1 tegen 1 met Marieke Overdevest

Gepubliceerd op 16 november 2021 om 08:30

Inmiddels is Marieke Overdevest al een lange tijd geen onbekende meer binnen het Rijswijkse basketbal! Zij werd daar steeds beter en beter, iets wat coaches ook in haar zagen. Lokomotief Rijswijk mag boffen met een fantastische speelster als Marieke, die al een tijdje bij dames 2 speelt. Een vertrouwd gezicht dus binnen die organisatie, en ook dat soort speelsters heeft elke club nodig!

1.  Introduceer jezelf eens, wie ben jij?

“Ik ben Marieke Overdevest, 21 jaar. Ik kom uit Wateringen, en heb altijd gebasketbald bij Lokomotief Rijswijk. Momenteel werk ik nu in het ziekenhuis op de radiotherapieafdeling. Verder heb ik twee oudere broers die basketballen, en mijn moeder en mijn opa hebben ook gebasketbald.”

2.  Hoe ben je begonnen met basketballen?

“Mijn broers Lennart en Jeroen zitten alle twee op basketbal. Na zwemles mocht ik ook op een sport, en dat werd gelijk basketbal toen ik zes jaar was. Andere ouders bij Lokomotief hadden op dat moment kinderen die vijf of zes jaar waren, en zeiden dat ik ook wel bij de club kon komen.”

3.  Hebben jouw ouders op hoog niveau gespeeld?

“Niet echt. Mijn vader heeft op voetbal gezeten, en mijn moeder heeft bij BV Rebound in ’s-Gravendeel gespeeld. Daarna is ze bij Lokomotief verder gegaan.”

4.  In hoeverre verschil je qua spel met Lennart en Jeroen?

“Ik denk dat ik het meest op mijn oudste broer Jeroen lijkt qua basketbal. Lennart is meer atletisch en een forward. Jeroen en ik zijn meer guard, hoewel ik de laatste tijd op de forward positie speel en dat gaat mij eerlijk gezegd goed af. In feite heb ik hierdoor van beiden wel wat.”

5.  Ben je nog door anderen geïnspireerd?

“Het dames 1 van Lokomotief van vroeger, met speelsters als Maxime Essenstam, Zera Butter en Richelle van der Keijl. Ik keek enorm op naar hun spel.”

6.  Beschrijf eens dat eerste moment dat je bij Lokomotief in actie kwam?

“Op dat moment was Cobbe van der Vuurst de Vries de trainer, samen met mijn moeder. Ik zat toen met Boyd van der Vuurst de Vries in het team, en later ook met zijn jongere broer Keye. Zij zijn nu enorm goed bezig. Het mooie is dat veel spelers van Lokomotief ver zijn gekomen binnen basketbal.”

7. Hoe is het voor jou om te zien dat er veel talent van Lokomotief sterker wordt!

“De mentaliteit is bij Lokomotief goed. Veel goede coaches zijn daarbij betrokken, en geven je ook levenslessen mee. Als je doorzet, ga je ook verder komen en kom je ook voor grotere clubs in aanmerking.”

8.  Wanneer speelde je voor het eerst op landelijk niveau?

“Bij onder 12 was ik Nederlands kampioen. Ook bij onder 16 en onder 18 heb ik op landelijk niveau gespeeld. Later wilde Lokomotief geen onder 20 spelen met de meiden. Veel speelsters zijn weggegaan, en ik ging naar dames 1 en 2. Zij speelden toen Eerste Divisie en later Promotiedivisie.”

9.  Waarin denk je dat je beter bent geworden sinds het moment dat je op landelijk niveau hebt gespeeld?

“Je wordt sterker en slimmer in het spelletje als je tegen sterkere teams speel. Dat merk ik nu ook nu ik op een wat lager niveau speelt. Je hebt nu veel makkelijkere spelletjes, terwijl op hoog niveau veel gevorderde acties van je verwacht worden.”

10.  Hoe was het om in de Promotiedivisie te spelen?

“Ik had een lange tijd een Shin splint blessure, dus ik speelde een paar wedstrijden mee. Op een lager niveau had ik geen last, maar toen hadden ze te weinig meiden. Het is natuurlijk een ander niveau, en ik denk dat ik mijn hoogtepunt wellicht al bereikt had. De arts vertelde dat het beter is om niet op hoog niveau te basketballen, aangezien ik ook in het dagelijks leven er last van had. Desondanks werden we wel kampioen, en dat is natuurlijk wel een ervaring op zich. Elk jaar was er wel een ander team, maar ze doen het altijd wel goed op dat niveau.”

11.  Waar speel je dit seizoen bij Lokomotief?

“Nog steeds bij dames 2, onder leiding van Maurice Kiezebrink. Die meiden spelen al heel lang bij Lokomotief, en het is meer een vriendenteam geworden dat op niveau wil spelen.”

12.  Wilde je vroeger op het hoogste niveau van Nederland spelen?

“Vroeger wel. We trainden vier tot vijf keer in de week met wedstrijden. Toch kom je op een punt dat je ook een ander leven kan hebben met veel mooie dingen eromheen. Hierdoor wilde ik nog enkel voor plezier basketballen, en dat zit helemaal goed bij Lokomotief!”

Reactie plaatsen

Reacties

Jeff de Vlugt
3 jaar geleden

Leuk interview.

Jeff de Vlugt
2 jaar geleden

Leuk interview