Owen & Morris van Steinvoorn; basketbalfanaten in hart en nieren!

Gepubliceerd op 26 november 2021 om 08:30

Owen & Morris van Steinvoorn; 11 & 8 jaar oud en woonachtig in Eelde. Beiden basketballen bij Celeritas Donar, en hebben al op jonge leeftijd veel mooie wedstrijden van Donar gezien en veel mooie voorbeelden als spelers. Zoveel voorbeelden dat zij tijdens het interviewen zo gauw niet wisten wat zoal allemaal op te noemen. Hieruit is af te leiden dat zij over enorm veel passie en fanatisme beschikken, en dat maakt talentvolle spelers weldegelijk een belofte voor in de toekomst.

Hoe het voor hen begon

Verzeild raken in iets kan zo gebeurd zijn. Zo ook bij Owen en Morris, want op een bijzondere manier kwamen zij voor het eerst in aanraking met basketbal. “Wij zijn begonnen met basketballen bij Exercitia. Juf Valerie vroeg een keer op de basisschool of ik mee wilde doen met basketbal,” vertelt Owen. “Dat leek mij wel leuk, en na de training kwam ik thuis en wilde ik gelijk op basketbal gaan. Zij was onze eerste coach bij de peanuts.”

“Wij kwamen soms bij juf Valerie thuis en gingen we met de dochters van Valerie veel basketballen,” vertelt Morris. “Sinds dat moment speel ik het eigenlijk al. Ik had het geluk dat ik op mijn vijfde al mocht meedoen bij de Basketballschool in Groningen, want eigenlijk mag je pas op je zesde bij een vereniging basketballen. Coach Esther Janssen heeft ons het laatste jaar bij Exercitia getraind. Ook van haar hebben wij heel veel geleerd, en nu spelen we allebei bij Celeritas Donar.”

“Klopt,” zegt Owen. “We hebben al een aantal keren meegetraind en ik mocht zelfs al aan een toernooi in Duitsland meedoen. Dat was mijn eerste wedstrijd in het buitenland. Ik heb het geluk dat ik in 2 teams mee mag spelen. Namelijk bij X12-1 en als bankspeler bij M14-1.”

Waar zijn zij precies goed in? Hebben zij dezelfde vaardigheden? Owen: “Ik ben goed in het schieten van vrije worpen en drives naar de basket maken.”

Morris: “Schieten is waar ik goed in ben, en in mijn team spel. Ik kijk naar wie vrij staat en geef dan een pass naar die speler.”

Hun beleving bij Donar Groningen

Donar maakt van een basketbalwedstrijd een echt feestje. Een feestje waarbij je gelijk van deze sport moet houden. “De sfeer in de Plaza is fantastisch!” vertelt Owen “Het publiek gaat op in het spel van Donar, en los op de scores. Samen met de entertainment in MartiniPlaza is dat precies waarom ik graag bij Donar aanwezig ben. Je hebt het gevoel dat iedereen erbij hoort. Mijn favoriete speler is Drago Pašalić. Ik heb een leuke band met hem, en hij kwam een keer bij ons thuis. Een andere favoriet is geen speler van Donar. Kaza Kajami Keane heeft twee jaar geleden bij Landstede Hammers gespeeld toen zij kampioen werden.”

Zo betrek je fans bij het spelletje! © Arnold Meijer

“Wat ik bij Donar heel leuk vind is de band die ik met de spelers heb,” vertelt Morris. “Toen Tim Hoeve (Aris) daar speelde was hij één van mijn favoriete spelers, omdat hij altijd naar mij toe kwam. Ook Stefan Mladenovic en Kaza Kajami Keane zijn hele leuke spelers. Ik zie ons twee als een speler als Kaza later; als in het spel, zijn snelheid en als spelverdeler.”

Met alle twee hun helden! Links Drago Pašalić en rechts Tim Hoeve

Aanwezig bij diverse basketbalkampen

De jongens wilden en zouden beter worden. Naar aanleiding daarvan hebben zij verschillende basketbalkampen en Clinics gevolgd. “Bij Laki hebben wij geleerd over hoe je het beste basketbal als team speelt,” aldus Owen. “Door verschillende opdrachten en technieken is dat naar voren gekomen. We gingen veel schieten, dribbelen, passes en andere opdrachten uitvoeren.”

Morris: “Voornamelijk beter leren basketballen heb ik gezien als een van de belangrijkste punten. Naast het Laki Lakner Camp hebben we ook het Jason Dourisseau Camp, Stargo Camp (alleen Owen dus), JBG Camp, Big Shots Camp, Landstede Clinics, HSVB clinics  en HNBT clinic gevolgd. Maar mijn favoriet zijn  toch wel de Clinics bij Landstede. Ik vind de spelers en coaches daar heel erg aardig en je leert er heel erg veel”.

Niet alleen bij de Camps en Clinics zou het blijven. De jongens beleefden nog veel meer!
Owen: “Bij BAL Weert hadden ze in de coronaperiode een onlinebingo georganiseerd, en daar deden wij aan mee. Als je een nummer op je kaart had, moest je wat erop stond via een video uitvoeren en via de app naar hun toesturen. Als je de oefening dan goed had uitgevoerd, dan kreeg je een mascotte sticker via de app en kon je het nummer afkruisen. Ik had geluk want ik had Bingo en won daarmee een pet van BAL.

Van Sofie Bruintjes, Kevin Bleeker, Niek van der Plas en Laura Westerik hebben we het Big Shots Camp gevolgd. We gingen daar met z’n allen eerst spelletjes doen zoals tikkertje. Daarna gingen wij Triple Threat oefenen door in groepjes allerlei opdrachten uit te voeren. We deden daar ook wedstrijdjes.”

Morris: “Je kan zien dat deze spelers op hoog niveau spelen, vooral hoe ze zo’n leuk camp organiseren. Ik kan echt beter schieten door dit soort kampen. Toen ik vijf jaar was maakte ik steeds second-dribble en lopen. Dat is nu gelukkig niet meer zo.”

Owen: “We hebben heel veel Camps gedaan, maar toch blijft het Stargo Camp één van mijn favorieten. De coaches zijn supertof, maar ook de hele sfeer met elkaar en natuurlijk het slapen. Nou ja, slapen, niet echt. Naast de uitdagende en leerzame trainingen is het een groot feest.”

Beiden kunnen beamen enorm veel te leren tijdens dit soort kampen en clinics. “Je leert steeds meer mensen kennen. Je krijgt een ontzettend fijne band met veel coaches, eredivisiespelers en andere kinderen. Dan maakt het niet uit bij welke club je speelt. Later willen wij ook dit soort kampen organiseren!”

Individuele vragen

Morris: Hoe was het om voor het eerst toernooitjes te spelen?

“Heel leuk, vooral omdat regels als lopen en second-dribble niet steeds worden afgefloten. Het was ook voor het eerst dat ik basketbalde. Dit seizoen speel ik competitiewedstrijden met X12-1 bij Celeritas Donar.  Owen en ik zitten samen in dit team maar we spelen wedstrijden in een U14 poule.”

Owen: Wat zou je precies als Kaza Kajami Keane willen doen?

“Hij is heel atletisch en kan enorm goed schieten. Dat zou ik ook wel willen.”

Morris: Kan je een mooie wedstrijd van Donar herinneren?

“Ik weet nog dat Thomas Koenis en Jason Dourisseau mooie buzzer beaters maakten tijdens wedstrijden. Jason schoot tegen Den Bosch een mooie raak. Een speler miste een vrije worp van Den Bosch, en toen lukte het Jason.”

Owen: Waar denk je dat Morris later kan staan tijdens basketbal?

“Als hij zo doorgaat kan hij heel ver komen, misschien wel bij een eredivisieteam. Dat zou dan bij Donar zijn natuurlijk!”

Morris: Waar denk je dat Owen later kan staan tijdens basketbal?

“Als hij zo blijft spelen, lukt een eredivisieteam hem ook wel. Hij zal er wel hard voor moeten blijven werken, maar hij haalt het wel!”

Reactie plaatsen

Reacties

Bouwe Wierdsma
3 jaar geleden

Wat een leuk artikel. En Owen en Morris; jullie halen de eredivisie wel! De Van Steinvoorn broers.