Timna Dijkhuizen blikt terug op een mooie basketbalperiode

Gepubliceerd op 25 januari 2022 om 08:30

Samen met haar broer Jaron Dijkhuizen ging Timna Dijkhuizen op in de basketbalsport. Clubs als CobraNova, Lokomotief, BS Leiden en Grasshoppers konden altijd rekenen op het (fysiek) harde en sterke spel waarover Timna altijd beschikte. Op dit moment basketbalt Timna al een tijdje niet meer, maar kan zich nog mooie basketbaltijden herinneren. Voor elk team was het in elk geval altijd heel fijn om een speelster met zoveel inzet in het team te hebben!

Al op jonge leeftijd willen basketballen

Toen Timna naar haar broer is gaan kijken, wist ze het; ze wil ook basketballen. “Jaron basketbalde bij CobraNova in Voorburg,” vertelt Timna. “Op dat moment heette het nog anders, maar hij was daar altijd te vinden om te trainen en om steeds beter te worden. Toen ik ongeveer vijf jaar was, ging ik een keer mee en ging ik ook met een basketbal spelen. Ze vroegen in Voorburg of ik ook wilde basketballen, maar ik was op dat moment nog jong. Ik kwam, toen ik wat ouder werd, terecht in een mixteam van CobraNova. Daar werd wat meer toegelaten, want toen ik later bij de meiden speelde paste ik mijn fysieke kracht toe waardoor ik veel persoonlijke fouten kreeg. Ik heb altijd op de center positie gespeeld. Dat vind ik ook de leukste positie om te spelen, want op die positie mag je lekker beuken onder de basket. Ik speelde in hele leuke teams, en het werd echt een vriendengroep. Dat vond ik het belangrijkste gedurende mijn jeugd en puberteit.”

“Jaron en ik hebben op het veld veel weg van elkaar”

In haar familie werd er volop gebasketbald, en niet alleen door broer en zus. “Mijn ouders hebben ook gebasketbald. Zij hebben mij ook geïnspireerd om te gaan basketballen, net als Jaron. Als zij het niet deden zou ik het ook nooit hebben gedaan. Naar Jaron heb ik altijd opgekeken. Hij heeft tijdens jeugd diverse EK’s gespeeld en ook nog bij Zorg & Zekerheid Leiden in seizoen 2013-2014.

Jaron en ik hebben op het veld veel weg van elkaar. Hij ging ook altijd naar de basket in plaats van schieten, en gebruikte ook altijd zijn fysieke kracht. Ik was nooit bang om er doorheen te beuken, en ik denk dat Jaron als hetzelfde omschreven kan worden.”

Kampioen worden bij onder 12

Zoals gezegd, Timna begon met basketballen bij CobraNova. Daar leerde ze de eerste beginselen van het spel, waar ze op jonge leeftijd al veel voordelen uithaalde. “We speelden bij CobraNova veel basketbalspelletjes tijdens de trainingen, om voornamelijk een teamgevoel te creëren. Bij Lokomotief speelde ik op landelijk niveau, en werden we met onder 12 Nederlands kampioen in de jongensteams. Dat vergeet ik nooit meer. Toen besefte ik nog niet dat het een fantastische prestatie is. Ik heb er natuurlijk wel bij stilgestaan, en ben er enorm trots op. Lokomotief leidt veel jonge spelers op. De groep waar ik in zat, en de jaren net boven mij, zijn altijd op hoog niveau gaan spelen. Voor de jeugd waren ze toen al goed in het opleiden, en in de voorbereiding richting topsport. Veel spelers hebben ze naar een hoger niveau opgetild, zo heb ik onder meer met Boyd van der Vuurst de Vries in het team gezeten.

Het landelijk niveau spelen heeft mij op jonge leeftijd al sterker gemaakt. Ik kon steeds beter omgaan met druk en spanning. Ook in het dagelijks leven heeft dat mij veel gebracht, wat echt een enorm voordeel is. Bij BS Leiden en Grasshoppers leiden ze ook veel spelers op. Als je op het hoogste niveau wilt spelen, dan moet je naar Grasshoppers gaan. Zij hebben altijd een sterke meidenlichting. De meiden waarmee ik heb gespeeld (Noor Driessen, Rosalie Aandewiel, Marieke van Schie, Ilse Kuijt en Mia Hordijk) spelen ook op het hoogste niveau van Nederland. Zij spelen momenteel echt heel goed.”

Wedstrijden bezoeken

Basketbal zal nooit volledig verdwijnen als je er eenmaal aan bent begonnen. Ook voor Timna niet, ook al speelt ze het zelf niet meer. “Soms ga ik naar een wedstrijd van CobraNova. Ik woon daar dichtbij, en dan bezoek ik heren 1 weleens. Nog steeds heb ik het idee om Lokomotief te bezoeken, aangezien veel vrienden van mijn vriend daar spelen. Het is dat ik puur vanwege de gezelligheid ga kijken, niet echt vanwege het spel. Toch kijk ik met een goed en fijn gevoel terug naar de tijd dat ik heb gebasketbald!”

Reactie plaatsen

Reacties

Jeff de Vlugt
2 jaar geleden

Leuk interview