnen huisvesten. De afgelopen jaren waren we verdeeld over drie locaties, waarin we de trainingen en wedstrijden moesten inplannen. Ik ben al blij als we de komende tijd op alle leeftijdscategorieën drie of vier teams hebben.”

Basketbalpotentie in Diemen

Deze ambities zijn niet niks. In hoeverre denken ze bij Blue Stars dat zoiets ook werkelijkheid wordt? “Voorbereiding is de allereerste vereiste,” vertelt Dwight. “We hebben een behoorlijk businessplan klaarliggen, waar we in elk geval de ambitie in hebben verwerkt om een mannen en vrouwen Eredivisieteam van Blue Stars te vertegenwoordigen. Dat is het uitgangspunt voor het waarmaken van de ambities. Daarnaast hebben we andere plannen klaarliggen, die de komende tijd getoetst zullen worden. Samenwerken met partners is daarbij onmisbaar, denk aan de gemeente, geldschieters en maatschappelijke partners. Diemen is op dit moment een van de grootste groeigemeenten in Nederland. Dat biedt veel perspectief, want de kans om veel Diemenaren aan je club te verbinden is aanwezig.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.