Emy Hayford trotseert stad & land voor basketbal; tegenwoordig in Pittsburgh

Gepubliceerd op 28 februari 2022 om 08:30

Een voorbeeld; je moet vanuit Amsterdam elke week op en neer rijden voor basketbal. Emy Hayford overkwam dat toen ze net naar Orange Lions Academy ging. Het 20-jarig supertalent heeft al op jonge leeftijd bij diverse Nederlandse en Belgische clubs gebasketbald, en heeft zichzelf enorm ontwikkeld. Tegenwoordig schittert ze in Amerika bij de Pittsburgh Panthers.

Van Nederland naar België

Emy is geboren in Maastricht. In deze prachtige Limburgse hoofdstad is ze dan ook begonnen met basketballen. “Tot mijn tiende heb ik gebasketbald bij Kimbria,” vertelt Emy. “Later zocht ik een plek om op een iets hoger niveau te basketballen. Ik kwam terecht bij Basketball Stars Weert, waar Annika van Heukelom destijds ook basketbalde. Weert speelde destijds wel op een hoger niveau dan Kimbria, maar niet op een heel hoog niveau. Hierdoor overwoog ik om naar België te gaan, en kwam ik terecht in BC Blegny. Mijn vader had connecties in België met diverse coaches, vandaar dat ik daar terecht kwam. Daar speelde ik bij onder 14 en onder 16. Luik was mijn volgende club na twee jaar, en daarna kreeg ik een uitnodiging van Orange Lions Academy in Amsterdam.”

De stap richting een verdere ontwikkeling

De volgende bestemming werd de Nederlandse hoofdstad. In het eerste jaar zou het ook op dat moment niet alleen bij Nederland blijven. “Ik was 15 jaar toen ik naar OLA ging, in seizoen 2016-2017. Tijdens het eerste jaar heb ik alleen getraind, maar speelde wedstrijden in België. Ik trainde dan doordeweeks in Amsterdam, en op vrijdag ging ik weer richting België om daar voor mijn team te spelen. Het was wel steeds op en neer rijden dat seizoen. OLA had in seizoen 2017-2018 besloten om naast een onder 20 team een dames 1 team op te zetten voor het hoogste niveau van Nederland. Er stroomde in 2017 enorm veel meiden naar OLA. Ik kwam ook terecht bij dames 1, tot november 2017 helaas. Ik scheurde mijn kruisband dat seizoen tegen Binnenland.”

Emy kwam op het juiste moment weer in actie. Het volgende seizoen was namelijk een prachtig jaar voor de meidenlichting. “In seizoen 2018-2019 keerde ik terug van een kruisbandblessure, samen met Kiki Fleuren. Wij kwamen uit voor het onder 20 team van OLA, dat bestond uit een enorm sterke lichting. Het was mijn favoriete seizoen! Ik weet nog dat wij weinig wedstrijden tijdens de eerste helft van het seizoen hebben gespeeld omdat wij in de European Girls Basketball League (EGBL) speelden. In 2019 speelden we daardoor in één keer veel wedstrijden. Dat was echt enorm leuk!”

Prachtige bekerfinale

Het succes kwam de meiden tegemoet in de onder 20 Eredivisie. Ook voor Emy, die zich steeds verder ontwikkelde. “De bekerfinale was een prachtige wedstrijd!’ herinnert Emy zich. “Het was een zeer competitieve strijd, want speelsters als Mia Hordijk, Noor Driessen en Ilse Kuijt speelden allemaal mee met het onder 20 team van Grasshoppers. Het was een gering verschil, en we schoten in de laatste seconde via Lotte Sant de winnende treffer.”

Tot op de dag van vandaag één grote familie!

Nieuwe uitdaging: basketballen in Amerika

Na dat prachtige seizoen ging Emy voor de volgende stap. In Amerika gaat ze een nog grotere ontwikkeling tegemoet. “Het is hier echt precies wat ik had verwacht. Het recruitings-proces was vrij lastig, aangezien je natuurlijk voor vier jaar ergens naartoe gaat. Toen ik eenmaal Pittsburgh Panthers van dichtbij bezocht. voelde het gelijk goed. Ik klik goed met de coaches en mijn teamgenoten. Het feit dat je hier speelt, de faciliteiten ter beschikking hebt, en dat de wedstrijden worden uitgezonden op televisie is gewoon prachtig! De vrouwensport voelt zo welkom, voor alle mensen. Hier houdt iedereen van sport, maakt niet uit welke sport!”

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Vrencken
2 jaar geleden

Super trots op je mooie Basketball-reis en wat je al gepresenteerd hebt Emy. Ik gun je heel veel succes én plezier in the states.