1 tegen 1 met Marthe Devoldere

Gepubliceerd op 31 augustus 2021 om 12:00

In Waregem kennen ze Marthe Devoldere maar al te goed! Ze heeft elk jaar stappen gemaakt, liet zien dat ze in staat is veel te kunnen leren, beter te kunnen worden en dat heeft haar veel mooie tijden bezorgd. We stellen dit fantastisch basketbaltalent een aantal vragen om erachter te komen wie ze is en wat basketbal haar passie maakt.

1.  Introduceer jezelf eens, wie ben je?

“Mijn naam is Marthe Devoldere, 19 jaar oud. Ik speel basketbal bij ION Waregem, komend seizoen Eerste Landelijke. Verder studeer ik als leerkracht lager onderwijs in Gent.”

2.  Hoe en op welke leeftijd ben je met basketbal in aanraking gekomen?

“Dat begon voor mij al op zesjarige leeftijd. Mijn moeder en mijn oom hebben gecoacht bij Basket Midwest in Tielt. Zodoende heb ik mij bij hen aangesloten, en vanaf dat moment is mijn passie voor basketbal verder gegroeid.”

3.  Zijn meer mensen binnen jouw familie betrokken geweest binnen basketbal?

“Naast mijn oom en mijn moeder, die nu nog altijd recreatief basketbalt, hebben mijn twee neven ook steeds gebasketbald bij Midwest Tielt.”

4.  Wat voor type speelster ben jij?

“Ik speel op de center. Daarbij ben ik iemand die de ploeg in verdedigend opzicht op sleeptouw kan nemen. Dat vond ik samen met rebounden ook het leukste om te doen! Het harde werken in belang van het team vind ik het belangrijkste.”

5.  Tegenwoordig zie je veel lange spelers schieten. Ben je een schietende center of een center onder de basket?

“Voornamelijk spelen in de post vind ik het leukste om te doen. De confrontatie aangaan onder de basket geeft altijd net even meer uitdaging.”

6.  Is er iemand die jou inspireert?

“Zeker, Emma Meesseman vind ik een fantastische speelster! Niet alleen omdat ze het zo fantastisch doet op wereldvlak en met de nationale ploeg, maar ze is ook een voorbeeld op mijn positie.”

7.  Heb je nog wat van Emma meegekregen qua spel of advies?

“Niet echt, ik ken haar niet persoonlijk. Echter, als je haar matches bekijkt dan zie je hoe fantastisch zij die schoten vanuit de draai kan verzilveren. Dan zie je hoe bewegelijk Emma als speelster is, en dat vind ik echt prachtig aan haar spel! Enorm leerzaam om dat terug te zien.”

8.  Waar heb je zoal gebasketbald?

“Eigenlijk bij twee ploegen: bij Basket Midwest in Tielt, waar mijn moeder dus heeft gecoacht. Daar heb ik tot mijn 12e gespeeld, en toen ben ik naar ION Waregem gegaan.”

9.  Wat heeft jou besloten om naar Waregem te gaan?

“Ik werd gevraagd door Waregem of ik daar wilde gaan basketballen. Daarbij, als meisje kon je bij Tielt maar meespelen tot de onder 14 lichting. Dat maakte de keuze al snel duidelijk, en Waregem is met de jaren meer en meer familie van mij geworden! Er zijn echt enorm lieve mensen daar, en een super leuke sfeer.”

Marthe in actie namens ION Waregem.

10.  In 2018 ben je met de jeugd van ION Waregem Belgisch kampioen bent geworden. Hoe was het om op 16-jarige leeftijd met een beker in handen te staan?

“Dat was een jaar waarin iedereen ervoor wilde gaan, en wij enorm hard ervoor gewerkt hebben. Het is uniek om dat uiteindelijk te bereiken. Voor mij was zoiets de eerste keer. Wij werden gezien als de underdog, maar door een prachtige match neer te zetten is het ons toch gelukt. Het is echt één van de mooiste momenten uit mijn carrière, ook om met een beker in handen te staan, want ik denk niet dat veel spelers dat kunnen zeggen. Hard work pays off was het!”

11.  Afgelopen seizoen speelde je in de Eerste Klasse bij ION Waregem. Hoe was het om op jonge leeftijd op het hoogst niveau te spelen?

“Dat was een zeer unieke kans. Als je te horen krijgt dat je zowaar mee mag doen op het hoogste niveau is dat echt magisch! Op jonge leeftijd denk je er niet zozeer over na. Zeker met corona was het nog spannend of het toch nog door zou gaan. We hebben heel hard getraind en enorm gegroeid!”

12.  Waarin ben je beter geworden sinds het moment dat je Eerste Klasse hebt gespeeld?

“Ik denk vooral op kracht en uithoudingsvermogen. Voor mijn positie ben ik redelijk jong, en dan kom je tegenover geroutineerde krachten te staan. Ik heb enorm veel geleerd om daar enige vorm van weerstand te kunnen bieden, en dat vind ik echt geweldig.”

13.  Hoe heeft Waregem de afgelopen jaren in de Eerste Klasse gepresteerd?

“Afgelopen seizoen was het in feite weer voor het eerst in enkele jaren dat Waregem op het hoogste niveau heeft gespeeld. Dat was een tijdje geleden ook zo, en toen hadden ze ook de beschikking over buitenlandse speelsters, maar weinig jeugd. Vanaf dit jaar hebben zij besloten om voornamelijk de jeugd de kans te geven, en ik denk dat ze dat project gaan doorzetten.”

14.  Hoe hebben jullie afgelopen seizoen gespeeld?

“We slaagden erin enkele wedstrijden te winnen. Wat wij het belangrijkste vonden is dat wij speelden in het belang van groei en progressie.”

15.  Wat denk je dat nodig zijn om Castors Braine te kunnen verslaan, en ze van een kampioenschap te kunnen weerhouden?

“Wat belangrijk zal zijn is veel kracht en enthousiasme. Ervaring en kwaliteit is ook belangrijk om dat voor elkaar te kunnen krijgen. Als je nagaat dat zij zo vaak oprij kampioen zijn geworden, is zoiets nooit een makkelijke opgave.”

16.  Ben je eerder in aanmerking gekomen voor een ploeg in de jeugd van de Belgian Cats?

“Zeker, dat was in het jaar dat wij met Waregem Belgisch kampioenschap wonnen. Ik kwam bij de laatste 14 terecht, maar viel toen net buiten de definitieve selectie.”

17.  Hoe voelde het om te trainen namens de nationale jeugdploeg?

“Schitterend! Je voelde dat iedereen ervoor wilde gaan, en we hebben enorm veel van elkaar geleerd. Een unieke ervaring om nooit meer te vergeten!”

Een prachtige teamcohesie bij ION Waregem!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.