1 tegen 1 met Ilse Deetman

Gepubliceerd op 12 december 2021 om 10:00

Ze heeft een lange tijd in het noorden van Nederland gewoond. Daar speelde Ilse Deetman voornamelijk bij HSVB in Haren. Tegenwoordig woont Ilse in Amsterdam, en is opzoek naar nieuwe uitdagingen.

1.  Introduceer jezelf eens, wie ben jij?

“Ik ben Ilse Deetman, 23 jaar. Ik kom uit Haren, en ben sinds kort verhuisd naar Amsterdam. Verder heb ik Groningen mijn bachelor International Communication afgerond aan de Hanzehogeschool.”

2.  Hoe ben je met basketbal in aanraking gekomen?

“Mijn moeder heeft altijd al gebasketbald, en vroeg aan ons of het ons ook leuk leek om een keertje te basketballen. Ik heb toen een aantal keren meegedaan bij HSVB, en vond dat toen al erg leuk! Zodoende, nu 10 jaar verder, basketbal ik nog steeds.”

3.  Wat maakt basketbal een leuke sport?

“Basketbal is vooral een leuke sport omdat het een teamsport is. Het leukst vind ik een mooie of tactische aanval creëren. Denk bijvoorbeeld aan mooie back-door’s, een fast-break of een goede give-and-go. Het inzicht, en onderlinge samenwerken maakt het voor mij echt een leuke sport. Na het kijken van de documentaire The Last Dance van Michael Jordan werd ik weer enorm gemotiveerd om leuke spelletjes te spelen!”

4.  Waar heb je zoal gebasketbald?

“Ik ben begonnen bij HSVB in Haren. Toen ik ging studeren ben ik gestopt, we speelden op vrij hoog niveau en de combinatie met het beginnende studentenleven was voor mij net wat te veel. Afgelopen jaar heb ik bij Groene Uilen Dames 3 gespeeld, omdat ik toch wel weer zin kreeg om een balletje te gooien. Helaas is er afgelopen jaar weinig gespeeld in verband met corona. Ik ben nu in Amsterdam op zoek naar een nieuw team. Een aantal verenigingen zitten vol, dat is jammer. Ik heb inmiddels ook een keer meegedaan met de recreanten heren van Flying Oost. Hier zit van alles wat tussen wat alsnog voor een mooi spelletje zorgt.”

5.  Hoe was het om voor het eerst bij HSVB te spelen?

“Wow, dat is echt heel lang geleden. Volgens mij speelde ik mijn eerste wedstrijd bij onder 12. Onder leiding van Coach Gaaike. Ik weet nog dat ik heel graag nummer 6 wou omdat mijn moeder die vroeger ook altijd had.”

6.  Zijn er meer familieleden die gebasketbald hebben?

“Mijn moeder heeft gebasketbald, en heeft ook heel veel voor HSVB gedaan. Mijn zusje Loïs heeft ook altijd bij HSVB gebasketbald, en mijn broertje bij BV Groningen.”

7. In hoeverre verschil je qua spel met Loïs?

“Loïs heeft heel veel geduld, en kan daarmee rust in het spel bewaren (en daardoor een stuk beter raak schieten). Ik kan daarentegen best gefrustreerd raken als het even niet gaat.”

Met de hele familie

8.  Heb je ooit de ambitie gehad om op het hoogste niveau van Nederland te spelen?

“Nee, niet echt. Hoewel ik enorm heb genoten van de toernooien in het buitenland, ging het mij meer om het plezier in de sport, en in het team, dan echt streven naar een hoog niveau. Zodra ik bij RTC Noord elke zondagochtend om half 9 aanwezig moest zijn was de lol er ook snel af voor mij. Ik vond het altijd erg belangrijk dat ik er nog plezier in had en dat het niet iets werd wat ‘moest’.”

9.  Toch heb je van dichtbij veel meegekregen dat dames 1 van HSVB (Martini Sparks) op het hoogste niveau ging optreden toch?

“Ja klopt, ook omdat dit echt een wereldje is. De mensen om mij heen deden erg veel moeite voor de Martini Sparks om dit zo goed mogelijk neer te zetten. Ik vind het heel goed dat er in dat opzicht aandacht aan wordt besteed, ook omdat er enorm veel potentie aanwezig is. Ik denk dat er nog heel veel valt te behalen in het vrouwen basketbal in Nederland, maar ook in het hoge noorden.”

10.  Wat zou je verder binnen basketbal willen bereiken?

“Ik heb niet zo zeer doelen. Ik vind het fijn om 2 keer in de week een goed potje te basketballen, en wellicht een wedstrijdje te spelen maar ik heb niet het doel om een bepaald iets te halen. Wellicht lijkt het mij nog wel leuk om training te geven in Amsterdam. Na een paar jaartjes training te hebben gegeven, lijkt het mij ook wel leuk om zoiets weer te doen. Ik sta voor veel opties open.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.